8 trucuri pentru a scăpa de balonare

Eliminarea senzaţiei de balonare vă ajută să scăpaţi şi de câteva kilograme.
16.02.2018 | 22:15
8 trucuri pentru a scapa de balonare
ADVERTISEMENT

Ştiţi sentimentul acela nesuferit de stomac umflat pe care îl nu mim în mod curent balonare? Ei bine, aceasta este o afecţiune foarte des întâlnită mai ales în rândul femeilor. Cauzele sunt dintre cele mai variate, pornind de la o proas tă funcţionare a colonului şi până la alergii nediagnosticate la anumite alimente. Cel mai neplăcut este atunci când trebuie să purtaţi o rochie mai strâmtă sau costumul de baie. Din fericire, există câteva trucuri pe care le puteţi folosi pentru a preveni sau a remedia acest neajuns.

Evitaţi îndulcitorii

1. Înlocuiţi toate băuturile carbogazoase cu apă. S-ar putea să sune bizar, dar bând multă apă vă va ajuta să scăpaţi de sentimentul de balonare. „De obicei, organismul reţine apă pentru a preîntâmpina deshidratarea. Dacă însă consumaţi multă apă în mod regulat, or ga nismul se va simţi în siguranţă să renunţe la mare parte din rezerva de apă”, explică Abby Langer, specialist în gastro
enterologie, care recomandă un consum de apro ximativ 1,5 litri de apă zilnic. Şi nu doar că apa plată detronează toate celelalte bău turi în materie de hidratare, dar bulele din apa carbogazoasă, de exemplu, ajung direct în stomac, ceea ce nu doar că îl umflă, dar îngreunează şi procesarea alimentelor;

ADVERTISEMENT

2. Evitaţi îndulcitorii. Se pare că există situaţii în care îndulcitorii sunt chiar mai dăunători decât zahărul. Când vine vor ba despre balonare, îndulcitorii (pre cum xylitol sau sorbitol) fac ravagii asupra tractului gastrointestinal, ceea ce determină stări de balonare şi crampe. Din nefericire, îndulcitorii sunt prezenţi în majo ritatea alimentelor, ceea ce îi face destul de greu de evitat. De aceea, Langer le sfătuieşte pe femei să citească ambalajele alimentelor pe care intenţionează să le cumpere;

3. Nu uitaţi de fibre. Fibrele sunt cheia unei alimentaţii sănătoase. Ele ajută aparatul digestiv să funcţioneze bine şi păstrează senzaţia de saţietate pentru mai mult timp.
Atenţie însă! Trecerea de la un regim alimentar sărac în fibre la unul prea bogat în fibre nu este recomandată pentru că dereglează metabolismul şi provoacă senzaţia de balonare. „Excesul de fibre este dificil de digerat şi provoacă gaze stomacale”, explică Abby Langer. De aceea ea recomandă un aport de 20-25 de grame de fibre zilnic, urmate de o cantitate mare de apă pentru ca organismul să le digereze mai bine.

ADVERTISEMENT

Înlocuiţi carbohidraţii graşi cu cei slabi şi uşor digerabili

4. Alegeţi fructele şi legumele inteligent. Unele fructe şi legume pot provoca indigestie sau balonare. Din această categorie fac parte cireşele, pier si cile, stru gurii şi mango. Aceste fructe sunt sănătoase, însă conţin mult zahăr, care nu este deloc benefic în cazul celor cu ten din ţă spre balonare. De aceea, Abby Langer recomandă consumul de mure, căpşuni, pepene galben şi portocale, ce conţin multă apă care ajută la eliminarea gazelor. Cât despre legume, varza de Bruxelles, broccoli şi conopida conţin rafinoză, adică aceeaşi componentă care produce balonarea atunci când consumăm fasole. Ca şi în cazul fructelor, sunt recomandate legu mele care conţin apă, cum ar fi castraveţii sau zucchini;

5. Reconsideraţi carbohidraţii. Carbohidraţii nu sunt doar delicioşi, dar şi o sursă reală de energie. De aceea, Abby Langer spune că nu este recomandat să îi eliminăm complet din regimul alimentar. Ei creează glicogen, o sursă de energie localizată în muşchi şi în ficat de care organismul are absolută nevoie. De aceea, eliminarea carbohidraţilor nu este deloc indicată. În schimb, Langer le sugerează femeilor să înlocuiască însă carbohidraţii graşi cu cei slabi şi uşor digerabili;

ADVERTISEMENT

6. Mestecaţi cu grijă. Mai important decât ceea ce mâncaţi este felul în care o faceţi.
Atunci când vorbiţi sau mân caţi prea repede, introduceţi în organism şi o cantitate mare de aer care ajunge direct în stomac. De aceea, Abby Langer recomandă ca atunci când mâncaţi să o faceţi într-un ritm cât mai lent şi pe cât posibil fără să vorbiţi. Micşoraţi cantitatea de sare

7. Cât mai puţină sare! Dacă vă simţiţi extremităţile umflate, iar hainele par prea strâmte, este cazul să reduceţi con su mul de alimente bogate în sodiu. Atunci când mâncaţi sărat, organismul reţine apă în încercarea de a păstra un echilibru. Abby Langer sugerează un consum de 2,500 miligrame de sare pe zi, urmat de un aport considerabil de apă;

ADVERTISEMENT

8. Reduceţi porţiile. Senzaţia de ba lonare se instalează şi pe fondul unui aport exagerat de alimente la o singură masă. Aderaţi deci la filosofia moderaţiei atunci când vă aşezaţi la masă.
 

ADVERTISEMENT
Tags: