Fotbal intern

Alt scenariu, alți actori, acelaşi film prost! Gigi Becali îi face echipa lui Teja după doar un meci!

03.02.2019 | 19:34
Alt scenariu alti actori acelasi film prost Gigi Becali ii face echipa lui Teja dupa doar un meci

Liniştea pe care o dorea antrenorul roş-albaştrilor s-a dus după egalul cu Dunărea Călăraşi, 1-1. Patronul a fost extrem de furios după prestaţia fotbaliştilor săi şi a anunţat deja câteva transferuri. În acelaşi timp, din declaraţiile acestuia, reiese destul de clar că Gigi Becali se bagă peste Mihai Teja şi face iar echipa la FCSB!

Scenariul din era Nicolae Dică se repetă acum. Primul pas greşit pentru Teja a fost echivalent cu pierderea încrederii lui Becali. Finanţatorul a simţit nevoia să se implice direct şi a impus deja doi fotbalişti în primul unsprezece, definitiv, şi pe unul temporar.

Ce i-a promis Gigi Becali lui Mihai Teja: “Vai de capul lui dacă nu ia campionatul!”

Încă înainte de numirea lui Mihai Teja la FCSB, patronul Gigi Becali a declarat că va avea grijă să îi ofere libertatea antrenorului şi că are de gând să îi dea un răgaz de 6 luni în care să nu se implice în alcătuirea primului unsprezece. “Am vorbit cu el și mi-a plăcut că are personalitate. A zis: “Nea Gigi, vrei posesie? Atunci lasă-mă să iau pe cine vreau!”. Bine, mă, tată. Să vedem ce poți. Și îi aduc pe cine vrea. Îi fac toate poftele. Șase luni nu mă bag, îl las. Dar dacă nu ia campionatul… Vai de capul lui va fi!”, afirma Becali.

Gigi Becali Mihai Teja îşi dau mâna
Gigi Becali i-a promis lui Mihai Teja că şase luni nu se va băga peste el, dar prestaţia jalnică pe care FCSB a avut-o la Călăraşi l-a făcut să îşi încalce cuvântul dat

Întrebat cu puţin timp înainte de startul Ligii 1 Betano cum va reacţiona dacă finanţatorul se va băga peste el în alegerea titularilor, Teja a ales un răspuns diplomat şi a spus că merge pe încredere. “Cred că dacă lucrurile vor merge destul de bine, nimeni nu vrea să intervină. Dacă merge rău, probabil ne vom sfătui, voi încerca să reglez lucrurile și dacă după o perioadă de timp tot nu e o îmbunătățire înseamnă ca e clar și antrenorul o problemă.

Pe moment voi reacționa, nu știu ce se va întâmpla. Îmi doresc ca echipa să câștige, dar nu vreau să vorbesc acum ce se va întâmpla dacă va suna patronul. Mie așa mi-a promis că 6 luni nu se bagă, vreau să merg pe încredere.

Discuții cu patronul există și în lumea civilizată, dar în timpul unui meci, sigur că nu. Mai bine să pui lucrurile la punct de la început. Vrea un joc de posesie mai bun și atunci dacă nu o face Teja va găsi un antrenor care va efectua ceea ce vrea patronul. Sunt niște idei date de patronul clubului. Îmi doresc 6 luni să nu se întâmple asta și dacă mă ajută Dumnezeu să câștig campionatul atunci se va schimba și în următoarele 6 luni. Voi reacționa pe moment”, a spus antrenorul FCSB.

Imediat după meciul cu FCSB, Gigi s-a abţinut: “Îl scoteam pe Coman, dacă mă băgam la echipă”

Relaţia calmă dintre Becali şi Teja a explodat după egalul cu Dunărea Călăraşi. Imediat după joc, Gigi Becali a criticat dur jucătorii şi a spus că nu s-a băgat să facă schimbări, dând exemplu cazul lui Florinel Coman. “Nu mă interesează ce a folosit Mihai Teja, nu mă bag. Cum să joci cu Rusescu? Eu îl scoteam pe Coman şi nu pe Tănase dacă mă băgam la echipă. La campionat CFR se bate cu Craiova. Pe mine mă mai întrebaţi de campionat.

Eu vreau să mă bat la campionat, dar cu cine? Cu Planici care dă pe lângă balon? Cu Bălgrădean… a scăpat mingea în poartă. Cum să iau campionatul că ăla de a venit din Italia? Cu Stoian ăla… Nu ai cum să iei campionatul aşa.

