Fotbal intern

72 de ani de la începutul „războiului” Steaua – Dinamo. Cum s-a terminat primul derby din istorie

21.11.2020 | 22:49
72 de ani de la inceputul razboiului Steaua  Dinamo Cum sa terminat primul derby din istorie
72 de ani de la începerea „războiului” Steaua - Dinamo. Cum s-a terminat primul derby din istorie. FOTO: Instagram Telekom Sport
ADVERTISEMENT

21 noiembrie 1948 este ziua în care s-a născut „Marele derby”. 72 de ani s-au împlinit de la primul meci al celei mai mari rivalități din fotbalul românesc. Atunci s-a disputat primul duel dintre Steaua și Dinamo.

Steaua – Dinamo nu este doar cel mai tare derby din fotbalul românesc. ci și din întreg sportul românesc. Rivalitatea dintre cele două formații este renumită la nivel internațional și este una dintre cele mai vechi din estul Europei.

ADVERTISEMENT

„Eternul derby” concurează cu derby-uri precum Partizan Belgrad – Steaua Roșie Belgrad, ȚSKA Sofia – Levski Sofia, Ferencvaros – Ujpest, Spartak Moscova – ȚSKA Moscova și, mai recent, Dinamo Kiev – Șahtior Donețk.

Derby-ul Steaua – Dinamo a împlinit 72 de ani. Ce s-a întâmplat la prima confruntare din istorie

La primul derby dintre Steaua și Dinamo, roș-albaștrii erau conduși de pe bancă de Costel Valcov, fost selecționer al României. În 1954, Valcov a trădat culorile clubului militar și a fost instalat în funcția de principal al „câinilor roșii”.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, roș-albii erau conduși de către Coloman Braun-Bogdan, cel care, în 1948, a stat pe atât pe banca lui Dinamo, cât și pe cea a Stelei, fiind primul antrenor din istorie care le-a pregătit pe cele două rivale.

Prima repriză a fost la discreția Stelei. În actul secund, dinamoviștii au echilibrat balanța și au reușit chiar să marcheze prin Marin Apostol, după o gafă în defensiva „militară”. A fost singurul gol al primului Steaua – Dinamo, oaspeții obținând victoria cu scorul de 1-0.

ADVERTISEMENT

Încă de la primul derby, Steaua – Dinamo a fost plin de evenimente, lucru care reiese și din cronica jocului: „Înaintea încheierii partidei, la o degajare a halfului roș-albaștrilor, Radin Dusan, extrema dinamovistă, Carol Bartha, și-a contrat serios adversarul. Dusan nu a rămas dator și l-a lovit peste față pe dinamovist după ce mingea a fost repusă în joc”.

CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei), primul „11”

Nicolae Sabaslau, Eugen Mladin, Aurelian Cernea, Vasile Nanciu, Radin Dusan, Ștefan Onisie, Gică Popescu I, Andrei Mercea, Iosif Bartha, Andrei Frentz, Petre Moldoveanu

Dinamo București, primul „11”

Nicolae Săbăslău, Eugen Mladin, Aurelian Cernea, Vasile Nanciu, Radin Duşan, Ştefan Onisie, Gică Popescu I, Andrei Mercea, Iosif Bartha, Andrei Frentz, Petre Moldoveanu. Antrenor: Colea Vâlcov

  • Primul Steaua – Dinamo s-a jucat pe stadionul Venus și a fost arbitrat de Iancu Ceaureanu.

CSCA și Dinamo au terminat pe locuri modeste sezonul 1948-1949. Roș-albaștrii au ocupat poziția a șasea, roș-albii locul 8, în timp ce titlul a ajuns la IC Oradea.

ADVERTISEMENT

Statisticile derby-ului Steaua – Dinamo

  • Steaua/FCSB s-au întâlnit în 147 de partide, în toate competițiile interne, Liga 1, Cupa României, Supercupa României și Cupa Ligii.
  • Roș-albaștrii au obținut 62 de victorii, 57 de partide s-au terminat la egalitate, iar în 60 de rânduri s-au impus „câinii roșii”.
  • Steaua/FCSB o conduce pe Dinamo și la numărul de goluri marcate în derby-uri, 260-247.
  • În ceea ce privește trofeele, scorul este de 59-34 în favoarea roș-albaștrilor.
  • Roș-albaștrii au 26 de titluri, 23 de Cupe ale României, 6 Supercupe ale României, 2 Cupe ale Ligii, 1 Ligă a Campionilor și 1 Supercupă a Europei.
  • Roș-albii au 18 titluri, 13 Cupe ale României, 2 Supercupe ale României și 1 Cupă a Ligii.

Steaua – Dinamo este derby-ul fotbalului românesc deoarece sunt cele mai susținute echipe din țară, au cele mai multe trofee și au dat cei mai mulți golgheteri ai Ligii 1. Un alt aspect interesant este faptul că cele două sunt singurele echipe din România care nu au retrogradat niciodată.

 

ADVERTISEMENT