Life

90 de ani de la nașterea actorului Amza Pellea! Oana Pellea: “Avea inima mare cât roata carului și caldă ca o pâine-n țest”

07.04.2021 | 08:57
90 de ani de la nasterea actorului Amza Pellea Oana Pellea Avea inima mare cat roata carului si calda ca o painen test
90 de ani de la nașterea actorului Amza Pellea. Sursa foto: colaj Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai mari actori din istoria teatrului și filmului românesc și este la fel de apreciat și în ziua de astăzi, la mai bine de 37 de ani de la dispariția sa. Marele actor ar fi împlinit 90 de ani pe 7 aprilie. 

Printre cele mai cunoscute personaje pe care le-a interpretat de-a lungul carierei se numără Nea Mărin, prin care și-a pus în valoare talentul de neegalat pentru comedie. Actorul a dat viață și unor personaje remarcabile din istoria România, cum ar fi Decebal sau Mihai Viteazul.

ADVERTISEMENT

Deși s-a stins din viață la doar 52 de ani, Amza Pellea a bucurat generații întregi de români și va rămâne în continuare o personalitate marcantă în lumea teatrului și a filmului.

Tânărul Amza Pellea. Copilăria, studiile și debutul pe scenă

Născut la data de 7 aprilie 1931 la Băilești, județul Dolj, într-o familie cu cinci copii, Amza Pellea avea talent actoricesc încă din copilărie. Prima apariție pe scenă a avut loc în casa I, în localitatea natală, atunci când a interpretat rolul lupului din „Scufița Roșie”, rol pe care el însuși l-a ales din cauza timidității, dorindu-și să stea în spatele unei măști, potrivit Radio România Cultural.

ADVERTISEMENT

A absolvit cursurile Colegiului Național „Nicolae Bălcescu” – în prezent, „Carol I” – din Craiova, după care a urmat o școală cu profil electrotehnic și a obținut diploma de „specialist în aparate de calcul de înaltă şi joasă tensiune”. Pentru tânărul Amza Pellea prioritare au fost actoria și poezia, așa că a ales să-și urmeze visurile.

A fost admis la Institutul de Cinematografie din București la clasa de actorie, deși ar fi preferat să ajungă la regie, dar modul în care a avut loc admiterea este unul cu totul inedit. Amza Pellea lucra la uzina electrică din Craiova și s-a dus din curiozitate la IATC, după ce a văzut un afiș ce anunța ultima zi a probelor eliminatorii la secția de cinematografie.

ADVERTISEMENT
Amza Pellea
Amza Pellea. Sursa foto: gorjeanul.ro

Motivul pentru care a mers la Institut a fost dorința de a se interesa de o prietenă care dăduse probă la actorie, însă a fost „prins” de membrii comisiei care i-au adresat câteva întrebări, după care i-au cerut să facă un exercițiu de actorie. Tânărul a fost declarat admis la probele eliminatorii și, ulterior, la examenul final. A absolvit IATC în 1956 și de aici a început drumul către succes.

În perioada dintre „1957 – 1959, Amza Pellea și-a petrecut stagiatura pe scena Teatrului Național din Craiova, unde a interpretat 14 roluri în decurs de trei ani. Debutul a fost în cadrul piesei „Ce înseamnă să fii onest” (original: „The Importance of Being Earnest”) de Oscar Wilde, unde l-a interpretat pe Jack Worthing.

ADVERTISEMENT

Actorul s-a făcut remarcat prin alte roluri de seamă, cum ar fi Horatio („Hamlet” de William Shakespeare), Vedernikov („Ani de pribegie” de Aleksei Arbuzov),  Comandantul vasului („Tragedia optimistă” de Vsevolod Visnevski) sau Esteban („Fântâna turmelor” de Lope de Vega).

Amza Pellea, ascensiunea carierei pe marile scene ale teatrului românesc. Nea Mărin, unul dintre cele mai iubite personaje ale filmului românesc

În 1961, a urmat o perioadă înfloritoare pentru Amza Pellea, care a fost cooptat în teatrul nou al lui Radu Beligan, Teatrul de Comedie din București, unde dă viață mai multor personaje, printre care Brettschneider („Svejk în al doilea război mondial” de Brecht, 1962), Pietro („Umbra” de E. Svart, 1963), Manole („Somnoroasa aventură” de Teodor Mazilu, 1964), subcomisarul („Capul de rățoi” de G. Ciprian, 1966), Platonov („Un Hamlet de provincie” de Cehov, 1967), Hrisanide („Interesul general” de Aurel Baranga, 1972), Hickok („Buffalo Bill și indienii” de A. Kopit, 1973).

Între 22 martie 1973 și 24 septembrie 1974 a fost directorul Teatrului Național din Craiova și profesor la Institutul de Artă, Teatru și Comedie. A jucat și pe sena Teatrului Național din București, unde l-a interpretat pe Petre Dinoiu („Comoara din deal”, Corneliu Marcu, 1977) și Vlad Țepeș („A treia țeapă”, de Marin Sorescu, 1979).

Amza Pellea s-a făcut remarcat și în lumea filmului, având interpretări remarcabile ale personajelor istorice, cum ar fi Decebal sau Mihai Viteazul. De asemenea, și rolurile din filmele „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1972) și „Osânda” (1976) i-au adus și mai multă apreciere.

Amza Pellea, în rolul lui Mihai Viteazul
Amza Pellea, în rolul lui Mihai Viteazul. Sursa foto: istorie-pe-scurt.ro

Un personaj care a rămas și va rămâne mult timp în istoria filmului și a televiziunii din România este Nea Mărin, care l-a adus pe culmile succesului. La fiecare Reveșion, Amza Pellea îi încânta pe telespectatori cu personajul său comic, având și numeroase apariții în cadrul emisiunilor de divertisment, unde făcea aluzii la regimul comunist.

