Fotbal intern

7 mai 1986, cronica unei seri unice. Ce scria marele Ioan Chirilă în ziarul „Sportul” + cui i-a fost dedicată victoria

06.05.2020 | 22:01
7 mai 1986 cronica unei seri unice Ce scria marele Ioan Chirila in ziarul Sportul  cui ia fost dedicata victoria
Cronica finalei de la Sevilla, în ziarul „Sportul” din 8 mai 1986
ADVERTISEMENT

Ziarul „Sportul”, singurul cotidian de profil al acelor vremuri, a avut doi trimiși speciali la Sevilla, pe regretatul Ioan Chirilă și pe Mircea M. Ionescu, pentru a scrie cronica finalei Barcelona – Steaua disputată pe 7 mai 1986. Cronică pe care cititorii au putut-o savura abia la pagina a 5-a, deoarece erau de relatat alte evenimente mult mai importante decât câștigarea de către o echipă românească a celei mai importante competiții europene inter-cluburi.

7 mai 1986, cronica unei seri unice. Ceaușescu domina prima pagină din „Sportul” din 8 mai, ziua PCR, performanța Stelei e aruncată undeva în subsol!

Ghinionul Stelei, dacă putem să îi spunem așa, a fost că marea performanță de la Sevilla s-a nimerit fix în ziua în care Partidul Comunist Român aniversa 65 de ani de la înființare (8 mai 1921). Motiv pentru care prima pagină a ziarului „Sportul” din 8 mai 1986 (a doua zi de după finală) era plină cu mesaje, ode și poezii dedicate Partidului și „gloriosului” său conducător. Acesta era subiectul arzător al zilei și nu câștigarea Cupei Campionilor Europeni de o echipă din România. Succes care și-a găsit cu greu loc pe coperta „Sportului”, undeva în subsolul paginii, cu o trimitere către cronica din pagina 5.

ADVERTISEMENT
Steaua – Barcelona 2-0, cronica finalei de la Sevilla. Performanța campioanei României este aruncată undeva în subsolul primei pagini din ziarul „Sportul”

„Bravo, Steaua! Campioana țării noastre a devenit aseară și campioana europeană a cluburilor”

Fiind vorba de anul 1986 și de mijloacele tehnice specifice vremii, era clar că în „Sportul” nu puteau apărea multe informații în ziua următoare meciului, mai ales că, având prelungiri și penalty-uri, acesta s-a terminat la o oră foarte târzie în România.

„Bravo, Steaua! Campioana țării noastre a devenit aseară și campioana europeană a cluburilor”. Acesta era titlul care trona mare pe pagina 5 a ziarului, una dedicată aproape în totalitate finalei de la Sevilla. Cronica partidei, transmisă prin telefon de către trimișii speciali Ioan Chirilă și Mircea M. Ionescu, era cam pe jumătate din spațiu, restul fiind ocupat de un reportaj realizat de Mircea Costea în redacție și în tipografie, de reacțiile din presa internațională, dar și de o știre care anunța că Real Madrid a câștigat pentru a doua oară consecutiv Cupa UEFA.

ADVERTISEMENT

FANATIK vă prezintă în continuare pasaje din corespondența trimisă de Ioan Chirilă și Mircea M. Ionescu de la Sevilla, cu precizarea că am respectat ortografia și regulile gramaticale aflate în vigoare în acea perioadă.

„SEVILLA, 7 mai (prin telefon). Steaua, campioana echipelor campioane din Europa! Steaua, cea mai bună echipă de club de pe continent! Și cine ar fi crezut că aventura începută într-o seară rece de septembrie, pe un stadion din Peninsula Yutlanda, în meciul cu Vejle, avea să se încheie într-o superbă seară de mai în Peninsula Iberică, la Sevilla, pe malurile Guadalquivirului, cu această răsunătoare victorie? O victorie care poate constitui un punct de răscruce al fotbalului românesc. Felicitări, Steaua! Felicitări tuturor celor care și-au adus contribuția la această mare reușită, la această splendidă performanță.

ADVERTISEMENT

Marea calitate pe care Steaua a dovedit-o în partida de astă-seară (n.r. aseară) a fost aceea că a știut să macine fizic și psihic forțele unei echipe ʽcu firmăʼ, alcătuită din jucători deosebit de valoroși, unei echipe care pierzînd și campionatul, și Cupa Spaniei, s-a aruncat cu toate forțele în meciul care, încheindu-l cu o victorie, ar fi reabilitat-o după cele două înfrîngeri. Dar iată că Steaua s-a dovedit mai puternică, mai sigură de ea, de parcă ar fi jucat nu știu cîte finale de cupe europene, mai ambițioasă, mai dornică de victorie. Și ʽBarcaʼ a trebuit să părăsească terenul învinsă pentru a treia oară în acest final de sezon.

Și asta după un meci de un rar dramatism, după aproape trei ore de joc, după disputarea prelungirilor și a loviturilor de la 11 metri. Ultima speranță a catalanilor – penaltyurile – a fost înlăturată măreț de acest Ducadam, portarul care s-a ridicat ca un zid de netrecut în calea șuturilor lui Alesanco, Pedrazza, Alonso și Marcos. Bravo Steaua, bravo Ducadam!”

