Mare sărbătoare mâine, 8 septembrie, în calendarul ortodox. Milioane de români sunt sărbătoriți de Sfânta Maria Mică!

Eduard Nicolae Popa   
în HotNews
07/09/2019, 14:54
Mare sărbătoare mâine, 8 septembrie, în calendarul ortodox. Milioane de români sunt sărbătoriți de Sfânta Maria Mică!
Pe 8 septembrie creștinii ortodocși celebrează Sfânta Marie Mică *foto: alba24.ro

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare care mai poartă și numele de „Sfânta Maria Mică”. Acesta este cosiderată a fi prima mare sărbătoare creștină a noului an bisericesc, care începe la 1 septembrie. Chiar dacă în Sfânta Scriptură nu se arată clar vreo dată a nașterii Maicii Domnului, există mai multe scrieri care datează din jurul anului 140 d.H care vorbește despre acest eveniment și oferă o datare aproximativă. Este vorba despre Protoevanghelia lui Iacov.

Ce superstiții există de Sfânta Maria Mică

Popular, sărbătoarea marchează graniţa dintre sfârşitul verii şi începutul toamnei. Este considerat că, în jurul datei de 8 septembrie, păsările își încep călătoria spre țările calde, insectele se retrag în pământ şi frigul iernii începe să se instaleze. Tot în preajma acestei date încep să se strângă multe dintre fructele şi plantele toamnei, iar pe 14 septembrie, de Înălţarea Sfintei Cruci, tradiţia populară spune că se scutură şi se culeg nucii.

Comunitatea creștină se împarte în oamenii care sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului (Sfânta Marie Mică) și oameni care celebrează pe 15 august, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. Astfel, dacă unii serbează de 15 august, în zona Moldovei în special creștinii sărbătoresc ziua de nume pe 8 septembrie. Confuzia se trage şi din faptul că, de cele mai multe ori, există o singură sărbătoare în calendarul ortodox care aminteşte sfinţii, când se marchează moartea lor.

Pe 8 septembrie creștinii ortodocși celebrează Sfânta Marie Mică
Pe 8 septembrie creștinii ortodocși celebrează Sfânta Marie Mică *foto: crestinortodox.ro

Câți oameni își serbează ziua de nume de Sfânta Maria Mică

De Sfânta Marie Mică își serbează onomastica aproximativ 2,2 milioane de români, dintre care 1,8 milioane sunt femei. Dintre femeile care își serbează onomastica aproximativ 1.400.000 se numesc Maria, aproximativ 270.000 poartă numele de Mariana, și în jur de 51.000 Marinela. Numele care se sărbătoresc de Sf. Maria sunt Maria (vine din ebraica si înseamnă: cea iubita, cea îndrăgită), Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian, Marin.

Fiind o zi de sărbătoare, nu se muncește, nu se spală și este bine să dai de pomană ceva pentru sufletul celor decedați. Totodată, astăzi nu este bine să te cerți cu nimeni.

Închide ×