News

Revoluția 6G începe în China. Noua tehnologie folosește un sistem nemaivăzut în istoria telecomunicațiilor

Tehnologia 5G este încă departe de a ajunge la maturitate, însă China lucrează din răsputeri la 6G, pentru a-și asigura supremația în domeniul telecomunicațiilor.
19.02.2022 | 09:03
Revolutia 6G incepe in China Noua tehnologie foloseste un sistem nemaivazut in istoria telecomunicatiilor
Tehnologia 6G a început să fie testată în China. Sursa foto: pixabay.com.
ADVERTISEMENT

Cu toate că tehnologia 5G este încă în fază incipientă și, în multe zone zin lume, este abia la început în privința implementării, se lucrează deja la următorul standard de conectivitate.

Cele mai recente (ca de altfel, și cele mai multe) progrese în privința tehnologiei 6G vin din China.

ADVERTISEMENT

Aici, cercetătorii au reușit să transmită 1 TB de date pe o distanță de 1 kilometru în doar o secundă, o performanță demnă de cartea recordurilor. Evenimentul a avut loc la Școala de Inginerie Aerospațială de la Tsinghua University, experimentul fiind realizat de o echipă condusă de profesorul Zhang Chao.

Cercetătorii au reușit acest record cu ajutorul unor unde radio de frecvență foarte înaltă, cunoscute ca unde milimetrice vortex.

ADVERTISEMENT

Această tehnologie cunoscută ca 6G ar putea fi folosită pentru îmbunătățirea tehnologiilor militare și de apărare. Testul dovedește astfel că armele hipersonice (care călătoresc cu viteze de cinci ori mai mari decât cea a sunetului) ar putea folosi tehnologia 6G pentru comunicații și pentru a detecta eficient țintele.

Undele vortex – desfășurate în trei dimensiuni

Un sistem wireless experimental a fost pregătit în spațiul unde se desfășoară Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, acesta fiind capabil să transmită simultan peste 10.000 de înregistrări video preluate în direct.

ADVERTISEMENT

Profesorul Zhang Chao spune că undele vortex sunt ceva nemaiîntâlnit în sistemele de comunicații radio din ultimii peste 100 de ani.

ADVERTISEMENT

Acesta mai spune că noile semnale oferă ”o nouă dimensiune transmisiunilor wireless” și înseamnă că China ”conduce în cercetarea globală pentru tehnologii 6G.” În prezent, tehnologia folosită se bazează pe unde electromagnetice bidimensionale care oscilează în sus și în jos, reprezentând informație. Noile unde vortex au trei dimensiuni, comparate cu mișcarea circulară a unei tornade.

Această mișcare circulară poate conține informație suplimentară, ce ar spori lățimea de bandă a comunicațiilor. Echipa de cercetare din China a creat un transmițător unic, care permite undelor să se rotească în trei moduri diferite pentru a transporta mai multe date.

În plus, a fost creat și un receptor special, care poate decoda această cantitate mare de informații într-o fracțiune de secundă.

SUA încearcă să țină pasul cu progresele Chinei

În 2020, o echipă de la Nippon Telegraph and Telephone a folosit, de asemenea, aceste unde vortex pentru a efectua un transfer de date la viteza de 200 Gbps, pe o distanță de aproximativ 10 metri.

Un cercetător 6G care lucrează pentru guvernul de la Beijing  spune că asta reprezintă ”începutul unei revoluții” în tehnologia comunicațiilor și mai adaugă că ”cel mai interesant aspect nu este viteza, ci posibilitatea de a introduce o nouă dimensiune fizică, ceea ce poate deschide un nou orizont cu posibilități nelimitate.”

Știrile chineze spun că un debut comercial al rețelelor 6G ar putea avea loc în țară în 2030, deși forțele armate ar putea folosi această tehnologie și mai rapid, deoarece aici contează performanța și nu costurile.

O altă echipă de cercetare, din Tianjin, a declarat în ianuarie că a realizat un emițător terahertz, o altă tehnologie care ar putea sprijini sistemele 6G și ambițiile armelor hipersonice ale Chinei.

SUA încearcă să țină pasul cu chinezii și a anunțat în aprilie 2021 că a lansat un parteneriat de 4,5 miliarde de dolari cu Japonia, pentru a lucra la 6G. Totuși, un studiu din luna septembrie a anului trecut, realizat de Nikkei și Cyber Creative Institute, a relevat că China are aproximativ 40% din totalul brevetelor legate de 6G. Urmează Statele Unite, cu 35%, Japonia cu 10%, Europa cu 9% și Coreea de Sud cu 4% din brevete, arată phonearena.com.

În prezent, guvernul chinez și sectorul telecomunicațiilor se concentrează pe 5G, deoarece costurile de implementare au scăzut foarte mult. Totuși, toate țările cu capacități tehnologie sporite privesc către 6G, care poate oferi viteze de 100 de ori mai mari decât cele ale tehnologiei actuale, aflate totuși la început de drum.

Tags: