Fotbal intern

50 de ani de la România – Brazilia, ultimul bal la „Copa Mundial de Fútbol México 70”. Contre verbale neortodoxe cu Pelé și cui i-a dat „El Rey” tricoul. Video de colecție

10.06.2020 | 12:01
50 de ani de la Romania  Brazilia ultimul bal la Copa Mundial de Futbol Mexico 70 Contre verbale neortodoxe cu Pele si cui ia dat El Rey tricoul Video de colectie
50 de ani de la România – Brazilia, ultimul bal la „Copa Mundial de Fútbol México 70”. Contre verbale neortodoxe cu Pelé și cui i-a dat „El Rey” tricoul. Video de colecție. Sursa foto: libertatea.ro
ADVERTISEMENT

50 de ani de la România – Brazilia se împlinesc pe 10 iunie. Lucescu, Dinu, Dumitrache, Dembrovschi și ceilalți tricolori „dansau” ultimul bal în „Grupo de la muerte”, pe „Estadio Jalisco Monumental” din Guadalajara.

50 de ani de la România – Brazilia, ultimul bal la „Copa Mundial de Fútbol México 70”. Contre verbale neortodoxe cu Pelé și cui i-a dat „El Rey” tricoul

După un timid 0-1 cu Anglia și un strălucitor 2-1 cu Cehoslovacia, naționala României avea șansa să ajungă în primele 8 echipe ale lumii în meciul cu brilianta Brazilie. Chiar dacă ar fi pierdut la limită, dar ajutată de o victorie a cehilor în fața englezilor a doua zi, pe 11 iunie.

ADVERTISEMENT

O victorie cu Pelé, Tostao, Jairzinho & comp. ne scutea de calcule, iar antrenorul Angelo Niculescu își dezvăluia clar intenţiile după meciul cu Cehoslovacia în ziarul „El Informador” din Guadalajara: „Vrem să ne calificăm în sferturile de finală. Pentru asta am venit!”.

Mircea Lucescu a făcut cronica meciului pentru cititorii FANATIK!

„Căpitanul” României în Mexic, Mircea Lucescu și-a amintit pentru FANATIK„am rezistat până în minutul 18, când arbitrul, parcă un austriac era, a dat o lovitură liberă de la vreo 20 de metri, central, împotriva nostră”…

ADVERTISEMENT

„A executat Pelé, a prins Stere Adamache, am răsuflat ușurați. Dar arbitrul a fluierat repetarea loviturii…”

„Ne-am strâns din nou în zid, din spate Sterică încerca în tumultul acela să-l așeze pe Mihai Mocanu mai în stânga… Liță Dumitru n-a mai apucat să întârzie executarea loviturii, așa cum făcea de obicei, venise și el în zid…”

„Și în încercarea noastră de a ne așeza cât mai bine, mai mult am simțit decât am văzut că mingea pleacă… Lovită cu exteriorul în momentul în care zidul nostru încă își căuta cea mai bună poziție…”

„Mingea șutată de Pelé a trecut ca un bolid printre două capete nesincronizate și nici n-a mai fost nevoie să mă întorc ca să văd că e gol…„

„Din acel moment brazilienii au explodat, pase de o precizie extraordinară, ruperi de ritm devastatoare pentru orice apărare, combinații spectaculoase și eficiente…”

„Și astfel Paulo Cezar a pătruns până spre linia de poartă, a întors mingea în careul mic, de unde Jairzinho a propulsat-o în plasă pentru 2-0”

„Eram în pragul unei căderi iremediabile, dar am trecut peste momentul dificil ieșind la atac! Greu de crezut azi, dar așa a fost… Iar jocul a căpătat intensitate și spectaculozitate maximă”

„Am înscris prin Dumitrache până la pauză, a mai dat un gol Pelé, după ce-i anulase arbitrul unul pentru fault la Dinu și i-am pus pe jar cu golul superb al lui Dembrovschi din minutul 83”

„Cele mai frumoase minute ale noastre au fost atunci, pe final, când un întreg stadion ne-a susținut să-i egalăm pe brazilieni. Mingile au zburat spre careul lui Felix, le-au cam tremurat picioarele, dar n-am reușit surpriza…”

„În schimb, la fluierul final am avut surpriza ca întreg stadionul să ne aplaude la scenă deschisă, pot să apun că a fost cea mai frumoasă înfrângere din cariera mea de jucător”

 „Vitória suada” recunoștea „O Globo” a doua zi

Jocul impresionant al României când nu mai avea nimic de pierdut a fost recunoscut nu numai de presa mexicană, ci chiar de prestigiosul cotidian brazilian „O Globo”

Pe prima pagină, titlul, scris cu litere mari, era mai mult decât elocvent: „VITÓRIA SUADA”. În traducere mioritică „VICTORIE TRANSPIRATĂ”.

