Life

9 ani de la moartea lui Mișu Fotino. Povești neștiute despre marele actor: ”Din orice întâmplare reușea să scoată un zâmbet”

Mișu Fotino a murit exact acum 9 ani, la vârsta de 83 de ani, iar una dintre persoanele care l-a cunoscut cel mai bine pe actor și-l amintește cu drag, pentru FANATIK.
13.01.2023 | 09:00
9 ani de la moartea lui Misu Fotino Povesti nestiute despre marele actor Din orice intamplare reusea sa scoata un zambet
Mihai Fotino s-a stins din viață pe 13 ianuarie 2014. Foto: wowbiz.ro/ hotnews.ro
ADVERTISEMENT

Astăzi, 13 ianuarie 2023, se împlinesc 9 ani de la moartea marelui actor Mișu Fotino, prilej cu care FANATIK trece în revistă câteva dintre calitățile pentru care artistul ar trebui ținut minte pentru totdeauna, enumerate de soții Andrei și Ileana Stana Ionescu.

9 ani de la moartea lui Mihai Fotino: „Nu era sărbătoare în care să nu fi fost alături de Ileana Stana Ionescu”

Ileana Stana Ionescu și Mihai Fotino au jucat în multe scenete împreună, fiind doi dintre actorii care asigura voia bună de fiecare dată de sărbători, în programele speciale difuzate de TVR înainte de 1989.

ADVERTISEMENT

Atunci când își amintesc de Mihai Fotino, soților Ionescu le vine imediat în minte ușurința cu care acesta se făcea plăcut oriunde se afla, fie că se afla pe scenă ori în culisele operelor artistice în care a jucat.

„Ne-am cunoscut foarte bine și eram buni prieteni. Era un actor disciplinat. A jucat în multe roluri de comedie, însă le trata cu multă seriozitate. Ileana și Mihai Fotino au format un cuplu în aparițiile lor. Nu era sărbătoare în care să nu fi fost alături de Ileana, mai ales de Revelioane…”, a declarat Andrei Ionescu în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă este adevărat că Mihai Fotino a fost părăsit de toți înainte să moară, așa cum susținuse la un moment dat o altă actriță care a jucat cu el, Cezara Dafinescu, soțul Ilenei Stana Ionescu ne-a oferit o cu totul altă variantă.

Actorul Andrei Ionescu: „Nu cred că a fost părăsit de toți. El a fost cel care s-a retras”

„Nu cred că a fost părăsit de toți. Noi, de exemplu, nu l-am uitat. El a fost cel care s-a retras, dar noi am fost mereu alături de el, până în ultima clipă. Ca om nu pot să spun decât că era unul deosebit, un camarad extraordinar. Era amuzant. Mereu găsea câte o poantă”, ne-a transmis actorul Andrei Ionescu.

ADVERTISEMENT

Partenerul de-o viață al Ilenei Stana Ionescu ne-a povestit și o situație în care Mihai Fotino a știut să facă haz de necaz, însă n-a putut să ne zică în mod exact în ce an a avut loc întâmplarea căci „deja anii au trecut fără să-i mai numărăm”.

Într-o iarnă cu destul de multă nea, spre deosebire de cele pe care le avem de la o vreme în țară, undeva înainte de 1990, Mihai Fotino și soții Ionescu, alături de alți prieteni și colegi de breaslă, se aflau în Bulgaria, cu treabă.

ADVERTISEMENT

La un moment dat, aceștia au rămas blocați, înzăpeziți în mijlocul drumului, iar maestrul Fotino, în ciuda situației dificile pe care o întâmpinau, nu a renunțat la spiritul său boem și nici la simțul umorului.

Mișu Fotino făcea mereu haz de necaz. S-a pus la somn în timp ce prietenii lui se chinuiau să iasă din nămeți

„Țin minte că eram odată înzăpeziți într-un loc, eram pur și simplu blocați, în Bulgaria. O actriță care era cu noi, pentru că ne era foame, ne-a oferit dintr-un sandviș să mâncăm toți. Într-o astfel de situație, vă dați seama, nouă nu prea ne ardea de glume. Ne era frig, ne era și foame.

După ce a mâncat bucata lui de sandviș, Mișu Fotino a avut o reacție care ne-a făcut pe toți să râdem. I-a dispărut senzația de foame și nu mai ținea cont că eram prinși în zăpezile acelea mari. Ne-a zis: eu dorm după-amiaza, așa că a adormit imediat în mașină”, ne-a povestit Andrei Ionescu.

„Întotdeauna reușea să facă o glumă în orice împrejurare. Din orice întâmplare reușea să scoată un zâmbet. Aici se aseamănă foarte mult cu Ileana. De-asta ei au și reușit să se înțeleagă atât de bine pe scenă.

Și Ileana era mai zburdalnică, să spun așa, când era mai tânără. Aveau împreună acel har, acea energie”, ne-a mai transmis soțul Ilenei Stana Ionescu, fosta colegă de scenă a legendarului Fotino.

În ce producții de succes a jucat actorul

Mihai Fotino s-a stins din viață după o perioadă îndelungată de suferință. Fostul mare actor a făcut eforturi uriașe pentru a mai fi pe scenă înainte să plece pe cealaltă lume, la vârsta de 83 de ani. Alexandru Arșinel spunea despre el, pentru MEDIAFAX, că absența din ultima vreme a actorului de pe scenele teatrului a fost cauzată de un accident vascular cerebral.

Mihai (Mișu) Fotino a debutat la vârsta de 6 ani, în anul 1936, în piesa de teatru „Coloniale”. Acesta a devenit în timp actor la Teatrul Dramatic din Brașov, iar apoi a intrat sub aripa regizorului Sică Alexandrescu, cel care l-a convins să îl aducă pe scena Teatrului Național Ion Luca Caragiale din București, în anul 1956. Mihai Fotino a fost premiat pentru întreaga sa activitate în anul 2006, premiul fiind oferit de UNITER.

Fotino a jucat și într-o serie de filme precum „Titanic-Vals” (1965), „Elixirul tinereții” (1975), „Balul de sâmbătă seara” (1968) și „Sexy Harem Ada Kaleh” (2001).

ADVERTISEMENT