ADVERTISEMENT

După această introducere, Ioan Chirilă și Mircea M. Ionescu descriu felul în care a decurs efectiv partida, cu modul de poziționare al echipelor pe teren, cu ocaziile apărute la cele două porți, dar trebuie remarcată în mod deosebit marea surpriză pregătită de Emerich Jenei: introducerea pe teren a lui Anghel Iordănescu, antrenorul secund al campioanei României.

„Marea surpriză a jocului se produce în min. 73: Iordănescu, antrenorul secund al echipei, intră pe teren în locul lui Bălan! Și nu se poate spune că nu a fost o idee bună, pentru că Iordănescu a filtrat toate mingile la mijlocul terenului, a adus campioanei noastre calmul necesar pentru finalul meciului, i-a dat încredere”Ioan Chirilă și Mircea M. Ionescu, în cronica finalei apărută în ziarul „Sportul” din 8 mai 1986

„Va câștiga echipa care va fi mai calmă”

Deznodământul finalei a fost de un dramatism rar întâlnit, câștigătoarea trofeului urmând a fi decisă după executarea loviturilor de la 11 metri. Emoția și tensiunea se simt și în penița celor doi ziariști, care au încercat să redea cât mai fidel ceea ce s-a întâmplat pe „Ramon Sanchez Pizjuan”.

„Și acum penaltyurile! Va cîștiga echipa care va fi mai calmă. Și aceasta se va dovedi STEAUA, și mai ales DUCADAM, imbatabilul ei portar. Majaru execută prima lovitură, dar Urruti respinge; urmează Alesanco, dar e rîndul lui Ducadam să apere; Bölöni ratează și el; șutul lui Pedrazza e și el apărat de Ducadam! Patru penaltyuri, toate ratate! Spre balon se îndreaptă acum LĂCĂTUȘ: șut și gol! 1-0 pentru Steaua. Pichi Alonso, cel care marcase trei goluri lui I.F.K. Göteborg, nu-l poate învinge nici el pe Ducadam. Și vine BALINT: șut și gol! 2-0 pentru Steaua. Ultima speranță a catalanilor este Marcos, dar nici el nu poate trece de Ducadam. 2-0 pentru Steaua în cea mai dramatică finală a Cupei Campionilor Europeni!”

„Mulțumim Steaua! Iubitorii fotbalului din întreaga țară te așteaptă să revii cu frumosul trofeu pe care îți vei pune acum semnătura alături de cele ale lui Real Madrid, Benfica Lisabona, Internazionale, F.C. Liverpool, Juventus Torino și altor mari echipe” Ioan Chirilă și Mircea M. Ionescu, în cronica finalei apărută în ziarul „Sportul” din 8 mai 1986

Ioan Chirilă și Mircea M. Ionescu au scris cronica finalei de la Sevilla în ziarul „Sportul”

Iată în continuare și cum arăta caseta meciului, apărută în ziarul „Sportul” din 8 mai 1986.

Steaua – F.C. Barcelona 2-0 (0-0, 0-0, 0-0)

Stadion: „Sanchez Pizjuan” din Sevilla; teren bun; timp frumos; spectatori – circa 70.000. Șuturi: 15-18 (pe poartă: 2-5). Cornere: 1-9. Au marcat penaltyurile: LĂCĂTUȘ și BALINT.

STEAUA (antrenori: Em. Jenei și A. Iordănescu): DUCADAM – IOVAN, BUMBESCU, BELODEDICI, BĂRBULESCU – BĂLAN (min. 73 IORDĂNESCU), BALINT, BÖLÖNI, MAJARU – LĂCĂTUȘ, PIȚURCĂ (min. 112 RADU II).

F.C. BARCELONA (antrenori: T. Venables și A. Harris): URRUTI – Gerardo, Miguelli, ALESANCO, J. ALBERTO – Victor, SCHUSTER (min. 84 Moratalla), Marcos, Pedrazza – Archibald (min. 111 Alonso), CARRASCO.

A arbitrat excelent Michel Vautrot; la linie: A. Delmer și M. Girard (toți din Franța). Cartonașe galbene: CARRASCO, DUCADAM, J. ALBERTO, LĂCĂTUȘ, BÖLÖNI, BUMBESCU.

Omagiu conducătorilor supremi

Și pentru că era o zi foarte importantă pentru România, se aniversa înființarea PCR doar, nu putea lipsi mesajul de mulțumire către conducătorii acelor vremuri. Care trona la loc de cinste, chiar în capul paginii!

„După cîștigarea Cupei Campionilor Europeni la fotbal, jucătorii, antrenorii și conducătorii echipei Steaua au subliniat în declarațiile lor că dedică celei de a 65-a aniversări a Partidului Comunist Român superba victorie obținută la Sevilla”mesajul care apare în capul paginii în care regăsim și cronica meciului Steaua – Barcelona

ADVERTISEMENT