Nu pot să îl critic pe Gnohere, dar Nedelcu a dat balonul la adversari. Vând tot! Nu ai cum să faci faţă în Europa cu asemenea jucători. Eu vă spun ce văd şi nu îi critic. Să vă uitaţi la Nedelcu… hal de fotbalist! Îi vând pe toţi! Am şi dat telefon la impresari ca să îi vând. La revedere. A dat mingea numai în spate”, a spus sâmbătă patronul FCSB.

La o zi distanţă… Gigi Becali se bagă peste Teja şi face echipa la FCSB: “E ordinul meu!”

Duminică, după ce a avut timp să analizeze situaţia de la formaţia pe care o finanţează, Gigi Becali a fost mult mai tranşant. El a declarat că îi va da ordin lui Teja să folosească doi titulari, definitiv, Dennis Man şi Florentin Matei, şi un titular temporar, Andrei Vlad, până va aduce alt portar!

Eu nu cred în Stoian. Nu cred că e mare fotbalist. Poate să spună cine o vrea şi cine n-o vrea. Nu cred, l-am văzut aseară. Eu l-am luat pentru că mi-au spus alţii. Eu cred că am dat lovitura, şi o să vedeţi dacă mă pricep la fotbal, cu Matei. El e fotbalist de mare clasă.

Când începi să faci formaţia, pune-i prima dată pe Matei şi pe Man şi după pune-i pe ceilalţi. Îl scrii pe Matei pe listă şi dupa pui ce vrei tu! Asta o să fie echipa Steaua de acum încolo! Ăsta e ordinul meu, scrie-l pe Matei pe tablă şi pune-l şi pe Vlad până aducem portar”, a declarat acesta.

Cum îi făcea Gigi Becali echipa lui Nicolae Dică

Episodul 1: Cazul Zlatinski şi “porumbeii” scăpaţi la TV

Afaceristul şi-a pierdut rapid răbdarea cu Mihai Teja, mai  ales că în joc sunt titlul de campioană şi banii care pot veni, ulterior, din cupele europene. Este stilul de lucru al lui Gigi Becali, care a pus mereu presiune pe antrenori şi care a recunoscut, în ultima perioadă, că s-a băgat mai mereu peste deciziile acestora.

Ultimul exemplu a fost Nicolae Dică. FANATIK vă prezintă câteva momente în care Becali a decis peste capul lui Dică. Într-un final, când a decis să facă de capul lui schimbările, Dică a plătit cu postul!

Gigi Becali Nicolae Dică Palat
Gigi Becali s-a băgat în nenumărate rânduri în alcătuirea echipei la FCSB pe vremea lui Nicolae Dică

De exemplu luni am avut o discuție cu patronul cum voi juca la Cluj și i-am explicat că voi folosi şase-şapte jucători, în funcție de cum vin și băieții de la echipele naționale. Dacă dânsul vine și vă spune vouă echipa, eu ce pot să fac? Mie nu îmi convine

La meciul de la Voluntari cu Botoșani mi-a spus că trebuia să îl mai țin pe Zlatinski pe teren. Au mai fost momente în care mi-a zis că ”nu crezi că e mai bine să joace ăla în locul celuilalt”. După ce avem această discuție, cu mine, cu Meme, vine și vă spune vouă. Au fost momente în care am avut o discuție cu privire la un jucător pe care eu nu prea voiam să îl folosesc. Nu dau nume acum”, dezvăluia chiar Nicolae Dică.

Episodul 2: Denis Alibec, titularizat în ciuda problemelor de comportament

Cel mai controversat fotbalist pe care Dică l-a avut sub comandă a fost Denis Alibec. Deşi antrenorul a vrut să îl dea afară din lot, Becali a intervenit şi l-a impus chiar titular. În final, a recunoscut că a fost cea mai mare greşeală a lui de la FCSB.

Eu sunt responsabil pentru tot! Am permis, din cauza lui Alibec, nişte lucruri la echipă! Vociferări la antrenamente, facem asta, facem asta… Dar nu dau eu numai pe Alibec vina, că nu din cauza lui Alibec am pierdut noi titlul! CFR a fost echipa mai puternică, trebuie să recunoaştem! Când trebuie să bată, bate! În 4 meciuri cu ei, nu am condus niciodată! În plus, jucăm cu Iaşi şi nimic…

Eu sunt vinovatul din cauză că l-am pus căpitan pe Alibec şi am fost lacom de bani! Trebuia să-l lichidez demult! Tot ziceam, hai, mă, Dică, poate luăm banii! Mihai, stai, tată, că poate luăm banii! Alibec a uitat fotbalul! Dacă nu era el la Iaşi, poate nu luam bătaie! Meme Stoica să fie vinovat? Păi de ce.. nu face el transferurile, eu fac totul aici! În fine, eu sunt vinovat, nimeni altcineva!”, declara Gigi Becali.