Este remarcabil faptul că Amza Pellea a scris singur textele scenetelor cu Nea Mărin, „împrumutând” particularitățile de limbă de la locuitorii din Băilești, locul unde s-a născut, combinate cu umorul său unic. Personajul este inspirt din viața reală a marelui actor, care a declarat, la un moment dat, că „s-a născut ca un fel de omagiu adus unui unchi de-al meu”, notează europafm.ro.

A colaborat cu Sergiu Nicolaescu, Vintilă Corbul și Eugen Burada la realizarea comediei „Nea Mărin miliardar” (1979), una dintre cele mai reușite lungmetraje din lumea filmului românesc. Comedia a avut succes nu doar pe plaiurile mioritice ale actorului, dar și în străinătate. S-au vândut aproximativ 14.643.840 de bilete la cinema atunci când a apărut pe marile ecrane.

Criticul literar Ov. S. Crăhmălniceanu nota următoarele: „Creat în întregime de Amza Pellea, el este în întregime opera unui excelent actor și fin observator al psihologiei omenești, înzestrat totodată cu multă invenție umoristică, personajul neavând o configurație anterioară mitică, așa ca Păcală sau Tândală.

Acum Nea Mărin există în deplinătatea cuvântului, are o identitate incontestabilă, aceasta constituind principala lui virtute artistică, deloc neglijabilă. Sergiu Nicolaescu a trebuit doar să-i dea drumul în film, fiindcă oricare ar fi calitatea acestuia, Nea Mărin, și încă miliardar, umple sălile de spectacol.”

Amza Pellea, versuri speciale pentru fiica lui, Oana Pellea: „Te-ai întrupat din stele/ Din pulbere, din vânt/ Din gândurile mele”

Amza Pellea a cunoscut-o pe Domnica Policrat în 1958 și s-au căsătorit în același an, urmând să apară și unicul lor copil, patru ani mai târziu. La nașterea fiicei sale, Oana Pellea, în 1962, Amza Pellea a compus câteva versuri emoționante, fiind pasionat de poezie.

„Te-ai întrupat din stele/, Din pulbere, din vânt/, Din gândurile mele/, Din apă, din pământ/, Şi din iubirea noastră,/ Clocotitoare, vie…. /Ai înflorit albastră, Gingaşa bucurie,/ Aluneci ca o rază de soare jucăuş, /Eşti apa dintr-o rază,/ Eşti pumnul meu căuş,/ Din care însetat,/ Sorb viaţa-adevărată,/ Şi bucurie multă,/ Şi lacrima curată…./

Prin tine devin veşnic,/ Şi capăt sens şi ţel,/ Prin tine sunt puternic,/ Sunt piatră, sunt oţel,/ Şi datorită ţie,/ Fetiţa mea cea mică,/ De-acuma lui tăticu…./ De moarte nu-i e frică…”, sunt versurile compuse de marele actor pentru Oana Pellea.

Oana Pellea, cuvinte emoționante despre tatăl ei: „Era un om bun, cinstit, cu o inimă mare cât roata carului şi caldă ca o pâine-n ţest”

În urmă cu câțiva ani, Oana Pellea l-a caracterizat pe tatăl său, în cadrul unui interviu, ca fiind un om „bun, cinstit” și cu „o inimă mare”, care i-a oferit o educație exemplară. Actrița a precizat, printre altele, că ședințele cu părinții erau imposibile atunci când mergea tatăl ei, pentru că toți își doreau să stea de vorbă cu el.

„Pentru tata era important să primesc o educaţie solidă. Era un om bun, cinstit, cu o inimă mare cât roata carului şi caldă ca o pâine-n ţest. Era generos, cult şi muncitor. Sigur că şi-a dorit ca şi fata lui să aibă aceste calităţi şi multe altele.

(…) Mergeau pe rând la şedinţele cu părinţii. Doar că, atunci cand se ducea tata, nu prea se mai ţineau şedinţele. Toată lumea voia să stea de vorbă cu el, să se bucure de prezenţa lui.

(…) Da, i-a plăcut poezia şi a scris. I-a plăcut viaţa şi a trăit! I-a placut şi vânătoarea, dar, odată, când a împuşcat o căprioară, a plâns în pumni şi şi-a jurat că nu o s-o mai facă niciodată pentru că a văzut-o cum suferea. Şi-a cerut iertare de la cer şi şi-a respectat promisiunea. I-a plăcut, de asemenea, să scrie despre Nea Mărin, iar textele îi aparţin în totalitate! Lui tata i-a mai plăcut să pescuiască, să râdă, să plângă, să traiască… Dar poate – nu poate, ci sigur! –  hobby-ul lui preferat a fost viaţa!”, a declarat Oana Pellea, potrivit adevărul.ro.

Amza Pellea s-a stins din viață la data de 12 decembrie 1983 din cauza unui cancer pulmonar, la vârsta de doar 52 de ani. Marele actor a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală.

Pe 31 august 2008, locuitorii din Băilești au inaugurat „Casa Memorială Amza Pellea”, un imobil din 1908, unde se află lucruri personale ale ljui Amza Pellea, fotografii de familie și cu prietenii. În 2011, în ziua în care ar fi împlinit 80 de ani, regreatul actor a primit o stea Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame, Piața Timpului din București, spațiu dedicat marilor personalități ale filmului. Steaua a fost dezvelită de fiica lui.

ADVERTISEMENT
Tags: