News

400 de fermieri români au salvat fabrica de zahăr Luduș de la închidere și demolare. O vor cumpăra de la patronii francezi

Veste excelentă pentru câteva sute de fermieri care depindeau de activitatea fabricii de zahăr din Luduș (județul Mureș).
16.10.2022 | 21:43
400 de fermieri romani au salvat fabrica de zahar Ludus de la inchidere si demolare O vor cumpara de la patronii francezi
Fabrica de zahăr din Luduș nu își va închide porțile. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Ei au aflat că fabrica de zahăr care funcționa de 60 de ani își va continua producția în urma unui acord la care s-a ajuns cu reprezentanții vechii conduceri, niște cetățeni francezi.

Fabrica de zahăr din Luduș, un simbol în Transilvania

Dacă nu se ajungea la nicio înțelegere, fabrica risca să fie închisă și ulterior demolată. În cele din urmă, asociația celor 400 de fermieri s-a înțeles cu fosta conducere și se va pregăti pentru următoarele culturi de sfeclă de zahăr.

ADVERTISEMENT

Mai multe detalii despre acord a oferit recent Teodor Aflat, recunoscut drept cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din centrul Transilvaniei. El a confirmat că fabrica de zahăr din Luduş îşi va relua activitatea.

Astfel, se așteapta ca din primăvara anului 2023, cultivatorii din judeţul Mureş şi din judeţele învecinate să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr. ”Datorită faptului că am semnat contractul de confidenţialitate nu putem vorbi prea multe.

ADVERTISEMENT

Treburile sunt pe un făgaş bun şi fabrica din Luduş va fi repusă pe poziţie şi sperăm ca din toamna asta sau din primăvara anului 2023 cultivatorii de pe Luduş, Braşov, ştiu eu, Cluj, Sibiu să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr“, a declarat Teodor Aflat, conform europafm.ro.

Ce ofertă au primit francezii

Astfel, fermierii din nouă județe au prezentat patronatului francez următoarea ofertă: cumpărarea a peste 98% dintre acţiuni. “Primul pas este făcut la înţelegerea pe care ne-am dorit-o. Din câte am înţeles eu, da, într-adevăr, e o premieră“, a completat Teodor Aflat.

ADVERTISEMENT

Acesta a completat că în 2022, preţul sfeclei de zahăr a fost foarte bun, dar speră să fie mult mai bun în contextul continuării activităţii fabricii de zahăr din Luduş.

În urmă cu două zile, cofetarii din Uniunea Europeană anunțau că luau în considerare reducerea producţiei din cauza prețului-record al zahărului în Europa. De asemenea, ei acuzat și creşterea costurilor cu energia.

ADVERTISEMENT

Experţii din industrie au dezvăluit că preţurile spot pentru zahăr alb rafinat se tranzacţionează în Europa la aproximativ 1.050 euro pe tonă. Este cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, deși pe plan global preţurile sunt la jumătate faţă de nivelul prezentat.

 

ADVERTISEMENT