Episodul 3: Man şi Moruţan, rezerve cu CFR

Nici “perlele” nu au scăpat de hotărârile luate de Gigi Becali. Dennis Man şi Olimpiu Moruţan, doi fotbalişti pe care Becali speră să ia zeci de milioane de euro şi pe care i-a împins destul de des în faţă, au fost ţinuţi pe bancă la derby-ul cu CFR Cluj din toamnă tocmai la dorinţa patronului.

Man are 20 de ani, are timp să mai joace la Steaua și să devină un fotbalist de top. Dar, acum vor juca fotbaliștii cu experiență. Stai să ne distanțăm în clasament și după aia joacă numai Moruțan, Man, Coman, numai tineretul. Dar trebuie să ai avans 12-15 puncte. Până atunci, mi-e teamă”, afirma Becali.

Rezultatul: Nicolae Dică, dat afară pentru insubordonare!

Problema implicării lui Gigi Becali în alcătuirea primului unsprezece s-a văzut atunci când Nicolae Dică a vrut să ia singur deciziile, împotriva ordinelor primite de la şeful său. Aşa s-a întâmplat după meciul cu CFR, când Becali nu a dorit să fie schimbat Moruţan. Dică a fost antrenor cu adevărat pentru un meci şi asta i-a fost “fatal”

Eu am spus părerea mea și după ce a făcut… Cum adică, ești condus, dar pui un fundaș și îl mai scoți și pe Moruțan. Vedeți că nu fac eu schimbările… Da, am cerut altă schimbare. Am cerut o schimbare cu mult înainte să fie roșu, pe Rusescu în locul lui Nedelcu. A făcut calcule și l-a scos pe Moruțan. Putea să facă ce vrea, numai să nu-l scoată pe Moruțan.

Nu sunt așa de disperat, jucam în 10, nu era o problemă. Dar nu să-l scoți pe Moruțan, să-ți bați joc de copilul ăla, nu accept. A scos doi atacanți și a băgat un atacant. L-a scos și pe Man, care nu jucase rău. Nu contează, nu am nicio treabă. Dar și dacă fac eu schimbările, fiecare face ce vrea el acasă. Dică a făcut ca Gâlcă. Dică nu murea pe mâna lui, nu îl dădeam afară niciodată”, a fost reacţia imediată a lui Gigi Becali.

M-am băgat la schimbări, e adevărat, dar echipa de start a făcut-o mereu Dică. Știți ce mi-a spus Meme într-o zi? Tu te gândești doar la Dică și la familia lui? Gândește-te la 30 de familii care suferă, cele ale jucătorilor”, a mai declarat Becali.

Lui Costel Gâlcă îi dicta schimbările din puşcărie: “Dacă nu mă băgam, se alegea praful!”

Un caz special la FCSB a fost cel al lui Costel Gâlcă. Acesta a reuşit să câştige titlul şi multă lume a spus că acest lucru a fost posibil pentru că Gigi Becali nu s-a putut băga peste el la echipă, fiind în acea vreme închis. Becali a infirmat însă totul şi a mărturisit cum îi făcea schimbările lui Gâlcă.

Și din pușcărie comandam tot. Lui Gâlcă de spuneți voi că era mare personalitate. Din închisoare îi făceam schimbările. Da, comandam tot. Din pușcărie am luat titlul, stați liniștiți.

Făceam cum voiam eu pentru că nu vreau să intru în faliment. Eu nu vreau să pun antrenori care să mă ducă spre faliment. Dacă nu eram eu şi nu mă băgam eu, se alegea praful.

La ora 11, se închidea telefonul la puşcărie. Dacă sunai la 11 fără un minut, rămânea telefonul deschis încă 45 de minute şi puteai să vorbeşti. Dădeam la 11 fără un minut telefon, puneam telefonul pe un scaun şi vorbeam ce trebuie să se facă. Din cauza asta s-a și schimbat regula.

Am făcut schimbările şi am câştigat campionatul din puşcărie. Nu s-a respectat şi îl lăsa pe Latovlevici cum am spus eu, ne calificam şi în Liga Campionilor“, a spus Becali, care l-a îndepărtat pe Gâlcă tocmai pentru că a încercat să decidă de unul singur primul unsprezece al formaţiei roş-albastre.

Cum i-a impus un fotbalist lui Ilie Stan şi l-a făcut să demisioneze!

Un alt antrenor care a lucrat cu Gigi Becali şi care a recunoscut că acesta i-a băgat în echipă un jucător fără voia sa a fost Ilie Stan. Acesta a spus numele fotbalistului,

Când mi-a impus pe cineva în echipă, am şi plecat. Am avut discuţii şi mi-a zis “Joci aşa!”. Am jucat aşa şi am pierdut după ce am băgat echipa pe care el şi-a dorit-o el. A fost la meciul cu Târgu Mureş, nu-l uit toată viaţa mea.

Nu aveam nimic cu niciun jucător, mi-era drag Lupu (n. red – Valeriu Lupu, fost fundaş al Stelei), dar i-am spus lui Gigi: “Lupu nu va juca nici la Divizia B”. Şi-l cunoşteam de copil. M-am simţit prost în faţa jucătorilor. Cu o zi înaintea meciului am pregătit tactic echipa într-un fel, apoi a trebuit s-o schimb. A fost un moment penibil“, a dezvăluit ulterior Ilie Stan.

Olăroiu îl “fenta” pe Becali! Ce strategie folosea

Unul dintre cei mai abili antrenori care au lucrat cu Becali a fost Cosmin Olăroiu. Acesta a învăţat cum să gestioneze relaţia cu patronul său. De multe ori îi spunea acestuia ce dorea să audă, dar făcea cum gândea el.

Toată lumea are impresia că Gigi Becali face, că nu ştiu ce. Singura diferență e că el și face și spune. Fac toţi, după părerea mea. Ce, eu nu am lucrat cu Becali sau cum? Dar niciodată nu am știut mai bine ca el pe cine sau nu să bag. Tot timpul a știut el mai bine ca mine, dar el știa cam ce trebuia să știe, eu făceam cam ce trebuia sa fac

Gigi nu mă obliga să bag jucătorii pe care îi voia el. Doar îşi dădea cu părerea. Dacă îi spuneam că fac aşa pentru că vreau să joc cu mingi lungi, înţelegea. N-am auzit să oblige vreun antrenor să facă primul 11 după el. Poate un antrenor îi promitea, făcea greşeala asta, şi apoi nu băga jucătorul. Atunci, era normal ca Gigi să se supere“, a explicat Olăroiu modul în care a reuşit să îşi facă meseria la FCSB.

Olaroiu Lăcătuş
Marius Lăcătuş şi Cosmin Olăroiu au fost doi dintre antrenorii care s-au înţelesc cel mai bine cu Gigi Becali

Marius Lăcătuş făcea echipa după apariţiile TV ale patronului!

Au existat şi tehnicieni care au înţeles ce trebuie să facă pentru a-l mulţumi pe Gigi Becali. Marius Lăcătuş, legenda roş-albaştrilor, a povestit la un moment dat cum îşi creiona echipa în funcţie de preferinţele lui Becali, rostite în emisiunile TV!

Eu, cât timp am fost antrenor la Steaua, Gigi Becali nu mi-a zis niciodată direct, la telefon sau faţă în faţă, să bag un fotbalist anume sau să scot din primul 11 un altul. Totuşi, eu urmăream tot timpul ceea ce spunea el la emisiunile televizate şi pricepeam ce e de făcut. Cu alte cuvinte, în funcţie de ce spunea despre un jucător, eu ştiam dacă mai pot să-l bag sau nu“, se “spovedea” Lăcătuş.

Nici Generaţia de Aur nu l-a putut opri!

Gigi Becali este omul care acţionează atunci când simte, indiferent de numele antrenorului de pe banca echipei. Nici foştii componenţi ai Generaţiei de Aur nu l-au putut convinge să stea departe de intervenţiile în alcătuirea primului unsprezece. Fie că a fost vorba despre Gică Hagi, Dorinel Munteanu sau Ilie Dumitrescu!

