Sport

Conexiunile dintre Gică Hagi şi marii fotbalişti care îşi sărbătoresc ziua pe 5 februarie! Ce legături are cu Neymar, Cristiano Ronaldo sau Carlos Tevez

Gică Hagi este primul mare fotbalist născut pe 5 februarie. El a deschis o listă cu totul specială din care mai fac parte Giovanni Van Bronckhorst, Rodrigo Palacio, Carlos Tevez, Cristiano Ronaldo și Neymar.
05.02.2022 | 07:28
Conexiunile dintre Gica Hagi si marii fotbalisti care isi sarbatoresc ziua pe 5 februarie Ce legaturi are cu Neymar Cristiano Ronaldo sau Carlos Tevez
Hagi, Tevez, Cristiano Ronaldo și Neymar au mai multe lucruri în comun pe lângă faptul că s-au născut în aceeași zi, 5 februarie.
ADVERTISEMENT

5 februarie poate fi recunoscută la nivel mondial drept Ziua Internațională a Talentelor din Fotbal. Nicio altă dată din calendar nu a marcat venirea pe lumea a atâtor genii ale balonului rotund precum a cincea zi din luna lui Făurar. Tonul a fost dat de Gheorghe Hagi, născut în 1965 la Săcele, în județul Constanța, apoi 5 februarie a devenit un adevărat izvor de talente extraordinare care au încântat milioane și milioane de microbiști cu harul lor.

În 1984, venea pe lume Carlos Tevez, la Buenos Aires, iar un an mai târziu, se năștea Cristiano Ronaldo, la Funchal, în insula Madeira. Careul de ași a fost completat în 1992, când Neymar Junior a văzut pentru prima oară lumina zilei la Mogi das Cruzes, în statul brazilian Sao Paulo.

ADVERTISEMENT

Toți au câteva lucruri în comun: fiecare dintre ei au provenit din medii modeste, au întâmpinat numeroase greutăți în drumul lor spre glorie, dar au depășit toate obstacolele înfruntate pentru a-și desăvârși visul de a juca fotbal la cel mai înalt nivel. Totodată, există o conexiune specială între Gică Hagi, cel care a deschis această linie aparte a dinastiei marilor fotbaliști născuți pe 5 februarie, cu fiecare dintre cei ce i-au urmat.

Ladislau Boloni, elementul de legătură între Hagi și Cristiano Ronaldo

Regele fotbalului românesc a impresionat în echipa națională nu doar prin nenumăratele goluri de excepție înscrise, prin fentele și pasele sale de geniu, ci și prin constanța și longevitatea extraordinară. Așa a fost posibil ca, în momentul retragerii sale, Hagi să fie recordmanul de selecții în reprezentativa României, pentru care a jucat în 124 de meciuri, între 1983 și 2000.

ADVERTISEMENT

Gică depășise performanța lui Ladislau Boloni, care adunase 102 selecții pentru tricolori. Devenit selecționerul României imediat după retragerea lui Hagi din națională, în vara lui 2000, Loți a plecat la Sporting Lisabona peste un an, unde a cucerit titlul încă din primul său sezon.

La scurt timp după acea realizare deosebită, Boloni i-a oferit șansa debutului în prima echipă a “leilor” unui puști de numai 16 ani, care îl impresionase cu driblingurile sale. Numele lui: Cristiano Ronaldo. Restul este deja istorie. Portughezul a devenit un star planetar al fotbalului, câștigând printre altele cinci trofee Champions League, cu numai unul mai puțin decât deținătorul recordului absolut, Paco Gento, de cinci ori Balonul de Aur și titlul european cu echipa națională. De fiecare dată, Ronaldo l-a menționat pe Boloni drept omul care a avut o influență majoră în cariera lui întrucât a fost cel ce i-a oferit încredere atunci când avea cea mai mare nevoie.

