Pe 22 mai 2022 se împlinesc 65 de ani la moartea marelui poet George Bacovia.
George Bacovia a fost unul dintre cei mai importanți poeți români, fiind recunoscut ca cel mai important poet simbolist român. S-a născut pe 17 septembrie 1881 la Bacău, numele său real fiind George Andone Vasiliu. Era al cincilea copil din cei nouă ai cuplului Dimitrie şi Zoiţa Vasiliu.
Cunoscut ca un poet trist și singuratic, George Bacovia a fost un copil fragil și bolnăvicios și a făcut malarie la doar 7 ani. A început școala în 1890, la Bacău, fiind dat la clasele primare mai târziu, din cauza malariei.
Bacovia nu a fost un elev cu rezultate excelente la învățătură, ba chiar oscila între corigențe și note maxime la anumite materii. A rămas repetent în clasa a patra, după ce s-a îmbolnăvit de varicelă. Cu toate că era un copil lipsit de vlagă, era pasionat de unele sporturi (gimnastica, înotul, patinajul).
La începutul gimnaziului, George Bacovia a fost marcat de un eveniment evocat ulterior în poezia “Amurg violet”. Într-o zi, acesta s-a urcat în turnul bisericii Precista din Bacău, unde a petrecut mult timp, admirând cerul la apus.
A rămas încuiat acolo toată noaptea, din cauza neatenției paracliserului. S-a întors acasă a doua zi, după ce biserica a fost redeschisă. În timpul petrecut în turn, Bacovia a descoperit peisajul tomnatic al orașului privit de sus, sursă de inspirație pentru opera sa.
George Bacovia era retras și trist. La doar 33 de ani, poetul a fost internat la Sanatoriul de boli nervoase din Bucureşti.
Mai târziu, la 47 de ani, a ajuns la Clinica de neuro-psihiatrie Colentina. 12 ani mai târziu, Bacovia a fost internat la Clinica de neuro-psihiatrie a Spitalului Central din Bucureşti.
A murit pe 22 mai 1957 în locuința sa din București, la 8 dimineața. Medicul legist a stabilit diagnosticul de neoplasm vezical, notează dilemaveche.ro. George Bacovia a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, în sectorul dedicat oamenilor de artă și de știință.
Perioada liceului a fost una grea pentru poet. În acea perioadă a făcut Zona Zoster, boală care s-a manifestat în zona feței. Se spune că această afecțiune a fost una dintre principalele cauze ale depresiei de care a suferit toată viața, notează adevărul.ro.
În plus, nici liceul în sine nu era un mediu plăcut pentru George Bacovia sau pentru restul elevilor din acea perioadă. Aceștia erau încă pedepsiți cu bătaia sau cu detenția la clasă, pedepse pe care le-a îndurat și poetul și pe care le-a evocat mai târziu, în poezia “Liceu”, care a fost foarte apreciată la acea vreme.
“Anii de liceu nu mi-au părut prea fericiţi. Era prea multă asprime în şcoală şi prea puţină înţelegere.”, spunea poetul într-un interviu, amintindu-și de ce a îndurat în liceu, “cimitir al tinereții” sale.
La 17 ani, Bacovia a vrut să devină ofițer, a renunțat la liceu și s-a înscris la Școala Militară de la Iași. Nu a putut suporta regimul strict de acolo, așa că a dezertat după puțin timp. A terminat liceul la 22 de ani și nu și-a dat Bacalaureatul, obținând un certificat de absolvire a studiilor liceale.
A aplicat la Facultatea de Drept din București, de unde a fost exmatriculat după șase ani din cauza numeroaselor absențe și a examenelor nepromovate. În cele din urmă, a terminat Dreptul la Iași, la 30 de ani, dar nu și-a dat examenul de licență. Cu toate acestea, Bacovia era de părere că perioada studenției i-a influențat cariera de poet.
Nu a avut locuri de muncă de lungă durată de-a lungul timpului. A lucrat ca profesor de desen, copist la diverse ministere, ajutor de contabil, referent la Direcţia Educaţiei Poporului, bibliotecar la Ministerul Minelor şi Petrolului şi consilier la Departamentul Artelor.
Poetul obișnuia să stea izolat de restul lumii, lucru observat de toți cei din jurul său.
George Bacovia a cunoscut-o pe Agatha Grigorescu în 1916, anul în care și-a publicat primul volum de poezii, “Plumb”. Aceasta era și ea o poetă aspirantă și a devenit persoana cea mai devotată poetului simbolist.
Cei doi s-au căsătorit în 1928 și s-au stabilit la București, acolo unde Agatha avea un post de profesoară. Diferența de vârstă dintre cei doi era de 12 ani.
Agatha Grigorescu a fost captivată încă de la început de poeziile celui care avea să-i devină soț la 12 ani de când s-au cunoscut.
“Suprema poezie a firii ne logodea atunci vieţile prin veriga acelei vrăji, ce mai târziu avea să se întunece, să geamă, să se convulsioneze în toate amărăciunile vieţii, fără să se stingă încă nici prin moarte.
A fost întâia poemă ce mi-a recitat-o Bacovia chiar în ziua în care ne cunoşteam şi pentru prima oară în viaţă un fluid poetic punea stăpânire pe toată fiinţa mea.”, mărturisea Agatha Grigorescu despre soțul său.
Biografii o descriu pe Agatha drept “cea mai devotată soție din istoria literaturii”. A rămas fără părinți de la o vârstă fragedă – 14 ani –, dar a fost o tânără conștiincioasă și o scriitoare talentată. Îi plăcea foarte mult să scrie poezii, dar a renunțat la visurile ei pentru a avea grijă de George Bacovia.
Agatha Grigorescu-Bacovia a fost profesoară de limba română, dar scria poezii atunci când timpul îi permitea. Prioritatea sa numărul unu era soțul ei.