Gică Hagi Ilie Dumitrescu Gică Popescu Mihai Stoica
Gică Hagi şi Ilie Dumitrescu nu au scăpat nici ei de intervenţiile lui Gigi Becali. Patronul a dorit anumiţi fotbalişti titulari, iar cei doi nu au fost de acord

1. Gică Hagi s-a simţit umilit şi a tras semnalul de alarmă!

În 2007, Gigi Becali a avut cel mai dur conflict din cariera sa de patron al roş-albaştrilor. Asta şi pentru că naşul său, Gică Hagi, a fost cel care şi-a dat demisia de la echipă şi a făcut dezvăluiri uluitoare. Hagi a făcut o declaraţie acum 12 ani care s-ar fi putut aplica şi în cazul plecării lui Dică, de la finalul lui 2018!

Nu se poate să ţi se ia mintea, personalitatea, demnitatea. Sper ca acest lucru să fie un exemplu, un moment de a ridica un mare semn de întrebare. Relaţia antrenor-conducător la Steaua trebuie reglată. Antrenorul sper ca de-acum încolo să aibă această autoritate, să fie lăsat în pace. E atât de simplu.

Nu mai puteam. Drumul se închisese. Îmi pare rău, dar mi s-a întins o cacealma. Eu cred că am puterea să i-o spun lui Gigi că nu face bine ce face. Nu numai că ia noţiunea de antrenor, dar nu se opreşte aici. Distruge şi jucătorii. Azi e bun, mâine îl dau afară, sau la divizia C. Din păcate, asta e“, spunea atunci Hagi.

2. Dorinel Munteanu nu a vrut să îl bage pe Dayro Moreno

Gigi Becali a avut mereu câte un fotbalist preferat. De regulă, jucătorii de atac, cei care fac diferenţa şi pot aduce bani mulţi în cazul unui transfer, au fost cei care i-au intrat patronului la inimă. În perioada când antrenor a fost Dorinel Munteanu, favoritul se numea Dayro Moreno. Munteanu l-a scos pe columbian din echipă şi apoi a plătit cu postul.

E cea mai mare greşeală a mea că am mers la Steaua! Am greşit că am răspuns la acel telefon al patronului Stelei la 02:00 noaptea. La nicio echipă pe unde am fost nu s-a băgat nimeni. La Steaua, după două etape, eu l-am scos din echipă pe Dayro Moreno, care era protejatul patronului”, declara Dorinel Munteanu.

3. Pe Ilie Dumitrescu îl suna noaptea! S-au supărat de la Brandan

Mister Ilie Dumitrescu a fost o altă “nucă” tare pentru Gigi Becali. Acesta din urmă a evitat să îi ceară lui Dumitrescu să bage anumiţi fotbalişti, până când a văzut în Brandan o soluţie tactică mai bună decât Cristi Tănase! Becali a vorbit cu antrenorul său, iar apoi relaţia s-a rupt!

Gigi mi-a zis că s-a bagat peste toţi antrenorii, în afară de Piţurcă şi de mine. M-a sunat si mi-a cerut să îl bag pe Brandan mijlocaş stânga. Eu i-am spus că nu îl văd jucând pe acel post. Gigi s-a supărat, mi-a zis că nu o să mă mai roage niciodată nimic şi mi-a închis telefonul.

Au fost momente când Gigi ma suna şi la 2 noaptea şi îi raspundeam. M-a rugat din suflet să îi fac o favoare cu Brandan. L-am întrebat cum şi-a dat seama că Brandan e util echipei mijlocaş stânga în condiţiile în care Tănase dăduse un randament extraordinar”, povestea Ilie Dumitrescu.

Gigi Becali a recunoscut la acea vreme că ar fi vrut titularizarea lui Brandan: “Ilie dacă înţelegea nişte lucruri nu-şi anunţa demisia. E prietenul meu, am să-l respect pentru că a făcut un gest. Nu vreau să-l atac fiindcă a venit atunci cînd mi-a fost mai greu. L-am sunat duminică seară pe la ora 12, mi-era jenă să-i spun, pentru că nu i-am cerut niciodată nimic, dar am vrut să-l rog din inimă să nu joace cu Brandan la mijloc, ci în stînga, fiindcă Tănase poate juca şi în dreapta. Nu mi-a răspuns şi n-am vorbit”, susţinea latifundiarul.

Rămâne de văzut dacă Mihai Teja va accepta deciziile luate de Gigi Becali. Man şi Matei au fost, evident, cei mai buni fotbalişti ai celor de la FCSB la Călăraşi, astfel că titularizarea lor poate părea logică pentru meciul cu Hermannstadt. Anunţul făcut însă de Becali va aduce reticenţă asupra luării unei astfel de decizii, pentru că mulţi vor considera că Teja s-a supus ordinului de la Palat. Se anunţă o săptămână foarte delicată pentru antrenorul FCSB.