ADVERTISEMENT

“Maradona din Carpați”, adversar pe teren cu Maradona, idolul lui Carlos Tevez

Hagi a fost comparat adesea în anii săi de glorie cu Diego Maradona ca urmare a stilului asemănător de joc cu al legendarului fotbalist argentinian. Cei doi s-au înfruntat chiar pe teren la Coppa del Mondo din Italia, în 1990, când România a încheiat la egalitat cu campioana mondială en-titre, scor 1-1, iar după acel joc, Hagi a fost supranumit “Maradona din Carpați”.

Hagi și Maradona se puteau înfrunta și în 1994, dar decarul Argentinei a fost depistat pozitiv la un control antidoping înaintea duelului din optimile de finală ale Mondialului american și a privit din tribune la prestația memorabilă a lui Gică, Ilie Dumitrescu și compania.

ADVERTISEMENT

Diego s-a retras din fotbal de la Boca Juniors, în 1997, an în care ajungea la academia “genovezilor” un puștan extrem de talentat, care răzbise într-unul dintre cartierele cu cea mai mare rată a criminalității din Buenos Aires. Carlos Tevez, pe numele său, avea să devină, ulterior, el însuși o legendă pentru fanii Bocăi și a legat o relație cu totul aparte cu Maradona.

Hagi și Neymar, decari la naționalele lor, numărul 11 la Barcelona

În primul sezon în care în La Liga au apărut tricourile cu numere fixe și numele jucătorilor inscripționate pe spate, 1995-1996, Gică Hagi a evoluat cu același număr pe care l-a purtat Neymar în toți cei patru ani la FC Barcelona: 11. Și asta în condițiile și Hagi și Neymar erau stăpânii absoluți ai tricoului numărul 10 în echipele lor naționale.

Dacă brazilianul nu a putut primi cel mai râvnit și mai apreciat tricou al catalanilor, purtat de-a lungul timpului de fotbaliști precum Maradona, Laudrup sau Ronaldinho, pentru că îi aparținea de drept și deplin justificat lui Lionel Messi, în schimb, Hagi a fost împiedicat să primească numărul-cult al Barcei de Angel Cuellar, jucător care a bifat doar 20 de apariții pentru gruparea blaugrana între 1995 și 1997. Totuși, Hagi a jucat și cu numărul 10 pe spate la Barcelona în jocurile din Cupa UEFA, unde catalanii au ajuns până în semifinale în 1996, precum și în prima lui stagiune pe Camp Nou.

Antrenorul lui Ianis Hagi e născut tot pe 5 februarie

Nu doar Neymar are în comun cu Gică Hagi faptul că este născut pe 5 februarie și a evoluat în trecut la Barcelona, ci și Giovanni Van Bronckhorst. Născut la Rotterdam în 1975, când Hagi împlinea zece ani, olandezul a jucat pe Camp Nou între 2003 și 2007, înainte de a se retrage la primul său club, Feyenoord, în 2010, an în care a jucat în finala Cupei Mondiale, pierdută în fața Spaniei. Iar astăzi, Van Bronckhorst este nimeni altul decât managerul fiului lui Gică, Ianis Hagi, la Glasgow Rangers!

Când ar trebui conceput un copil pentru a se naște pe 5 februarie

Alături de Hagi, Van Bronckhorst, Tevez, Cristiano Ronaldo și Neymar, pe 5 februarie s-au mai născut alți câțiva fotbaliști cunoscuți, precum argentinianul Rodrigo Palacio, belgianul Adnan Januzaj și croatul Vedran Corluka. Un lucru este cert: dacă un băiat se naște pe 5 februarie, sunt mari șanse ca el să fie un fotbalist strălucitor.

Iar pentru a veni pe lume în această zi, ar trebui conceput pe 15 mai. Cel puțin așa a susținut unul dintre cei mai cunoscuți statisticieni din lumea sportului, spaniolul Mister Chip, care a luat în calcul o sarcină de 38 de săptămâni sau, mai exact, 266 de zile.

ADVERTISEMENT