Fotbal international

7 campionate din Europa în care bătaia pentru titlu trebuie urmărită neapărat lunile următoare

02.12.2018 | 17:26
7 campionate din Europa in care bataia pentru titlu trebuie urmarita neaparat lunile urmatoare

Campionatele din Europa sunt în plină desfăşurare, unele după scenariul clasic, aşa cum sunt cele considerate campionate de top, Anglia, Spania, Germania, Italia,, Franţa şi Portugalia, altele aflate în sezonul regulat, după care în primăvara anului viitor va urma play-off şi respectiv play-out. La acest moment doar Franţa şi Italia par a nu mai prezenta nici un interes, datorită faptului că PSG şi Juventus nu au rivali pe măsură.

În mod normal şi campionatul Germaniei ar fi trebuit să intre în aceeaşi categorie cu Franţa şi cu Italia, pentru că în ultimele sezoane Bayern Munchen a fost un fel de extraterestru coborât în Bundesliga, însă sezonul acesta situaţia s-a schimbat radical. Bavarezii au schimbat antrenorul în vară, fostul internaţional croat Niko Kovac şi acesta nu a reuşit să obţină rezultatele aşteptate. Dimpotrivă, după 12 etape Bayern ocupă abia locul 5, la nu mai puţin de nouă puncte de liderul neînvins Borussia Dortmund!

Germania face parte obligatoriu dintre cele 7 campionate în care bătaia pentru titlu trebuie urmărită

Înaintea lui Bayern se găsesc Eintracht Frankfurt, Borussia Monchengladbach şi RB Leipzig, iar zilele lui Niko Kovac sunt numărate. Problema este cine să vină în acest moment neaşteptat de delicat, pentru că Jupp Heynckes, omul care poate fi socotit pompierul de serviciu al bavarezilor, după ce a venit în toamna trecută în locul lui Carlo Ancelotti şi din acel moment Bayern a defilat, nu mai vrea în ruptul capului să repete isprava şi preferă să se ocupe de grădinărit, marele său hobby.

Cum în Germania mai sunt de disputat încă 26 de etape până la trecerea liniei de finiş Bundesliga rămâne primul dintre campionatele care merită urmărit cu mare atenţie în lunile care vor urma şi mai ales luna care urmează, până la încheierea primei părţi a sezonului. Borussia Dortmund merge ceas, cu 9 victorii şi 3 egaluri, dar la un moment dat este de aşteptat să apară şi la galben-negri nişte sincope.

Pep Guardiola şi Jurgen Klopp se bat pentru coroana din Premier League

Al doilea campionat care cere o atenţie permanentă este Premier League. Aici lupta la titlu se dă între trei formaţii, cel puţin la acest moment, adică după 13 runde din cele 38 câte cuprinde maratonul sezonului. Campioana în exerciţiu, Manchester City, păstrează două puncte peste Liverpool, ambele necunoscând încă eşecul. Chelsea a lui Maurizio Sarri a început bine, dar începe să dea semne de oboseală şi nu pare a avea anvergura necesară pentru a se menţine în cursă.

În schimb, duelul Guardiola – Klopp se anunţă foarte interesant. Spaniolul ştie că Liverpool este un adversar teribil şi a simţit-o pe propria piele sezonul trecut, când cormoranii au fost naşii cetăţenilor peste tot, campionat sau Champions League. Klopp a arătat că este singurul tehnician capabil să îl contracareze pe Guardi9la şi să îi scoată la lumină vulnerabilităţile acestuia în sistemul defensiv.

Barcelona şi ameninţarea outsiderilor. Real Madrid e mult în urmă

Al treilea campionat mare al Europei care trebuie supravegheat cu atenţie de către ochii microbiştilor este Primera Division. FC Barcelona este lider, dar avansul care îl are este aproape insignifiant, pentru că de multă vreme nu s-a mai întâmplat un asemenea echilibru în La Liga, cu patru formaţii despărţite de un singur punct şi cu Real Madrid în afara podiumului.

Barcelona a pornit foarte bine acest sezon şi victoria cu 5-1 din El Clasico în faţa marelui duşman Real Madrid părea a certifica această forţă superioară a catalanilor. Însă trupa blaugrana plăteşte tribut unor rezultate neaşteptate cu echipe socotite victime sigure şi aceşti paşi falşi permit lui Atletico Madrid şi FC Sevilla să stea aproape, pentru că Deportivo Alaves e greu de crezut că va ţine ritmul.

Loţi Boloni vrea să producă marea surpriză în Belgia

Şi Liga Sagres, prima divizie a fotbalului portughez, promite un sezon interesant. FC Porto e pe primul loc, dar Sporting Lisabona, Braga şi Benfica nu sunt departe şi imprevizibilul poate schimba multe din mners, aşa cum au fost câteva sincope ale Benficăi, absolut neaşteptate. Braga e echipa cu cele mai puţine eşecuri, doar unul, în zece runde, Porto, Benfica şi Sporting având câte două.

Jupiler League este prima divizie a campionatului belgian. Care merge cu viteza luminii, pentru că se joacă după sistemul play-off, prin urmare s-a intrat deja în etapa a 16-a, adică prima a returului din sezonul regulat. Lider neaşteptat este Racing Genk, cu patru lungimi peste marea favorită Club Brugge, dar a trebuit să vină prima rundă a returului pentru ca Genk să piardă când nimeni nu ar fi crezut, acasă cu Cercle Brugge. Anderlecht dă oarece semne de revenire, ajungând acum la cinci puncte în spatele liderului, iar Standard Liege, echipa lui Răzvan Marin e pe locul 5, loc de play-off. Foarte bine merge Royal Antwerp, unde pe bancă se află Loţi Boloni. E la patru puncte de Genk.

Duelul românilor în Cehia. Ce a ajuns Fenerbahce!

Şi campionatul Turciei are o desfăşurare mai mult decât interesantă. Lider este Istanbul Basaksehir, echipa preşedintelui ţării,  dictatorul şi extremistul Erdogan, urmată de Galatasaray, dar celelalte două nume mari, Beşiktaş şi, mai ales, Fenerbahce, au un campionat modest, prima şi de-a dreptul catastrofal cea de a doua. Fanii nu îşi mai aduc aminte de zeci de ani de când canarii din Kadikoy, cum sunt cunoscuţi jucătorii de la Fenerbahce, s-au mai aflat, ca acum, la un loc de poziţiile retrogradante!

7 campionate europa lupta titlu. În Cehia românii se războiesc în capitala Praga. Slavia lui Băluţă e ănaintea Spartei lui Stanciu, Chipciu, Niţă şi Vătăjelu
7 campionate europa lupta titlu. În Cehia românii se războiesc în capitala Praga

În fine, pentru că acolo este deja un contigent important de jucători români de top, merită să urmărim cu atenţie şi ceea ce se întâmplă în prima ligă a Cehiei. Slavia Praga, echipa craioveanului Alex Băluţă şi a fostului fundaş central de la Botoşani, Ngadeu, este lider înaintea celor de la Viktoria Plzen cu patru puncte după prima etapă a returului din sezonul regulat, pentru că şi cehii au furat modelul belgian, cu play-off primele şase, următoarele patru locuri se bat pentru a prinde finala unui loc de Europa League şi de la locul 11 în jos e play-out. Sparta Praga, echipa cvartetului Stanciu, Chipciu, Niţă şi Vătăjelu nu pare a avea forţă pentru titlu.

Tags: