News

40.000 de pensionari, fără pensii mărite de la 1 ianuarie 2020. Ministerul Muncii: “Sunt probleme la recalculare”

15.11.2019 | 19:08
40000 de pensionari fara pensii marite de la 1 ianuarie 2020 Ministerul Muncii Sunt probleme la recalculare
ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii vine cu vești proaste pentru 40.000 de pensionari din întreaga țară. Aceștia nu vor mai primi măririle promise de la 1 ianuarie 2020, ca urmare a întârzierilor dosarelor de recalculare, care, potrivit datelor oficiale transmise de Casa Națională de Pensii Publice, ajung în medie de la 1 la 3 luni. Există, însă și cazuri în care oamenii sunt nevoiți să aștepte până la șase luni pentru a avea parte de bani mai mulți, conform noii Legi adoptate de fostul guvern social-democrat condus de Viorica Dăncilă.

Ministerul Muncii anunță întârzieri în recalcularea pensiilor

Problemele privind recalcularea pensiilor, dar şi posibile soluţii, discutate de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale cu directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii. 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate conform statisticii Casei Naţionale de Pensii Publice la nivelul lunii septembrie. Dintre acestea, unele ajung şi până la 6 luni de întârziere, iar media întârzierilor este între 1 şi 3 luni”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii, dat publicității în cursul zilei de vineri.

ADVERTISEMENT

De altfel, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a organizat o videoconferinţă cu cei 42 de directori executivi ai caselor judeţene de pensii și cele ale sectoarelor Municipiului Bucureşti, iar fiecare dintre aceștia are termen până cel târziu în prima săptămână a lunii decembrie pentru a remedia problemele generate de aceste întârzieri. În funcție de numărul de pensionari din fiecare judeţ ale căror dosare de recalculare înregistrează întârzieri la nivelul lunii septembrie, primele 5 case de pensii sunt următoarele: Sector 1, Alba, Gorj, Sector 3 şi Argeş. Prioritizarea dosarelor noi, lipsa de răspuns din partea angajatorilor la solicitările Caselor de confirmare al stagiului de cotizare, termenele de soluţionare la Comisia Centrală de Contestaţii care pot dura până la 2 ani sau o împărţire improprie a sarcinilor între operatori şi verificatori în activitatea de gestionare a dosarelor sunt doar câteva dintre motivele invocate pentru amânarea soluționării dosarelor de pensionare.

Contractul cu firma care asigură suportul sistemului expiră în decembrie

În plus, de parcă nenumăratele blocaje din aplicaţie semnalate de directorii executivi de case teritoriale nu ar fi de ajuns, contractul cu firma care asigură suportul sistemului expiră în luna decembrie. „În prima săptămână a lunii decembrie, fiecare director executiv al caselor judeţene de pensii va prezenta o situaţie la zi a cazurilor restante în recalcularea dosarelor de pensii. În paralel, ministrul Alexandru le-a cerut directorilor executivi soluţii concrete privind simplificarea procedurilor de lucru la nivelul fiecărei case teritoriale printr-o delimitare mai clară a responsabilităţilor la nivelul celor 6 filtre de verificare“, se arată în comunicatul Ministerului Muncii.

ADVERTISEMENT

Niciun pensionar nu trebuie să se roage de casele judeţene de pensii să respecte legea şi termenul de 45 de zile în soluţionarea dosarului de pensionare. Pe tot parcursul procesului de verificare şi emitere a deciziei de pensionare, respectiv de recalculare, între angajaţii caselor judeţene de pensii şi pensionari trebuie să existe o comunicare clară şi asumată astfel încât oamenii să aibă încredere că instituţiile responsabile soluţionează cu celeritate fiecare dosar“, a reacționat și Violeta Alexandru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.