News

5 ani de la tragedia din Colectiv. Eugen Iancu, dezamăgit: Nu avem justiţie, nu avem schimbări

30.10.2020 | 08:52
5 ani de la tragedia din Colectiv Eugen Iancu dezamagit Nu avem justitie nu avem schimbari
ADVERTISEMENT

În urmă cu cinci ani în tragedia din clubul Colectiv își pierdeau viața 64 de persoane. Eugen Iancu, tatăl unuia dintre cei uciși de incendiu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, este dezamăgit de inexistența unei decizii definitive în justiţie, de faptul că nu a fost construit un centru pentru mari arşi şi că nu există o lege care să reglementeze funcţionarea spaţiilor publice.

“La cinci ani de zile, sunt foarte multe dezamăgiri – pentru mine, pentru toţi oamenii din Colectiv – pentru că ne-am fi dorit să avem o justiţie, nişte răspunsuri primite. Am fi dorit să ştim de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat atunci. Am fi dorit să ştim de ce, după ce s-a întâmplat incidentul, copiii noştri nu au avut parte de un tratament la care ar fi avut dreptul şi un tratament care li se putea oferi”, a precizat Eugen Iancu într-un interviu acordat Agerpres.

ADVERTISEMENT

Eugen Iancu a vorbit și despre lipsa unor schimbări, subliniind că, nici după cinci ani de la tragedie, nu a fost construit niciun centru pentru mari arşi, iar în problema infecţiilor nosocomiale nu s-a înregistrat niciun progres.

“Ne place să tot ascundem sub preş mizeria”

“Ne amintim cu toţii cum ministrul Sănătăţii din acele vremuri, înconjurat de mai mulţi ‘specialişti’ – între ghilimele aş zice eu acum -, de şefi de secţie din spitalele de urgenţă din Bucureşti, declara că în România pacienţii sunt mai bine trataţi ca în Germania, au de toate şi că nu este cazul ca ei să fie transferaţi. Acum îl auzim că neagă. Tocmai din cauza asta suntem cu toţii dezamăgiţi de faptul că nu avem justiţie, nu avem schimbări. Iată, nu avem niciun centru de mari arşi construit după cinci ani în România. Avem doar două secţii la Timişoara şi una la Iaşi. Şi acum, mai nou, o secţie mai micuţă la Spitalul Bagdasar-Arseni, dar care nu este încă funcţională. Aşteaptă, din ce am înţeles, vizita DSP-ului, care va trebui să o autorizeze zilele acestea. Nu avem o lege care să reglementeze funcţionarea spaţiilor publice. Avem nosocomiale, în continuare, ascunse. Vedem că, acum două săptămâni, Ministerul Sănătăţii declara că în spitalele din România nu există nosocomiale. Se pare că dintr-o greşeală de comunicare, numai că greşelile acestea se cam repetă în România. Ne place să tot ascundem sub preş mizeria”, a adăugat Eugen Iancu.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 a apreciat legea privind acordarea de tratament medical pe toată durata vieţii supravieţuitorilor tragediei de la clubul Colectiv

“E bine că s-au gândit măcar la siguranţa unui tratament pentru răniţii noştri. Iată, ei vor beneficia de un tratament gratuit în spitalele europene, în spitalele de specialitate. Contrar a ceea ce s-a spus la un moment dat, costurile sunt foarte mici. S-au vehiculat la un moment dat sume mari pentru fiecare rănit. Nu, sumele vor fi extrem de mici pentru răniţii noştri în următoarea perioadă. Eu aştept schimbarea. Aştept justiţie şi aştept să văd că decidenţii noştri îşi asumă greşelile trecutului şi învaţă din ele. Şi atunci probabil că vom fi şi noi mai liniştiţi, în momentul în care vom vedea că de la preşedinte până la primarul celui mai amărât sătuc din ţara asta vor respecta toţi legile şi vor lucra toţi în folosul nostru, al cetăţenilor, pentru că copiii noştri trebuie să crească în siguranţă”, a mai spus el.

Incendiul din clubul Colectiv a izbucnit în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity din cauza unor artificii şi s-a extins rapid. 64 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma tragicului eveniment petrecut în seara de 30 octombrie 2015.

ADVERTISEMENT

Abia în decembrie 2019 a fost dată o primă sentință în dosarul Colectiv

Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni închisoare, patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare. Daniela Niţă – patroana firmei de artificii – 12 ani şi 8 luni de închisoare, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Pompierii George Matei şi Antonina Radu – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare, Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. O altă funcţionară din Primărie – 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Atât persoanele condamnate, cât și procurorii au atacat cu apel decizia Tribunalului Bucureşti. Dosarul este acum la Curtea de Apel Bucureşti, cu termene de judecată până în luna decembrie, când se este estimată finalizarea procesului.