Life

77 de ani de la moartea lui Mihail Sebastian. Accidentul suspect care i-a curmat viaţa: “Frânele n-au răspuns la comandă”

Se împlinesc 77 de ani de la moartea lui Mihail Sebastian. Viața scriitorului a fost curmată de un accident suspect. A murit la doar 37 de ani, pe 29 mai 1945.
29.05.2022 | 08:08
77 de ani de la moartea lui Mihail Sebastian Accidentul suspect care ia curmat viata Franele nau raspuns la comanda
77 de ani de la moartea lui Mihail Sebastian. A murit în urma unui accident suspect
ADVERTISEMENT

Pe 29 mai se împlinesc 77 de ani de la moartea marelui scriitor Mihail Sebastian. A murit la doar 37 de ani, în urma unui accident considerat suspect.

Cine a fost scriitorul Mihail Sebastian şi pentru ce e cunoscut

Mihail Sebastian a fost unul dintre cei mai importanți scriitori din perioada interbelică. A scris romane, dramaturgie și critică literară, dar a fost activ și ca publicist, ținând și cronică muzicală.

ADVERTISEMENT

Pe numele real Iosif Mendel Hechter, scriitorul s-a născut într-o familie evreiască din Brăila. A studiat dreptul și filozofia la București. A avut inițiativa de a-și da doctoratul în drept la Paris, însă a avut parte de un eșec.

A lucrat ca secretar la o casă de avocatură de renume din acea epocă, fiind și avocat pledant. Cel care l-a descoperit a fost filozoful Nae Ionescu, președintele comisiei sale de Bacalaureat. Acesta l-a invitat pe tânărul scriitor să colaboreze la revista Cuvântul, unde îl cunoaște pe Mircea Eliade, care i-a fost bun prieten.

ADVERTISEMENT

Din cauza legislației antisemite de la începutul anilor ’40, lui Mihail Sebastian i s-a interzis să mai profeseze ca jurnalist. Mai mult, i-a fost retrasă licența de avocat pledant, iar reprezentarea pieselor sale a fost interzisă.

Astfel, după ce piesa “Jocul de-a vacanța” a fost interzisă, Mihail Sebastian a folosit pseudonimul Victor Mincu pentru a reprezenta piesa “Steaua fără nume”. Piesa “Ultima oră” a fost jucată după moartea scriitorului, sub direcția lui Zaharia Stancu.

ADVERTISEMENT

Scriitorul a fost condamnat de către antisemiți pentru originile sale evreiești. De altfel, a fost renegat de evrei, aceștia considerându-l apropiat de Partidul Comunist, lucru văzut ca o trădare. A ținut un jurnal în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, publicat postum în 1996.

Printre operele sale se numără și romane, cum ar fi “Orașul cu salcâmi” (1935), “Accidentul” (1940) și “După două mii de ani” (1935).

ADVERTISEMENT

Moartea lui Mihail Sebastian, un mister. Cum s-a produs accidentul care i-a luat viaţa

A murit pe 29 mai 1945, la doar 37 de ani, după ce a fost lovit de un camion pe Bulevardul Regina Maria din Capitală, în apropierea unei staţii de tramvai. A decedat la puțin timp după impact. Moartea lui Mihail Sebastian este considerată suspectă.

În ziua morții, scriitorul s-a trezit, s-a îmbrăcat, după care și-a luat servieta neagră și a plecat spre teatru pentru a-i cere lui Sică Alexandrescu o invitație la teatru pentru părinții lui.

Aceea a fost dimineața în care a aflat că piesa “Steaua fără nume” va fi jucată pe marile scene ale lumii. La ora 5, acesta ar fi trebuit să semneze contractul, numai că nu a mai apucat să facă acest lucru. După ce a plecat de la teatru, a luat masa cu părinții, în casa din Antim.

A plecat apoi spre Universitate, unde urma să țină un curs despre Balzac. A fost lovit de un camion pe Bulevardul Regina Maria, în timp ce traversa pe la stația de tramvai de la biserica Sf. Nicolae, fiind proiectat pe caldarâm.

Oamenii s-au strâns imediat iar scriitorul a fost dus la un dispensar, însă era prea târziu. Lovitura i-a produs o fractură la baza craniului.

“În dreptul bisericii Sf. Ilie, a traversat strada. La mijlocul ei, el a fost însă surprins de o autodubă, ce se apropia cu o viteză fantastică.

În ultimul moment, sperând că totuși bolidul amenințător îl va ocoli, Mihail Sebastian s-a oprit, înfruntând cu privirea pericolul.

Șoferul, care a observat abia în ultimul moment primejdia, a încercat să stopeze, însă frânele n-au răspuns la comandă. Mașina a lovit lateral pe Mihail Sebastian, proiectându-l pe caldarâm.”, era scris în presa vremii, notează ziarulmetropolis.ro.

Camionul care i-a curmat viața era condus de Ion Zăpodeanu, care nu a avut un dosar adevărat în urma tragediei. Acest lucru a dat naștere unor speculații la vremea respectivă. Oamenii s-au întrebat dacă Mihail Sebastian a fost ucis cu intenție sau dacă a fost, într-adevăr, un accident. Misterul nu a fost elucidat nici acum.

Mihail Sebastian, îndrăgostit de o femeie care nu l-a iubit niciodată

Mihail Sebastian nu a fost norocos nici în plan amoros. A fost îndrăgostit mult timp de actrița Leni Carler, care nu i-a împărtășit niciodată sentimentele. De altfel, piesa “Jocul de-a vacanța” a fost dedicată actriței, care a avut o relație tumultoasă și cu Camil Petrescu.

Leni Carler l-a apreciat pe Mihail Sebastian ca scriitor, dar nu l-a iubit niciodată. Actriț a fost devastată de vestea morții lui, după cum a povestit la un moment dat.

“Am rămas ca trăsnită, cutremurată în toată fiinţa mea. Refuzam cu încăpăţânare să cred, să înţeleg gândul absurd că Mihai nu mai este, că n-o să-l mai văd, că nu voi mai vorbi cu el. Că Mihail Sebastian nu va mai scrie!

Că acea unică vivacitate, că acea minte scăpărătoare au încetat brusc, asemeni unei flăcări care s-a stins, şi că prietenul meu nu va mai fi niciodată nicăieri. Nu, aşa ceva nu putea fi crezut.”, povestea actrița despre moartea subită a lui Mihail Sebastian.

ADVERTISEMENT