News

61 de ani de la moartea lui Lucian Blaga. Cum a fost prigonit de comunişti: “A murit ca scriitor interzis”

Au trecut 61 de ani de la moartea lui Lucian Blaga. Cum a fost prigonit de comunişti și de ce nu a fost acesta niciodată pe placul regimului impus după abdicarea forțată a Regelui Mihai
06.05.2022 | 07:23
61 de ani de la moartea lui Lucian Blaga Cum a fost prigonit de comunisti A murit ca scriitor interzis
61 de ani de la moartea scriitorului Lucian Blaga. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

S-au scurs nu mai puțin de 61 de ani de la moartea lui Lucian Blaga. Eseist, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român, Blaga a încântat generații întregi cu scrierile lui.

Cum a murit Lucian Blaga

În ultima zi a vieții lui, Lucian Blaga a stat puțin de vorbă cu verișoara Vichi, cea care a fost alăruti de el mai bine de cinci decenii. Cu greu i-a făcut semn acesteia să se apropie. Dorli Blaga, fiica poetului a sosit la Clinica Medicală I. ”Stau un timp singură cu tata. Îmi mărturiseșe că starea lui e gravă. Mă roagă insistent să plec și să revin dimineață”, avea să își aducă aminte aceasta peste ani.

ADVERTISEMENT

Noaptea, alături de bolnav se mai afla doar soția sa. La ora 3.30, poetul s-a trezit din somn, ”perfect lucid, respirînd greu” și i-a șoptit distinct Corneliei: ”Peste un ceas mor!”.

Ceea ce, din nefericire, avea să se și întâmple. Medicul de gardă nu a mai avut ce face și la ora 4.30, Lucian Blaga trecea la cele veșnice. Oficial, cauza decesului a fost ”neoplasm al coloanei vertebrale”.

ADVERTISEMENT

De ce nu a fost Lucian Blaga pe placul comuniştilor

Pentru că scriitorul nu a acceptat să intre în Comitetul Central al Partidului Naţional Popular, adică nimic altceva decât un satelit al Partidului Comunist, Securitatea a început să îl urmărească.

Astfel, la puțin timp distanță, Lucian Blaga a fost înlăturat definitiv din postul de profesor universitar. Încet, dar sigur acesta nu a mai putut să-şi publice nici volumele. A continuat să scrie, operele din această perioadă fiind publicate după moartea sa.

ADVERTISEMENT

Interesant este că despre Lucian Blaga s-a spus că a fost propus pentru Premiul Nobel în 1956. Doar că, regimul de la acea vreme a fost de altă părere. „Este evident că autorităţile româneşti nu au acceptat o asemenea propunere”, scria fiica Dorli Blaga, în cartea „Blaga supravegheat de Securitate”.

După 1960, supravegherea poetului a devenit și mai aprigă. Securitatea a început să-i înregistreze convorbirile telefonice, dar și să-i observe ieşirile şi vizitele primite. Nu în ultimul rând, prietenii scriitorului au fost interogați. Nu puțini au fost și cei care l-au trădat.

ADVERTISEMENT

Ce spunea Dorli Blaga despre moartea tatălui său

Dorli Blaga a oferit în urmă cu două decenii un interviu revistei „Apostrof”, în care povestea: „Tata a murit ca scriitor interzis, scos din programa analitică a şcolilor şi universităţilor, din manuale, din bibliotecile publice. Lucrările lui puteau fi citite numai cu aprobare, la fondurile speciale ale marilor biblioteci.

Lucrările lui nu puteau fi citate decât dacă comentariul era negativ. În general, nu era acceptat în bibliografii. Iar cine aducea în şcoli sau facultăţi lucrări de Blaga risca sancţiuni foarte grave”.

De remarcat că atât timp cât a trăit, Lucian Blaga a publicat şapte volume de poezii: „Poemele luminii” (1919), „Paşii profetului” (1921), „În marea trecere” (1924), „Lauda somnului” (1929), „La cumpăna apelor” (1933), „La curţile dorului” (1938) şi „Nebănuitele trepte” (1943).

Blaga a fost fiu de preot și a urmat cursurile Facultăților de Teologie din Sibiu si Oradea (1914-1916), filosofia și biologia la Viena (1916-1920). De asemenea, acesta a obținut titlul de doctor în filosofie.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă....
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă. Prin ce incident grav trecuse la începutul anului
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi...
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea! Detaliul neştiut despre milionarul român
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați...
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”