News

6 ani de la accidentul aviatic din Munții Apuseni. Raed Arafat recunoaște! Intervenția autorităților, la fel de greoaie și astăzi: “Nu s-a schimbat nimic din 2014 până acum” | EXCLUSIV

20.01.2020 | 14:30
6 ani de la accidentul aviatic din Muntii Apuseni Raed Arafat recunoaste Interventia autoritatilor la fel de greoaie si astazi Nu sa schimbat nimic din 2014 pana acum  EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Astăzi, pe 20 ianuarie, se împlinesc șase ani de la accidentul aviatic din munții Apuseni, tragedie în urma căreia pilotul Adrian Iovan și tânara studentă la medicină Aura Ion și-au pierdut viața, iar copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir, Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu au fost răniți grav. Secretarul de stat, șeful ISU, susține că România nu deține încă mijloace de intervenție în cazuri extreme asemănătoare cu cele de atunci.

Raed Arafat spune că nimic nu s-a schimbat

Echipa medicală plecase atunci de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul unui donator care suferise un accident vascular cerebral. Din cauza unor probleme tehnice pilotul Adrian Iovan a forțat aterizarea într-o zonă împădurită din munții Apuseni.

ADVERTISEMENT

Victimele au fost găsite de trei localnici, după cinci ore de căutări de trei localnici, căutări la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Contactat de FANATIK, secretarul de stat Raed Arafat nu a vrut să ofere informații despre această tragedie, specificând faptul că dacă un asemenea scenariu s-ar repeta în prezent, cel mai probabil echipele de salvare nu vor putea să facă mai mult decât în 2016.

ADVERTISEMENT

„Nu am nimic să comentez despre accidentul din Apuseni. Eu nici nu eram în țară atunci când s-a petrecut tragedia. Din punct de vedere al timpului de reacție nu s-a schimbat nimic din 2014 până acum. Nici ISU, sau alte structuri care se ocupă de situațiile de urgență din alte țări nu dețin mijloace să reacționeaze mai repede printre copaci, în acele condiții meteo de atunci, iarna pe ceață și zăpadă”.

Mesajul emoționant al lui Radu Zamfir

Totodată, una dintre victime, medicul Radu Zamfir, a mărturisit, în exclusivitate pentru FANATIK că nu vrea să își amintească de acea zi: „Îmi doresc ca această zi să treacă la fel ca oricare alta, încerc să ma detașez cât se poate de mult de acel eveniment. Tot ce pot să vă spun, mă bucur erom că sunt în viață și îmi pot vedea copilul crescând”.

ADVERTISEMENT

În august 2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au clasatparțial dosarul accidentului aviatic din Apuseni. Ancheta de atunci a vizat  modul de intervenţie al instituţiilor specializate pentru găsirea aeronavei şi salvarea oamenilor.

Accidentul a scos la iveală deficiențe în sistemul național de a gestiona situații de urgență și comunicarea defectuoasă între instituțiile statului ce ar fi trebuit să se implice în misiunea de salvare.

ADVERTISEMENT
Tags: