News

8 decembrie, ziua Z pentru COVID-19. Trei ani de la primul caz de coronavirus confirmat oficial

Ziua de 8 decembrie 2019 va rămâne în istorie ca cea în care a fost depistat primul caz de COVID-19. Au trecut trei ani la acea dată care a schimbat planeta.
08.12.2022 | 09:00
8 decembrie ziua Z pentru COVID19 Trei ani de la primul caz de coronavirus confirmat oficial
8 decembrie, ziua Z pentru COVID-19. Trei ani de la primul caz de coronavirus confirmat oficial. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat oficial pandemie de coronavirus. Primul caz de COVID-19 fusese depistat însă cu mai bine de trei luni înainte.

Câți oameni s-au îmbolnăvit de coronavirus

Joi, 8 decembrie, se împlinesc trei ani de la primul caz de coronavirus confirmat oficial. În 2019, o boală misterioasă era depistată în provincia Hubei din China.

ADVERTISEMENT

În martie 2020, presa din China scria, având la bază informații aflate pe surse de la guvern, că primul caz cunoscut de COVID-19 a fost identificat în data de 17 noiembrie 2019, la un bărbat de 55 de ani din provincia Hubei.

În mod oficial, primul caz confirmat de Beijing avea să fie pe data de 8 decembrie 2019.

Acest nou virus a fost identificat într-un focar din Wuhan. Încercările autorităților medicale chineze de a-l ține sub control au eșuat.

ADVERTISEMENT

Treptat, boala s-a  răspândit și în alte zone din China și apoi în întreaga lume. Conștientă de pericolul sanitar uriaș, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat focarul o urgență de sănătate publică de interes internațional la 30 ianuarie 2020 și o pandemie la 11 martie 2020.

Până în prezent, decembrie 2022, SARS-CoV-2 a infectat peste 650 milioane de persoane, conform WorldMeters. Boala plecată din China este responsabilă de 6,65 milioane de decese, fiind una dintre cele mai mortale din istorie.

ADVERTISEMENT

Câți oameni au murit în România de COVID-19

Într-o zi de miercuri, pe 26 februarie 2020, de la sediul Ministerului Afacerilor Interne, ministrul sănătății de la acea vreme, Victor Costache, și șeful DSU, Raed Arafat, au anunțat oficial primul caz de COVID-19 pe teritoriul României.

Era vorba de un bărbat din Gorj. Acesta a fost transportat la Spitalul Matei Balș din Capitală, într-o stare bună, fără simptome. La doar câteva zile după depistare, acest bărbat s-a vindecat.

ADVERTISEMENT

De la acea dată până în prezent, pe teritoriul țării noastre au fost înregistrate 3.298.738 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, arată datele Ministerului Sănătății.

După circa o lună de la depistarea primului caz de coronavirus în România, pe 22 martie, țara noastră raporta și primul deces de COVID-19. Înceta din viață un pacient de 67 de ani, care avea comorbidităţi.

De la acea dată până în prezent, 67.289 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat în țara noastră.

Cât a durat de la primul caz până la apariția vaccinului

În noiembrie 2020, la mai puțin de un an de la depistarea primului caz de coronavirus, doi cercetători din Germania de origine turcă: Ugur Sahin și Ozlem Tureci, de la BioNTech, în colaborare cu americanii de la Pfizer, erau pe ultima sută de metri înainte de lansarea primului vaccin anti-Covid.

La o lună distanță, pe 8 decembrie 2020, Margaret Keenan, o femeie în vârstă de 90 de ani, din Irlanda de Nord, devenea prima persoană din lume care a primit vaccinul Pfizer/BioNTech în afara unui studiu clinic.

La mai puțin de o săptămână de la aprobarea condiționată a vaccinului, debuta programul de vaccinare în masă din Marea Britanie.

Pe 21 decembrie 2020, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat aprobarea, în statele UE, a primului vaccin împotriva coronavirusului, cel produs de Pfizer și BioNTech.

Primele doze de vaccin au ajuns în România pe 26 decembrie 2020. Peste doar o zi, începea vaccinarea cadrelor medicale din spitalele de primă linie.

Primul vaccin împotriva COVID-19 din România i-a fost administrat Mihaelei Anghel. E vorba de asistenta medicală care a preluat primul pacient infectat cu coronavirus.

În Uniunea Europeană au fost înregistrate și autorizate până în prezent 5 vaccinuri anti-COVID-19 produse de companiile farmaceutice BioNTech-Pfizer, Oxford-AstraZeneca, Janssen, Moderna și Novavax.

ADVERTISEMENT