News

5 ani de la tragedia din Colectiv. Klaus Iohannis a adus un omagiu victimelor

30.10.2020 | 10:22
5 ani de la tragedia din Colectiv Klaus Iohannis a adus un omagiu victimelor
ADVERTISEMENT

Pe 30 octombrie 2015, 65 de tineri au pierit în incendiul izbucnit, parcă, de nicăieri în timpul concertului susținut de trupa Goodbye to Gravity în clubul Colectiv din Capitală, cu ocazia lansării noului album. În ziua în care se împlinesc 5 ani de la tragedie, președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor.

Acesta a decis, totodată, să promulge legea care le acordă supraviețuitorilor tratament medical pe viață. De altfel, anunțul a fost făcut încă din conferința de presă de miercuri, 27 octombrie.

ADVERTISEMENT

Părinții celor care s-au stins își doresc, însă, ca justiția să facă lumină în acest caz și să îi pedepsească pe vinovați. Într-un mesaj publicat recent pe rețelele de socializare, Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru, tânărul de 22 de ani care și-a dat ultima suflare la trei săptămâni după incendiu, pe patul de spital, din cauza infecțiilor nosocomiale, solicită autorităților să publice un raport de activitate care să demonstreze că timpul nu a trecut în zadar.

Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor de la Colectiv

Cu siguranţă că lucrurile s-au schimbat şi am învăţat ceva, cel puţin politicienii mai responsabili au învăţat ceva de aici.

ADVERTISEMENT

Vineri se împlinesc cinci ani de la tragedia de la Colectiv şi exact vineri, când se împlinesc cinci ani, voi promulga legea care permite extinderea perioadei pentru cei care au avut de suferit”, a declarat Klaus Iohannis.

La jumătatea lunii octombrie, Parlamentul a adoptat un proiect de lege potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului de la Colectiv, vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.

ADVERTISEMENT

Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii a cheltuielilor aferente oricăror tratamente medicale necesare, efectuate în ţară şi în străinătate, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, denumite în continuare victime.

Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alin. (1), pe durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015 şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale”, se arată în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT

Tatăl lui Alex Iancu își strigă durerea și neputința: „Ce s-a schimbat în acești 5 ani?”

Eugen Iancu, tatăl lui Alex, tânărul care s-a stins la trei săptămâni după incendiu, pe fondul infecțiilor nosocomiale din spital, își dorește să vadă acele schimbări și îmbunătățiri la care guvernele, indiferent de coloratura lor politică, au făcut referire în cei cinci ani scurși de la tragedie. „Ce legi aţi îmbunătăţit pentru ca un alt Colectiv să nu se mai întâmple?”, este întrebarea pe care un părinte disperat și sfâșiat de durerea pierderii propriului copil o adresează factorilor de decizie din țară.

Astăzi am fost întrebat din nou, “domnule Iancu, ce s-a schimbat în aceşti 5 ani în România, în sănătate?” Dragii mei, vă rog eu mult de tot, nu mă mai întrebaţi pe mine. Preşedintele României, Preşedintele Senatului, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Prim-Ministrul şi Miniştrii, Primarii, Profesorii şefi de secţii şi de comisii, Managerii de spitale, pe ei trebuie să îi întrebaţi ce au schimbat în aceşti 5 ani.

Cum, la 5 ani și cu o lună înaintea alegerilor parlamentare, ar trebui ca toţi mai sus numiţii să ne dea nouă cetăţenilor Raportul de Activitate. Ce legi aţi îmbunătăţit pentru ca un alt Colectiv să nu se mai întâmple?

Cum va reacţiona Sistemul de Urgenţă în cazul unui dezastru? Cum va funcţiona sistemul medical? Vă rog, puneţi-le aceste întrebări politicienilor şi specialiştilor şi după ce le auziţi răspunsurile, dacă acestea vor veni, mergeți la vot”, a scris Eugen Iancu pe contul său de Facebook, consemnând apoi „reușitele” autorităților în acești 5 ani:

  • Zero vinovați în arest
  • Zero CENTRE DE ARȘI CONSTRUITE
  • Zero LEGI DE REGLEMENTARE A FUNCŢIONĂRII SPAŢIILOR PUBLICE
  • Zero CENTRE DE RECUPERARE
  • Zero BĂNCI DE ŢESUTURI
ADVERTISEMENT