ADVERTISEMENT
prima pagina O Globo dupa Romania - Brazilia in Mexic 1970
Titlu primei pagini din cotidianul brazilian „O Globo” a doua zi după meciul România – Brazilia 2-3. Sursa foto: lastegaru.net

În ultimul meci al grupei, a doua zi, pe 11 iunie, Anglia învingea economicos Cehoslovacia cu 1-0 din penalty și se califica alături de Brazilia în sferturile de finală. Campionii mondiali mergeau mai departe cu un golaveraj demn de zgârcenia… scoțiană: 2-1.

„Procurorul” s-a luat în vorbe „balcanice” cu Pelé

Cornel Dinu a jucat toate cele 3 meciuri integral, iar duelul cu „El Rey” Pelé a fost „bomboana pe tort” a celei mai frumoase „aventuri naționale” a generației sale. Generația Mexic ’70.

ADVERTISEMENT

„Procurorul” a povestit pentru FANATIK cum și-a… „procurat” cel mai bun fotbalist din istorie ceva… vorbe „balcanice” de la el și Liță Dumitru.

„Într-o primă fază pe Pelé îl marca Dumitru, că el se retrăgea, ei jucau în 4-3-3, cu Jairzinho și cu Tostao vârfuri, Pelé puțin retras… și de multe ori Pelé venea lângă Tostao și atuncea făceam marcajul direct, ori eu cu Dumitru, ori Lupescu și Dumitru și eu acopeream, că jucam în zonă… o zonă pe care n-a creat-o Angelo, a creat-o Vogl…”

„Și eu, și Liță Dumitru ne-am cam luat în deposedări și chiar vorbe «balcanice» cu Pelé. Noi cu ceva morți materni, el, cu timbrul său gros, nu ne scotea, grosier, din „filho de puta”, n-are sens ă mai traduc…”

„L-am prins în colțul careului nostru de 16 metri, m-a atacat într-o încercare de pressing agresiv și i-am întors mingea cu călcâiul, printre picioare… spre unul dintre ai noștri… cred că spre Rică. Recunosc că a fost doar o formă de teribilism. Doar atât… Legenda îi aparține…”

„Apropo de Răducanu… Angelo Niculescu, consecvent cu «rebelii» ținuți în tribună mai mult cu temei decât fără… dar asta este discutabil și după 50 de ani… l-a adus, totuși, pe Rică rezervă și i-a dat bucuria jocului după ce Jairzinho a făcut 2-0 în minutul 22 și l-a băgat în depresie pe Sterică Adamache”

„Iar Ricanu a făcut ce știa, a scos mingii imposibile, dar n-a renunțat la mingea ținută lejer într-o mână, dată pe la spate și alte giumbușlucuri de care numai el era în stare chiar și la acel nivel, cu alde Pelé, Tostao și Jair în față”

Cu cine au schimbat tricourile Dinu și Lucescu

Cum nu te întâlnești în fiecare zi cu campioni mondiali de talia brazilienilor (echipa din 1970 este considerată cea mai bună din istoria lor încununată cu 5 titluri supreme, record, în 1958, 1962, 1970, 1994, 2002), este normal să vrei tricoul asudat al unui Pelé, Jairzinho, Tostao, Paulo Cezar, Brito sau Clodoaldo… Cornel Dinu l-a schimbat cu Tostao, Mircea Lucescu nu l-a scăpat din marcaj pe Pelé…

„După meci am schimbat tricoul cu Tostao, că Mircea (n.a. – Lucescu) îl luase în marcaj strâns pe Pelé încă din ultimele cinci minute de joc… a jucat ultimele cinci minute lipit de Pelé deși n-avea nicio legătură… nicio indicație tactică de genul ăsta…” – Cornel Dinu

„A fost frumos… O pagină de istorie adevărată. …Contestată, bine-nțeles, după obiceiul nostru… Blestem al dezbinării dacice…”  – Cornel Dinu

Nicolae Lupescu a confirmat duelurile verbale cu Pelé, acum sub incidența… CNCD!

Regretatul Nicolae Lupescu, care a dus greul cu Cornel Dinu în centrul apărării, confirma și el cu ceva ani în urmă duelurile neortodoxe cu Pelé.

„La un moment dat am intrat tare, dar la minge, la Pelé. M-a scuipat și mi-a spus ceva pe limba lui… L-am scuipat și eu și i-am spus «Țigan împuțit!». Știu că sună urât, dar nu regret…”

„Culae” își amintea cu ciudă de meciul cu Brazilia pentru că, spunea el, „dacă aveam mai mult tupeu îi egalam, ba îi și băteam!”.

„În pauza cu Brazilia selecționerul Angelo Niculescu a ridicat tonul și ne-a spus să atacăm chiar dacă avem ditamai Brazilia în față. Nu aveam ce pierde”

„În repriza a doua am fost aproape să dăm lovitura. Da! Mi-e ciudă! Dacă mai ținea meciul încă zece minute, îi egalam, ba îi și băteam. Cât erau ei de brazilieni!”

„Ţin minte că la întoarcere ne-au dat o primă de 25.000 de lei. Bani! Păi dacă salariul era 2.000…”

Rică Răducanu a explicat de ce a reușit Pelé să-i dea gol…

Rică Răducanu a „prins” poarta naționalei in extremis, în ultimul meci din Mexic, cu cei mai buni atacanți din lume la acel moment. Pelé i-a dat gol în minutul 66, dar „Ricanu” nu s-a supărat pe marele jucător brazilian și a explicat de ce într-un interviu pentru eurospot.ro.

„Pelé mi-a dat gol în meciul din 1970. După meci au venit ziariștii și m-au întrebat «Răducanu, cum ți-a dat gol Pele?». Le-am răspuns «L-am lăsat, că suntem prieteni!»”

„Puteam să joc și în Brazilia. Fusesem acolo în 1969, la Rio de Janeiro, când m-am împrietenit cu Pelé. Apoi ne-am întâlnit la Guadalajara. Am mai ținut legătura cu el de-a lungul timpului, avem și poze împreună. Îmi spunea Ricardo…”

Mulți susțin că Rică „bagă” vârtos în ele, cum se spune, că e multă… imaginație în ce a declarat, dar te poți supăra pe el? …Așa se nasc legendele…

Pele si Rica Raducanu in Mexic 1970
Pele și prietenul lui Ricardo, pe românește Rică, la finalul meciului România – Brazilia de acum 50 de ani, din Mexic. Sursa foto: lastegaru.ro

10 iunie 1970, Stadion „Jalisco Monumental”, Guadlajara. Spectatori: 50.804
România – Brazilia 2-3 (1-2) Au marcat: Pele (18, 66), Jairzinho (21) / Dumitrache (34), Dembrovski (83)
ROMÂNIA: Stere Adamache (27 Necula Răducanu) – Lajos Sătmăreanu, Nicolae Lupescu, Cornel Dinu, Mihai Mocanu – Ion Dumitru, Radu Nunweiller, Emerich Dembrovschi – Alexandru Neagu, Florea Dumitrache (72 Gheorghe Tătaru) – Mircea Lucescu (C). Antrenor: Angelo Niculescu
BRAZILIA: Felix – Alberto, Brito, Fontana, Everaldo (57 Marco Antonio) – Clodoaldo (73 Edu), Piazza, Paulo Cesar – Jairzinho, Pele, Tostao. Antrenor: Mario Zagallo
Arbitru: Ferdinand Marschall (Austria)

Clasament final Grupa 3

1. Brazilia 3 3 0 0 8-3 6 p
2. Anglia 3 2 0 1 2-1 4 p
3. România 3 1 0 2 4-5 2 p
4. Cehoslovacia 3 0 0 3 2-7 0 p

 

România în Mexic 1970
România la „Mundialul” din Mexic 1970. Cei 14 fotbaliști care au jucat la Guadalajara. Sursa foto: lastegaru.net
  • „Am avut proba evidentă a posibilităţilor românilor în timpul partidei cu Cehoslovacia şi mai ales de-a lungul celor 90 de minute jucate în compania Braziliei. Din momentul în care românii au fost obligaţi să atace pentru că nu mai aveau altă soluţie dacă voiau să nu fie eliminaţi, am văzut atunci o echipă de foarte bună valoare, cu jucători ce nu mai aveau nimic de învăţat de la nimeni. […] jucătorii de spirit latin, ca ei, nu sînt făcuţi pentru jocul negativ” – Robert Vergne, France Football, via revista Fotbal, 17 iunie 1970
  • „Desigur, succesul brazilienilor este meritat, dar această victorie a fost serios contestată de o echipă română care, aşa cum s-a întâmplat şi în meciul cu Anglia, n-a ştiut sau n-a crezut în posibilităţile sale” – Paul Denize, France Presse, 11 iunie 1970
  • 6 fotbaliști au jucat toate cele 270 de minute ale celor 3 meciuri din Mexic: Lajos Sătmăreanu, Nicolae Lupescu, Cornel Dinu, Mihai Mocanu, Radu Nunweiller, Emerich Dembrovschi
  • 8 componenți ai lotului deplasat în Mexic n-au jucat niciun minut: Gheorghe Gornea, Dan Coe, Mihai Ivăncescu, Augustin Deleanu, Nicolae Pescaru, Nicolae Dobrin, Flavius Domide, Marin Tufan
  • 158.182 de spectatori au asistat la meciurile României pe stadionul „Jalisco Monumental” din Guadalajare, ceea ce înseamnă o medie de 52.727 de spectatori pe meci
  • 25.000 de lei a fost prima dată de FRF fotbaliștilor români care au jucat la CM din Mexic 1970, în condițiile în care un salariu mediu era 2.000 de lei
ADVERTISEMENT