Sport

5 ani de la ultimul titlu de campioană pentru FCSB! Unde au ajuns fotbaliștii din sezonul 2014-2015: doar 2 au supravieţuit la echipă. Arlauskis şi Chipciu sunt marii rivali ai roş-albaştrilor

25.02.2020 | 12:43
5 ani de la ultimul titlu de campioana pentru FCSB Unde au ajuns fotbalistii din sezonul 20142015 doar 2 au supravietuit la echipa Arlauskis si Chipciu sunt marii rivali ai rosalbastrilor
FCSB, câștigătoarea campionatului în sezonul 2014-2015
ADVERTISEMENT

2015. Anul în care FCSB încă era alintată Steaua de suporteri, Gigi Becali urmărea majoritatea meciurilor echipei din „confortul” penitenciarului Poarta Albă, înainte să fie eliberat, timp în care formația roș-albastră câștiga ultimul titlu de campioană a României la adăpostul „templului” din Ghencea.


  • (P) Cota BETANO pentru FC Botoșani – FCSB: 2,92 este cota pentru ”1 solist”. Vezi aici toate cotele!
ADVERTISEMENT

După cinci ani, FCSB încearcă an de an să termine prima în clasament, însă sistemul cu play-off, introdus de FRF imediat după ultimul campionat câștigat de bucureșteni, pare să fie un coșmar pentru Florinel Coman și compania.

În aceste condiții, fanilor înrăiți nu le mai rămâne decât să deschidă almanahul prăfuit și să își aducă aminte de performanțele obținute de echipa favorită în ultimul deceniu.

ADVERTISEMENT

2014-2015, ultimul sezon perfect al „Stelei”

Folosirea denumirii de „Steaua” atunci când facem referire la echipa din 2014-2015 este perfect justificată. Cel puțin jumătate de sezon echipa lui Gigi Becali deținea marca Steaua, juca în Ghencea și, implicit, defila în campionat. Declinul a început, ca și o pildă, din momentul pierderii mărcii și convertirii la FCSB.

Cert e că echipa lui Gigi Becali a terminat acel sezon pe primul loc, după un final de sezon de infarct, pe care orice fan îl ține minte. Mulți vor spune că ASA Târgu Mureș a pierdut de fapt titlul, pe teren propriu cu deja retrogradata Oțelul Galați, însă clasamentul rămâne bătut în cuie: Steaua campioană cu 71 de puncte, urmată de mureșeni cu 68 de puncte.

ADVERTISEMENT

Jucătorii campioni, mereu în inima suporterilor

Fanii nu vor uita degrabă jucătorii care alcătuiau generația de campioni a „roș-albaștrilor” din acel sezon:

În poartă ineganabilul Arlauskis, o linie de fund cu Râpă, Varela, Toșca, Latovlevici, Szukala și Guilherme, un mijloc solid cu jucători precum Prepeliță, Breeveld, Adi Popa, Stanciu, Sânmărtean, Alex Chipciu, Cristi Tănase și un atac de speriat pentru adversari alcătuit din Rusescu și Keșeru.

ADVERTISEMENT

Bourceanu, Niță, Iancu, Tamaș, Țucudean, Filip, Papp, Enceanu, Vâlceanu, Luchin și Cojocaru sunt ceilalți campioni care au contribuit, mai mult sau mai puțin, la câștigarea ultimului titlu de campioană pentru FCSB.

Desigur, nu poate fi uitat nici antrenorul Costel Gâlcă, un gentleman care a părăsit echipa pe ușa din dos la finele sezonului, pentru că nu ar fi accieptat imixtiunile patronului în vestiar.

Unde sunt campionii după cinci ani?

Cum era de așteptat, după cinci ani de la câștigarea campionatului, majoritatea fotbaliștilor s-au despărțit de FCSB. Unii trag la titlu

Giedrius Arlauskis, cu gândul la Sevilla

Portarul lituanian în vârstă de 32 de ani reușea în sezonul 2014-2015 12 meciuri în care echipa sa nu primise gol. Performanțele bune i-au convins pe cei de la Watford să-i ofere un contract lui Arla”. Ulterior, a fost împrumutat la Espanyol, după care a semnat cu CFR Cluj. Cotat la 2 milioane de euro, Arlauskis este probabil unul dintre jucătorii care au reușit în carieră. În două zile, lituanianul visează să elimine Sevilla din Europa League.

Cornel Râpă a ales Polonia

Cornel Râpă a părăsit FCSB-ul în 2016, cu destinația Polonia. Pogon Szczecin, formație din prima ligă, l-a semnat pe Râpă din postura de jucător liber de contract. Ulterior a ajuns la Cracovia, unde joacă și în prezent. Fotbalistul pentru care Gigi Becali plătea 100.000 de euro celor de la Oțelul Galați în 2013 pare liniștit în Polonia și, la cei 30 de ani ai săi, probabil își va încheia cariera îna țara leșilor, mai ales în condițiile în care este lăudat mai mereu de jurnaliști și de suporteri pentru performanțele solide.

Fernando Varela, favoritul patronului

Fernando Varela era, probabil, unul dintre cei mai apreciați jucători ai campioanei din acel sezon. Fundașul transferat de la Vaslui pentru 1.25 milioane de euro a ajuns în cele din urmă la PAOK Salonic, formație din Grecia care nu mai are nevoie de prezentare. La 32 de ani, Varela încă impresionează în Grecia.

Alin Toșca, globetrotterul

Alin Toșca a plecat de la FCSB pe cai mari, în Spania. A urmat un adevarat periplu pentru fundaș, pe la Real Betis, PAOK Salonic și Gaziantep. Fotbalistul trage în acest moment tare pentru a-l ridica pe Marius Șumudică în clasament în Super Lig din Turcia.

Iasmin Latovlevici s-a făcut frate cu turcii

Iasmin Latovlevici era în 2015 unul dintre cei mai apreciați fundași din campionat. A ales calea Turciei, unde a jucat la Genclerbirligi, Karabukspor, Galatasaray și Bursaspor. În prezent, joacă la Kisvarda în Ungaria.

Lukasz Szukala valorează 50.000 de euro

Polonezul Szukala era stâlp în defensiva celor de la FCSB în 2014. Cotat la 2.5 milioane de euro în perioada sa de glorie, Szukala valorează în acest moment 50.000 de euro. Cel mai probabil, fundașul va pune ghetele în cui în curând, la cei 35 de ani ai săi. După experiența de la FCSB, Szukala a mai jucat la Osmanlispor, Ittihad și Ankaragucu.

Guilherme se regăsește

Fundașul brazilian cumpărat de la Petrolul a ales calea Poloniei imediat după despărțirea de FCSB. Termalica și Jagiellonia au fost următoarele echipe ale fotbalistului, după care s-a transferat în Turcia, la Konyaspor. Cotat la 600.000 de euro, în vărstă de 29 de ani, Guilherme se regăsește și încearcă să prindă un transfer important pe final de carieră.

Prepeliță s-a întors acasă la Pitești

Andrei Prepeliță a prins doi ani minunați după experiența FCSB. La Ludogoreț și Rostov în Rusia, Prepeliță spera să impresioneze, însă socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg și Prepeliță a alternat perioadele fără echipă cu transferuri la Chiajna și FC Argeș. Din acest punct de vedere, prin întoarcerea acasă, Prepeliță pare să-și fi găsit liniștea.

Nicandro Breeveld, transferuri ciudate

Nicandro Breeveld a ales un drum cel puțin bizar după despărțirea de FCSB. Olandezul s-a plimbat prin țări exotice precum Qatar, Emiratele Arabe Unite și Cipru, pe la Dibba Fujairah, Omonia Nicosia și Al Markhiya. La 33 de ani, sătul de „petrodolarii” arabilor, Breeveld s-a întors în România și a semnat cu Poli Iași.

Adi Popa, fiul rătăcitor

Adi Popa, alintat „motoretă” de fani, a plecat în mod bizar la Reading, în Anglia. Bizar, pentru că Reading deținea deja în lot șapte mijlocași. Din păcate, n-a confirmat și, după un împrumut la Taawon și Ludogoreț, „Popică” s-a întors la FCSB. N-a confirmat nici aici, însă play-off-ul poate fi o șansă mare pentru fotbalist.

Alex Chipciu s-a întors… la CFR

Alex Chipciu era cu siguranță printre cei mai apreciați jucători ai FCSB. De altfel, transferul la Anderlecht a fost o mega lovitură pentru Gigi Becali: 3 milioane de euro dintr-un foc. Chipciu nu s-a impus în Belgia, a ajuns împrumutat la Sparta Praga și, în această iarnă, a ales să semneze cu CFR Cluj. Obiectivul: câștigarea unui nou titlu de campion al României.

Nicolae Stanciu, pe urmele lui Chipciu

Vedeta incontestabilă a FCSB, Stanciu a plecat pe urmele lui Chipciu în străinătate. 9.7 milioane de euro, record absolut plătit de belgieni pentru fotbalistul român. Nu a confirmat, la fel ca și Chipciu și a ajuns în Cehia, la Sparta Praga. N-a fost să fie, astfel că a semnat cu rivala Slavia, după un periplu la Ahli. La 26 de ani, cotat la 4 milioane de euro, Stanciu mai are momentan vreme să confirme la cel mai înalt nivel.

Magicianul” Sânmărtean s-a retras

Cotat la 2.4 milioane de euro în 2004, când evolua în Grecia la Panathinaikos, Sânmărtean a pus ghetele în cui în 2018. În vârstă de 39 de ani, Sânmărtean a mărturisit că visează să fie antrenor sau manager de club. După despărțirea de FCSB, Sânmărtean și-a încercat norocul în țările arabe la Ittihad și Taawon, însă a mai cochetat și cu Liga 1, jucând pentru FC Voluntari și Pandurii.

Dodel” Tănase a ales Turcia

Cristi Tănase a ales Turcia după experiența din România. Cotat la 3.5 milioane de euro în 2013, Tănase și-a încercat pentru început norocul în China, la Tianjin Teda, mutare care l-a făcut să rateze echipa națională. Sivasspor, Karabukspor, Eskisehirspor și Giresunspor sunt ultimele formații unde a evoluat ”Dodel”. A ajuns să valoreze doar 75.000 de euro.

Claudiu Keșeru, spectacol în Bulgaria

Claudiu Keșeru e o constantă în atacul lui Ludogoreț. 10 goluri în 14 meciuri pentru bulgari în actualul sezon, o cotă de piață de 3.3 milioane de euro și convocări garantate la naționala României sunt tot ce își putea dori atacantul. FCSB a încercat să-l repatrieze, însă momentan Keșeru pare a fi „fructul interzis” pentru Gigi Becali.

Raul Rusescu, de la Sevilla la Giresunspor

Raul Rusescu a sperat că se va impune în Primera Division după ce a câștigat titlul în România cu FCSB. Din păcate pentru atacant, Spania a fost o pălărie prea mare și a acceptat cursul firesc al lucrurilor: un transfer în Turcia. În actualul sezon de Super Lig, „pufulete” are 7 goluri în 20 de meciuri pentru Giresunspor.

BONUS: Antrenorul Gâlcă, ajuns în Danemarca

Gâlcă părăsea pe ușa din dos FCSB după un scandal cu Gigi Becali. Ulterior, le-a pregătit pe Espanyol, Al-Taawoun şi Al-Fayha. În prezent, antrenează în Danemarca, pe Velje.

ADVERTISEMENT