Sporturi

Sergiu Barbăroşă a învăţat sambo la ţară şi dă “dureri” adversarilor

Luni 15 iunie, la Cluj-Napoca, în gala de MMA RXF 18, publicul românesc va face cunoştinţă în premieră cu basarabeanul Sergiu Barbăroşă. Moldoveanul, 28 de ani, care va lupta la categoria 77...
12.06.2015 | 17:42
Sergiu Barbarosa a invatat sambo la tara si da dureri adversarilor

Luni 15 iunie, la Cluj-Napoca, în gala de MMA RXF 18, publicul românesc va face cunoştinţă în premieră cu basarabeanul Sergiu Barbăroşă. Moldoveanul, 28 de ani, care va lupta la categoria 77 de kg contra maghiarului Robert Kertesz are în spate un trecut de sambo, specific tuturor luptătorilor care provin din foste republici sovietice.

“Fac sambo din copilărie”, povesteşte Barbăroşă. “La mine la ţară şi acum e plin de cluburi de box, kickboxing judo şi sambo. Eu la ţară, în raionul Hînceşti, am învăţat sambo. Sambo e, de fapt, o moştenire sovietică, ruşii l-au introdus ca disciplină sportivă în şcoli. Eu sînt practicant atît de sambo cît şi de combat sambo, la fel ca tatăl meu care a fost maestru. Cînd m-am apucat de MMA în 2011, mi-a fost foarte uşor să mă adaptez pentru că, la urma urmei, combat sambo e cam totuna cu artele marţiale mixte. Mie, în cuşcă, îmi place să lupt şi în picioare şi pe jos dar dacă ajung jos îmi place să-mi înnod adversarul şi de obicei îi dau dureri mari. Îi sucesc mîinile şi picioarele pînă se dă bătut”.

Sambo este o artă marţială, inventată de ruşi în anii ’30, care se traduce prin “autoapărare fără arme”. Componenta sa aplicativ militară, sambo combat, este extrem de asemănătoare cu MMA-ul. Ca luptător profesionist de MMA, Sergiu Barbăroşă are 6 victorii şi 8 înfrîngeri. Meciurile sale s-au consumat în cea mai mare parte în Rusia dar şi în Ucraina şi Bulgaria.

Evenimentul de MMA Real Xtreme Fighting 18 în care va lupta Sergiu Barbăroşă e programat luni 15 iunie în noua sală polivalentă din Cluj şi este alcătuit din 15 lupte. Pe lîngă basarabeanul Barbăroşă, vor mai lupta la Cluj Alexandru Lungu, Marius Tiţă, Cristina Stanciu, Diana Belbiţă, Izidor Bunea, polonezii Kulik şi Czerwinski, turcul Ibrahim Telli şi localnicii Bogdan Nuţ, Ciprian Mariş, Dorin Stan şi George Peintinger.