Sport

71 de ani de la inaugurarea stadionului Dinamo! Cum arată acum bătrâna arenă din “Groapă”. Numele grele care au asistat la primul meci jucat în “Ştefan cel Mare”. Foto

Pe 14 octombrie 2022 se împlinesc 71 de ani de la inaugurarea stadionului Dinamo. Arena din "Groapă" este azi gazda secţiei de fotbal a Clubului Sportiv, echipă din Liga 3.
14.10.2022 | 14:00

La 71 de ani de la inaugurarea stadionului din Şoseaua Ştefan cel Mare, Dinamo joacă în Liga 2 şi a folosit terenul din Clinceni pentru meciurile de “acasă”. În tot acest timp, “Groapa” este arena pe care evoluează, în Liga 3, echipa secţiei de fotbal a Clubului Sportiv Dinamo.

În aşteptarea unui nou stadion, arena din “Groapă” a ajuns în paragină. Fanii “câinilor” mai vin să viziteze tribunele antice

29 mai 2022 va rămâne o dată neagră în istoria lui Dinamo, după ce echipa a retrogradat pentru prima oară în istoria de 74 de ani a clubului. Atunci, după 1-1 cu U Cluj, bătrânul stadion a fost părăsit cu greu de fanii veniţi la returul barajului de supravieţuire în SuperLiga. Trebuia să fie ultimul meci de fotbal în “Groapă”, pentru că buldozerele urmau să intre pentru construcţia unei noi arene.

ADVERTISEMENT

După aproape cinci luni, stadionul a rămas neatins, iar fanii au primit noi promisiuni. Cu tribune “ştirbite” de scaunele luate de fani, la finalul meciului cu U Cluj, arena pare că s-a oprit în timp, undeva în anii ’70-’80, când gradenele erau pline de suporteri care le cântau numele lui Cornel Dinu, Mircea Lucescu, Florea Dumitrache, Dudu Georgescu, Florin Răducioiu sau Ioan Andone.

În plină zi, după ora prânzului, câţiva fani vizitau bătrânele tribune. În aer se simţea un aer de reculegere, ca şi cum veneau să-şi ia un ultim adio de la locul care îi făcuse să se îndrăgostească de culorile “alb-roşii”. Liniştea aproape mormântală a fost spartă de fotbaliştii de la CS Dinamo, care îşi începeau antrenamentul pentru meciul cu Muscelul Câmpulung Elite, din Liga 3. VEZI IMAGINILE ÎN GALERIA FOTO.

ADVERTISEMENT

La o vizită în “Groapă”, primul sentiment este de stadion în paragină, care aşteaptă vremuri mai bune. Gardurile sunt ruginite, lipsesc zeci de scaune în tribune, dar, totuşi, gazonul arată bine. Poate singurul plus al arenei. Până la începutul primăverii lui 2023 va mai dăinui stadionul, când ar trebui să înceapă lucrările de demolare, dar fanii “câinilor” au mai auzit de-a lungul timpului promisiuni.

Doi ani au durat lucrările de construcţie pentru stadionul Dinamo. Arena lua locul unui “maidan plin de bălării”

La scurt timp după înfiinţarea clubului Dinamo, pe 14 mai 1948, conducătorii au căutat un loc pentru construirea unui stadion. Planul iniţial era ca arena să aibă în jur de 80.000 de locuri, iar primele informaţii au apărut, în septembrie 1948, în presa vremii. Vechiul Velodrom din Şoseaua Ştefan cel Mare a fost locul ochit de comunişti, iar lucările au început la finalul acelui an.

ADVERTISEMENT

“De pe acum se studiază la OSP posibilitatea construirii unui stadion şi mai mare de 80.000 de locuri pe terenul fostului ‘Velodrom’ din Şoseaua Ştefan cel Mare”, era informaţia apărută, pe 26 septembrie 1948, în Scânteia.

Lucrările au durat doi ani şi au fost coordonate de Comitetul pentru Cultură Fizică şi Sport, iar în august 1951 fostul maidan se transformase într-un stadion cochet. “Nu e mult de când din Şoseaua Ştefan cel Mare până în fundul cartierului Floreasca se întindea o groapă imensă pe un maidan plin de bălării. Bucureştenii cunoşteau locul sub numele nemeritat de ‘Velodrom’ pentru că terenul fusese cu ani în urmă folosit pentru exhibiţiile motocicliştilor profesionişti”, scria Scânteia pe 1 august 1951.

ADVERTISEMENT

Lume bună la inaugurarea stadionului Dinamo. Liderii comunişti s-au înghesuit la primul meci din “Groapă”

Pe 14 octombrie 1951, fanii lui Dinamo intrau pentru prima oară pe stadionul din “Groapă”. Evenimentul era unul important din luna dedicată prieteniei “Româno-Sovietice”, iar tribunele au fost pline de liderii comunişti ai momentului.

Până la primul meci jucat pe noul stadion, asistenţa s-a delectat, de la ora 13:10, cu probele din a treia zi a campionatelor de atletism dintre reprezentativele asociaţiilor sportive sindicale, CCA (actuala Steaua) şi Dinamo. Apoi, de la ora 15:30, s-a disputat meciul Dinamo – Locomotiva Timişoara 1-0. Alexandru Ene reuşea, în minutul 25, să marcheze primul gol din istoria stadionului, iar “câinii” rămâneau în lupta pentru titlu, pe care aveau să-l piardă în faţa marii rivale.

Printre invitaţii de marcă de la inaugurarea stadionului s-au numărat Teohari Georgescu (vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri şi ministrul MAI), Iosif Chişinevschi (vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri), Miron Constantinescu (preşedintele Comisiei de Stat a Planificării), Valter Roman (ministru al Poștelor și Telecomunicațiilor), Alexandru Drăghici (ministru adjunct MAI), Mihai Burcă (ministru adjunct MAI), Marin Jianu (ministru adjunct MAI), Alexandru Voitinovici, (procuror general al R.P.R.) şi Gheorghe Vidraşcu (preşedintele Comitetului pentru Cultură Fizică şi Sport).

Când se va semna contractul pentru noul stadion Dinamo

La finalul lunii septembrie, fanii lui Dinamo au primit informaţii noi despre situaţia stadionului din Şoseaua Ştefan cel Mare. Astfel, în luna noiembrie ar urma să fie emis de CNI ordinul pentru începere proiectului din “Groapă”.

“Conform unei informații primite de la Compania Națională de Investiții, putem confirma că aceasta a finalizat, astăzi, 30 septembrie, toate etapele de evaluare și calificare tehnică a celor 6 oferte depuse pentru elaborarea studiilor necesare aferente noului Complex Sportiv „Arenă Multifuncțională CS Dinamo Bucuresti”, trecând la faza de evaluare financiară, cu termen de finalizare 19 octombrie, urmând apoi desemnarea câștigătorului contractului.

După expirarea perioadei de contestații, care potrivit legislatiei în vigoare este de 10 zile de la data comunicării rezultatului procedurii, se va semna oficial contractul si se va comunica public castigatorul, cat si valoarea contractului. Estimativ, termenul ar fi, deci, 1 noiembrie 2022. Și totodată va fi emis de CNI ordinul de începere proiect”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook “Noul Stadion Dinamo”.

ADVERTISEMENT