În 4 iulie 1776, ziua națională a SUA, americanii și-au declarat independența față de Regatul Marii Britanii. Evenimentul este deseori asociat cu focuri de artificii, parade militare și evenimente care sărbătoresc istoria, guvernul și tradiția Statelor Unite ale Americii.
Războiul de Independență American a durat mulți ani, între 1775 și 1783, perioadă în care americanii, conduși de George Washington, au reușit să obțină independența față de Regatul Marii Britanii, condus de George al III-lea.
În anii de război, în care zeci de mii de oameni au murit, SUA, cu ajutorul Franței, a reușit să obțină independența față de un imperiu britanic considerat cea mai mare forță militară a lumii.
În România, Ambasada SUA a sărbătorit Ziua Independenței cu trei zile mai devreme, la eveniment fiind prezent și premierul Nicolae Ciucă.
Chargé d’Affaires David Muniz, interimarul funcției de ambasador al SUA în România, până la sosirea oficială a viitorului ambasador Kathleen Ann Kavalec, a lăudat bunătatea românilor, în special în chestiunea refugiaților ucraineni pe fondul războiului declanșat de Rusia.
„Atât Statele Unite, cât și România sunt națiuni care au făcut pace cu trecutul lor și care l-au folosit pentru a deveni mai rezistente și pentru a pava calea către un viitor strălucit.
Cunosc prea bine poporul român, trăiesc de câțiva ani aici. Capacitatea românilor de a fi cu adevărat buni nu mă surprinde deloc. Dar, recunosc, am fost uimit și mișcat, atât de reacția oficială a României de a-i ajuta pe refugiații din Ucraina, cât și de reacția privată a atât de multor cetățeni români.
Statele Unite se mândresc să numească România prietenă și Aliată, iar poporul american se va bucura întotdeauna de victoriile națiunii române. Dumnezeu să vă binecuvânteze și „La mulți ani” de Ziua Independenței”, a declarat David Muniz, cu ocazia recepției organizate de Ziua Independenței.
Chargé d’Affaires ad-interim David Muniz lucrează de peste 20 de ani în Departamentul de Stat al SUA.
Înainte de sosirea la București, în iulie 2020, el a fost adjunctul interimar al Asistentului Secretarului de Stat pentru Afaceri Regionale și Multilaterale, în cadrul Biroului pentru contraterorism, unde a deținut și funcția de director al Oficiului de afaceri regionale pentru Asia Centrală/de Sud și Orientul Apropiat.
Anterior, în perioada iulie 2015-august 2018, el a fost Adjunct al Șefului Misiunii Diplomatice la Ambasada SUA de la Tirana, din Albania.
Top 10 lucruri interesante despre 4 iulie în SUA
Între timp, în SUA, ambasadorul român Andrei Muraru a avut o vizită în Michigan, unde a discutat cu comunitatea românească din Detroit și Troy.
”Am cunoscut mulți români care au propriile afaceri prospere, avocați, medici din cadrul Cardiology Institute of Michigan și nu doar, români care lucrează la Ford sau General Motors, în administrația locală și care ne fac cinste în Statele Unite.
Am întâlnit aici și vechi prieteni de care m-a legat și mă leagă încă pasiunea pentru istorie și am legat alte prietenii. Sunt mândru să descopăr românii care contribuie în cele mai creative și substanțiale moduri la o societate mai bună în statele în care trăiesc”, a anunțat Muraru.
România își așteaptă noul ambasador, care va fi cel mai probabil Kathleen Ann Kavalec, șefa misiunii OSCE în Bosnia și Herțegovina.
Anterior, ea a ocupat funcția de secretar adjunct adjunct în Biroul pentru afaceri europene și eurasiatice al Departamentului de Stat.