8 morți și 14 raniți într-un atac terorist în Mogadishu. Gruparea Al-Shabab a revendicat atacul

Flaviu Popa   
în HotNews
08/08/2020, 14:31
8 morți și 14 raniți într-un atac terorist în Mogadishu. Gruparea Al-Shabab a revendicat atacul
Explozie Puternica în Mogadishu. Foto: Hepta

Opt persoane au fost ucise și 14 au fost rănite după un atentat terorist de la o bază mllitară din capitala somelază Mogadishu.

Potrivit martorilor, baza militară aflată în apropierea unui stadion a fost atacată de o mașină încărcată cu materiale explozibile.

Explozia puternică a fost auzită de la mare distanță de mulți locuitori ai capitalei Mogadishu.

Atentat terorist în Mogadishu, în Somalia, soldat cu 8 morți și 14 răniți

Atacul terorist a fost revendicat de gruparea Al-Shabab, o grupare care obișnuiește să atace baze militare.

Colonelul Ahmed Muse a declarat că explozia s-a produs la porțile unității militare. Halima Abdisalan, o femeie care locuiește în apropiere de baza militară, a dezvăluit că soldații au deschis focul asupra mașinii care a atacat baza.

„Am fugit înauntru de frică”, a transmis femeia. În urmă cu câteva zile, doi militari au fost uciși în timp ce încercau să oprească un terorist să intre într-un restaurant din capitala somaleză, cu scopul de a se arunca în aer.

Al-Shabab, o grupare afiliată Al-Qaeda, contestă guvernul somalez susținut de marile puteri ale lumii. În traducere, Al-Shabab înseamnă „tinerii” sau „tineretul”.

Potrivit datelor oficiale, Al-Shabab are aproximativ 8.000 de membri și s-a făcut „remarcată” în 2017 când un atentat terorist atribuit grupării a ucis 500 de oameni.

În zonele controlate de Al-Shabab a fost instaurată o versiune strictă a Shariei, legea islamică, care include tăiatul mâinilor pentru hoți sau omorâtul femeilor cu pietre pentru adulter.

Conform serviciilor secrete, gruparea somaleză ar avea legături și cu Boko Haram din Nigeria, însă a refuzat să jure credință Statului Islamic (ISIS).

Al-Shabab este condusă de Abu Ubaidah, pe capul acestuia existând o recompensă de 6 milioane de dolari.

În ultima perioadă Al-Shabab a pierdut controlul asupra marilor orașe din Somalia, însă rămâne în control în majoritatea zonelor rurale. Al-Shabab a pierdut controlul capitalei Mogadishu în 2011, când a fost alungată din oraș de o armată de aproximativ 22.000 de soldați.

Închide ×