Fotbal intern

STEAUA FĂRĂ SIGLĂ. Il Luce sare în APĂRAREA lui Becali: “E culmea ce-i fac generalii lui Gigi. Suporterii trebuie să INTERVINĂ!”

STEAUA FĂRĂ SIGLĂ. Mircea Lucescu a cîştigat cel de-al 500-lea meci disputat pe banca celor de Şahtar Doneţk, 4-1 în faţa celor de la Hoverla. În 10 ani şi jumătate în Ucraina, reputatul...
08.12.2014 | 13:10
STEAUA FARA SIGLA Il Luce sare in APARAREA lui Becali E culmea cei fac generalii lui Gigi Suporterii trebuie sa INTERVINA

STEAUA FĂRĂ SIGLĂ. Mircea Lucescu a cîştigat cel de-al 500-lea meci disputat pe banca celor de Şahtar Doneţk, 4-1 în faţa celor de la Hoverla. În 10 ani şi jumătate în Ucraina, reputatul tehnician român are 350 de victorii, 74 de egaluri şi 76 de înfrîngeri, golaveraj 1042 – 378. “Il Luce” a acordat un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.RO în care a vorbit despre momentele plăcute trăite pe banca lui Şahtar, dar şi despre obiectivele pe care le are alături de campioana Ucrainei. Totodată, Lucescu a acceptat să vorbească despre ultimele evenimente din fotbalul românesc, debutul lui Ianis Hagi în Liga 1 şi conflictul dintre Gigi Becali şi Armată. 

Domnule Lucescu, vă gîndeaţi în urmă cu zece ani că veţi atinge partida cu numărul 500 pe banca lui Şahtar?

– (Rîde) Asta chiar este o bornă! Sincer să fiu, niciodată nu mi-am imaginat. Cînd ma preluat pe Şahtar, nu m-am gîndit să plec imediat, mi-am dorit să stau o perioadă lungă, să imprim metodele mele de lucru, filozofia mea. A fost o perioadă cu ghinioane, cu necazuri, dar şi cu multe satisfacţii. Am vrut să fac bine la Şahtar şi consider că am reuşit.

“Victoria cu Italia din 1984 e cea mai frumoasă a carierei!”

Aţi trăit cele mai frumoase momente ale carierei la Şahtar?

– Întîmplarea a făcut să am şansa să lucrez într-o zonă liniştită. Am avut succes şi am dorit să continui pentru că aceasta este filozofia mea. Nu gîndesc, de exemplu, ca Lippi, care semnează contracte pe un an, cucereşte trofee şi apoi pleacă, aşa cum a făcut la Inter şi Juventus. Cel mai greu la o echipă este să rămîi. Este foarte uşor să-ţi schimbi locul de muncă. Am trăit multe momente frumoase la Şahtar, fiecare succes s-a petrecut în anumite condiţii, la diferite niveluri. Dar victoria cu Italia, din 1983, este cea mai frumoasă din cariera mea. Eram o echită tînără, ne închinam la italieni şi am reuşit să-i învingem şi să ne calificăm la Campionatul European.

Ce v-a spus domnul Ahmetov la atingerea acestei borne?

– Încă nu am apucat să vorbesc cu el. Dar stai puţin! Pentru mine nu este o satisfacţie prea mare că am atins 500 de partide pe banca lui Şahtar pentru că îmi dau seama că am îmbătrînit! Dar am avut satisfacţii imense aici! Una dintre ele este că echipa mea dă cinci jucători la echipa naţională a Braziliei. Am construit oameni, iar asta nu se compară cu nici o finală.

Momentul în care a fost la un pas să plece de la Şahtar

Care este secretul longevităţii dumneavoastră?

– Pasiunea! Păi pînă să vin eu, Şahtar schimbase şapte antrenori, la fiecare şase luni. La orice club, performanţa te ţine în viaţă. Bineînţeles, apoi respectul şi, într-un final, poate interveni şi o relaţie aparte cu patronul, de prietenie.

În toată această perioadă a existat vreun moment de cumpănă?

– Da! Pe parcursul sezonului 2008-2009, ajunsesem cu Şahtar pe locul 12 în clasament. Eram contestat şi am fost la un pas să plec. Dar am gestionat bine situaţia şi în acel an am cîştigat Cupa UEFA. În viaţă sînt şi astfel de momente, important este să treci peste ele.

“Visez la o semifinală de Liga Campionilor”

Cîştigaţi titlul şi în acest sezon?

– E greu, foarte greu! Pentru că în Ucraina este un campionat surogat. Cei de la Dinamo Kiev au refuzat să joace în sistemul propus de mine. S-a construit un minicampionat pentru o singură echipă, pentru Dinamo Kiev.

În ce fază se va opri Şahtior în Liga Campionilor?

– Să vedem cu ce jucători vom mai rămîne pentru că mulţi tineri care au scos capul vor să plece. Marile echipe cu care ne vom lupta au stabilitate, iar noi nu. Dar vrem să ne calificăm cît mai departe. Visez la o semifinală, de ce, nu? Rămîne de văzut ce se va întîmpla. Din păcate, echipele din est nu sînt tratate precum cele din vest.

“Hagi nu trebuie să se grăbească acum cu Ianis”

Revenind la fotbalul intern, cum comentaţi problemele cu care se confruntă Steaua privind sigla clubului?

– Asta este culmea! Generalii vor să-i ia acum clubul. În loc să-i mulţumească lui Gigi Becali pentru că a ţinut clubul în fruntea fotbalului românesc, că a făcut performanţă, i se pun beţe-n roate. Mi se pare incredibil. Sper ca lucrurile să se puncă la punct. Suporterii trebuie să intervină şi să se rezolve, astfel, această problemă.

gigi-becali-trist-660x400

Ianis a debutat în Liga 1. Cum comentaţi?

– Da? A debutat? Nu ştiam! Este bine pentru Ianis, dar sper ca Gică Hagi să nu se grăbească acum cu el! Poate fi o greşeală, dar Gică îi cunoaşte mult mai bine potenţialul.

20 de trofee a cucerit Mircea Lucescu de cînd a preluat pe Şahtar, în 2004

69 de ani este vîrsta lui Mircea Lucescu

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!