News

8 morți și 14 raniți într-un atac terorist în Mogadishu. Gruparea Al-Shabab a revendicat atacul

08.08.2020 | 14:31
8 morti si 14 raniti intrun atac terorist in Mogadishu Gruparea AlShabab a revendicat atacul
ADVERTISEMENT

Opt persoane au fost ucise și 14 au fost rănite după un atentat terorist de la o bază mllitară din capitala somelază Mogadishu.

Potrivit martorilor, baza militară aflată în apropierea unui stadion a fost atacată de o mașină încărcată cu materiale explozibile.

ADVERTISEMENT

Explozia puternică a fost auzită de la mare distanță de mulți locuitori ai capitalei Mogadishu.

Atentat terorist în Mogadishu, în Somalia, soldat cu 8 morți și 14 răniți

Atacul terorist a fost revendicat de gruparea Al-Shabab, o grupare care obișnuiește să atace baze militare.

Colonelul Ahmed Muse a declarat că explozia s-a produs la porțile unității militare. Halima Abdisalan, o femeie care locuiește în apropiere de baza militară, a dezvăluit că soldații au deschis focul asupra mașinii care a atacat baza.

ADVERTISEMENT

„Am fugit înauntru de frică”, a transmis femeia. În urmă cu câteva zile, doi militari au fost uciși în timp ce încercau să oprească un terorist să intre într-un restaurant din capitala somaleză, cu scopul de a se arunca în aer.

Al-Shabab, o grupare afiliată Al-Qaeda, contestă guvernul somalez susținut de marile puteri ale lumii. În traducere, Al-Shabab înseamnă „tinerii” sau „tineretul”.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, Al-Shabab are aproximativ 8.000 de membri și s-a făcut „remarcată” în 2017 când un atentat terorist atribuit grupării a ucis 500 de oameni.

În zonele controlate de Al-Shabab a fost instaurată o versiune strictă a Shariei, legea islamică, care include tăiatul mâinilor pentru hoți sau omorâtul femeilor cu pietre pentru adulter.

ADVERTISEMENT

Conform serviciilor secrete, gruparea somaleză ar avea legături și cu Boko Haram din Nigeria, însă a refuzat să jure credință Statului Islamic (ISIS).

Al-Shabab este condusă de Abu Ubaidah, pe capul acestuia existând o recompensă de 6 milioane de dolari.

În ultima perioadă Al-Shabab a pierdut controlul asupra marilor orașe din Somalia, însă rămâne în control în majoritatea zonelor rurale. Al-Shabab a pierdut controlul capitalei Mogadishu în 2011, când a fost alungată din oraș de o armată de aproximativ 22.000 de soldați.

ADVERTISEMENT