Fotbal intern

50 de ani de la istoricul România – Cehoslovacia 2-1 la „Mundialul” din Mexic ’70. 100 de dolari primă de victorie! Ce și-a luat Cornel Dinu cu ei. Video de colecție

06.06.2020 | 00:00
50 de ani de la istoricul Romania  Cehoslovacia 21 la Mundialul din Mexic 70 100 de dolari prima de victorie Ce sia luat Cornel Dinu cu ei Video de colectie
50 de ani de la istoricul România – Cehoslovacia 2-1 la „Mundialul” din Mexic ’70. 100 de dolari primă de victorie! Ce și-a luat Cornel Dinu cu ei. Video de colecție. Sursa foto: lastegaru.net
ADVERTISEMENT

50 de ani se împlinesc pe 6 iunie de la o mare victorie a „Generației Mexic ’70”, 2-1 cu Cehoslovacia, fostă vicecampioană mondială de două ori (1934 și 1962), mult mai bine cotată la acea vreme. Se întâmpla pe stadionul „Jalisco Monumental” din Guadalajara, în a doua etapă a Grupei 3 de la turneul final „Copa Mundial de Fútbol México 70”.

50 de ani de la istoricul România – Cehoslovacia 2-1 la „Mundialul” din Mexic ’70. 100 de dolari primă de victorie! Ce și-a luat Cornel Dinu cu ei. Video de colecție

În „Grupo de la muerte”, România jucase primul meci cu campioana mondială en-titre Anglia, 0-1 după o evoluție bună și un joc echilibrat, în timp ce magnifica Brazilie a lui Pelé cam „descălțase” Cehoslovacia cu 4-1.

ADVERTISEMENT

Nu dădea mai nimeni șanse lui Lucescu, Dinu, Dumitrache, Dumitru, Radu Nunweiiler, Dembróvszki, Lupescu, Mocanu și ceilalți tricolori antrenați de profesorul Angelo Niculescu. Numai echipa care învingea mai putea spera la „sferturi” (erau doar 4 grupe  cu câte 4 echipe, nu mergea toată planeta la un turneu final mondial…).

Cornel Dinu: „I-am pasat mult pe cehoslovaci și, fără să-nțeleagă prea multă lume, jocul, per ansamblu, ne-a aparținut”

Cehii au pornit tare și… „Început nefast! Petras a pivotat între mine și Culae Lupescu, Sterică Adamache a ieșit târziu și ne-am văzut conduși cu 1-0 în minutul 3. Aveam… ajunseserăm la o formulă de joc omogenă și puternică. Eram pe teren cam aceeași ca în partida cu Anglia, doar Sandu Neagu începuse ca titular în locul lui Gigi Tătaru…”

ADVERTISEMENT

„Și chiar Sandu s-a înșurubat pe lângă Horvath, căpitanul lor, și a egalat la vreo opt minute după pauză. Apoi tot el a provocat penalty-ul din care a marcat «Moxu» și mai erau 15-16 minute de joc…”

„I-am pasat mult pe cehoslovaci și, fără să-nțeleagă prea multă lume, jocul, per ansamblu și mai ale pe final, ne-a aparținut. Chiar dacă eram realmente epuizați… În fine luam și noi 100 de dolari pentru victorie! Păreau bani pe atunci… Mi-am luat cu ei o brățară de aur 18 karate, vreo 70 de grame, din Mexico City…”, a povestit Cornel Dinu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

„Cappellini din Giulești” a făcut meciul vieții

„Cappellini din Giulești”, cum îi spunea Ioan Chirilă lui Sandu Neagu, a făcut jocul vieții sale prea scurte, a plecat dintre noi la doar 61 de ani, pe 17 aprilie 2010, după două stopuri cardiorespiratorii pe un pat de la Spitalul Universitar de Urgenţă…

Cu riscul de a vă plictisi, iată cum descria „nea Vanea” în cartea sa „Mexico ’70 – Jurnal sentimental” golul de poveste din acel meci de poveste cu Cehoslovacia:

ADVERTISEMENT

„Radu Nunweiller trimite o pasă în adîncime. Cui? Şi-a amintit, poate, că ultimul gol, cel de la Stuttgart, a fost înscris de Neagu. Deci, pasă la Neagu! Giuleşteanul, uşor surprins, preia totuşi în mare viteză şi porneşte pe culoarul deschis de Petras în meciul cu Brazilia…”

„…Neagu forţează, pătrunde în careu, între Dobias şi Migas. Acum e la zece metri de poartă! La opt! Îl mai are în faţă doar pe Horvath, căpitanul echipei cehoslovace. Fentă spre stînga! Horvath cade în cursă. Neagu răsuceşte mingea spre interior, ca să nu intre în unghiul mort al porţii. Horvath revine. Dar Neagu strecoară mingea printre picioarele  «căpitanului de la Marsilia». Acum e singur!…”

„Vencel se cabrează. Neagu e în colţul careului. Trei fundaşi cehoslovaci sînt pe urmele lui. Totul depinde de o fracţiune de secundă. E un moment formidabil, cînd răsuflarea tăiată încetează să fie doar o figură de stil…”

„…Şi astfel Neagu, în cea mai frumoasă acţiune a carierei sale de fotbalist, prelungeşte pînă la maximum iluzia că va trage puternic la poartă, pentru a-l fixa pe Vencel. În clipa următoare, Neagu, acelaşi Neagu care a ratat faimosul penalty din minutul 90 al finalei de Cupă cu Dinamo, loveşte mingea cu latul, spre bara din dreapta sa (şi a noastră)…”

„Vencel e imobilizat de soluţia neaşteptată a atacantului român. Şi mingea se rostogoleşte încet… încet… spre bară. Va ieşi? Nu! Nu!! Nu!!! Mingea mîngîie uşor partea interioară a barei şi intră în gol… Autor: Alexandru Neagu, botezat cîndva Cappellini, motiv pentru care subsemnatul a fost acuzat (colegial, desigur) că şi-a pierdut simţul proporţiilor”

Era primul gol al României la un Mondial după 32 de ani. Fără 3 zile…

Alexandru Neagu marca atunci primul gol al României la un Campionat Mondial după o pauză de 32 de ani fără 3 zile. Ultimul fusese înscris de Ştefan Dobay pe 9 iunie 1938, în minutul 35 al meciului pierdut cu 1-2 în fața modestei Cuba, la Tolouse, Franța.

Era o rejucare din „optimi”, după un 3-3 cu suspans și prelungiri, 4 zile înainte… Cubanezii făceau 2-1 în minutul 87, egala Iuliu Baratky în minutul 88, „Calul” Ștefan Dobay ne ducea la 3-2 în minutul 105, dar eram egalați în minutul 117…

De altfel, România nu mai câștigase un meci la un campionat mondial tocmai din 1930, la prima ediție, în Uruguay, 3-1 cu Peru. Pe stadionul „Pocitos” din Montevideo, marcau Adalbert Deșu, Constantin Stanciu și Nicolae Covaci, fratele cunoscutului antrenor Ștefan Covaci…

Revenind pe 6 iunie 1970, același Sandu Neagu, ca să-și „întregească” evoluția admirabilă, a țâșnit la o pasă în adâncime a lui Radu Nunweiller, pe lângă fundașul lor stânga, Jan Zlocha, și cehul l-a placat ca la rugby. Penalty clar, transformat clar de Florea Dumitrache și tabela înțepenea la 2-1 pentru România până la fluierul final.

Mircea Lucescu: „Marele arhitect al jocului nostru a fost Emeric Dembróvszki”

FANATIK l-a contactat pe Mircea Lucescu, căpitanul echipei naționale în meciul cu Cehoslovacia și reputatul tehnician și-a adus aminte cu mare plăcere de „cel mai bun meci ofensiv pe care l-am făcut noi în perioada 1969-1972”. Și a „radiografiat” jocul coechipierilor…

„Marele arhitect al jocului nostru a fost Emeric Dembróvszki. Tehnica sa, ușurința paselor, rapiditatea cu care manevra mingea, schimbările instantanee de direcție, angajările directe pe vârfurile de atac, șuturile de la distanță au măcinat defensiva cehoslovacilor”

„Și Dinu a luptat extraordinar, Culae Lupescu, Dumnezeu să-l odihnească, a întrecit pe sine, Mocanu a măturat totul în zona lui, Liță Dumitru a marcat cu succes piesele lor de mare valoare de la mijlocul terenului, Sătmăreanu a avut constanță în joc, iar Neagu… să-l odihnească Dumnezeu și pe el că repede s-a mai dus… a înscris un gol de zile mari, de finețe,, după un dribling de mare jucător… și a mai scos și penalty-ul transformat de Dumitrache… nici el nu mai este…”

„Toți am jucat bine, dar conducătorul iureșului ofensiv, și constructiv, a fost în acea zi, o mai spun o dată, Emeric Dembróvszki. Câtă bucurie era atunci în jocul nostru nu-mi mai amintesc să mai fi fost altădată”

Victoria României a declanșat o adevărată „fiésta” pe străzile din Guadalajara!

Istorica victorie a României cu Cehoslovacia a declanșat un mare entuziasm nu numai în vestiarul tricolorilor, dar și în rândurile numeroșilor suporteri… mexicani ai echipei noastre, foarte bine primită și iubită la Guadalajara.

Antrenorul Angelo Niculescu relata în cartea sa „Corabia cu 11 pasageri” bucuria cu care localnicii au… îngreunat întoarcerea autocarului echipei noastre la hotel, după meci:

„Neagu, Dembróvszki și Sătmăreanu se aruncă spre Dumitrache și-l îmbrățișează fericiți… În sfârșit, o zi de deplină satisfacție pentru noi toți. În vestiarul nostru, jucătorii plâng de bucurie… Plâng mult, cât o ploaie de vară parcă…”

„Autobuzul nostru își face loc cu greu spre hotel… Întregul drum este blocat de localnici care, formând două ziduri, ne aclamă plini de entuziasm… zărim prin geamurile autobuzului tot felul de oameni: tineri, bătrâni, copii, femei, fete… cocoțați pe trotuare, pe garduri și chiar pe case”

„Toți acești necunoscuți ne zâmbesc, flutură eșarfe, cântă și se bucură de victoria noastră. Unii poartă pancarte pe care scrie «Bine ați venit din România!», «Bravo românii!»”

6.06.1970, Stadion „Jalisco Monumental”, Guadalajara
România – Cehoslovacia 2-1 (0-1). Au marcat: Neagu 53, Dumitrache 77 pen / Petras 3
ROMÂNIA: Stere Adamache – Lajos Satmareanu, Niculae Lupescu, Cornel Dinu, Mihai Mocanu – Ion Dumitru (81 Vasile Gergely), Radu Nunweiller, Mircea Lucescu (C) (69 Gheorghe Tătaru) – Emeric Dembróvszki, Alexandru Neagu, Florea Dumitrache. Antrenor: Angelo Niculescu
CEHOSLOVACIA: Vencel – Dobias, Migas, Horvath (C), Zlocha – Kvasnak, Kuna – B. Vesely, Jurkanin (46 Adamec), Petras, Jokl (67 F. Vesely). Antrenor: Josef Marko
Arbitru: Diego De Leo (Mexic)

  • „Mexic a fost apogeul carierei lui Sandu Neagu. În meciul cu Cehoslovacia a jucat extraordinar. A dat gol, a scos penalty şi dacă îl vedea cineva atunci, de la un club mare, îl lua imediat” – Rică Răducanu
  • „După golul marcat cu Cehoslovacia în Mexic, Sandu Neagu a fost în centrul atenţiei presei mondiale. Îmi amintesc că l-am ajutat la traducere într-o discuţie cu ziarişti francezi. Spunea tot ce simţea, nu se ascundea şi era foarte corect cu sine însuşi” – Gheorghe Nicolaescu, fost jurnalist la „Gazeta Sporturilor”
  • 56.818 de spectatori au fost în tribunele stadionului „Jalisco Monumental” din Guadalajara la meciul România – Cehoslovacia 2-1, record pentru partidele naționalei noastre: 50.560 au fost la România – Anglia 0-1 și 50.804 la România – Brazilia 2-3
ADVERTISEMENT