News

Peste 800 de interlopi au fost arestați dintr-un foc. Cum i-a atras în capcană o aplicație criptată, perfectă pentru discuții ilegale

Peste 800 de infractori au fost arestați după ce au folosit o aplicație criptată care i-a dat de gol.
09.06.2021 | 15:22
Peste 800 de interlopi au fost arestati dintrun foc Cum ia atras in capcana o aplicatie criptata perfecta pentru discutii ilegale
800 de interlopi au fost arestați dintr-un foc. Cum i-a atras în capcană o aplicație criptată, perfectă pentru discuții ilegale. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Europol a transmis recent informații cu privire la una dintre cele mai de succes operațiuni desfășurate la nivel internațional, având ca scop destructurarea rețelelor digitale criptate de criminalitate.

Organizația a lucrat alături de FBI, de DEA, de Poliția din Olanda, de Poliția din Suedia, dar și de autoritățile din alte 16 state.

ADVERTISEMENT

Începând cu 2019, Biroul Federal de Investigații a lucrat îndeaproape cu Poliția Federală Australiană, creând, dezvoltând și operând o platformă criptată, cunoscută ca ANOM.

De-a lungul a doi ani, aceasta a ajuns să deservească nu mai puțin de 12.000 de dispozitive desfășurate în cadrul a peste 300 de grupări de criminalitate organizată, aflate în peste 100 de țări din lume. Aici menționăm mafia italiană, bande de motocicliști, dar și organizații internaționale de trafic de droguri.

ADVERTISEMENT

Scopul acestei platforme a fost să lovească în rețele globale de crimă organizată, în traficați de droguri și în rețele de spălare de bani, indiferent unde ar fi activat. În plus, sistemul criptat a oferit funcții pe care le căutau infractorii, cum ar fi posibilitatea de ștergere a informaților de la distanță sau de ”parole de panică”, convingând astfel rețelele criminale să folosească această aplicație.

FBI, alături de alte 16 state din lume, cu sprijinul Europol și cu ajutorul DEA, au exploatat informațiile obținute din 27 de milioane de mesaje și le-au analizat timp de 18 luni, în timp ce membrii ANOM discutau liber despre activitățile lor.

ADVERTISEMENT

Care sunt rezultatele operațiunii globale împotriva interlopilor

Operațiunea este cunoscută ca OTF Greenlight/ Trojan Shield, și esta una dintre cele mai mari și mai sofisticate activități împotriva activităților criminale mascate de aplicații criptate.

De-a lungul ultimelor zile, o serie de activități ale autorităților au avut loc în 16 țări din întreaga lume. Rezultatele sunt impresionante: peste 700 de percheziții domiciliare și peste 800 de arestări, dar și confiscări masive de bunuri ilicite:

ADVERTISEMENT
  • peste 8 tone de cocaină
  • 22 de tone de canabis și rășină de canabis
  • 2 tone de amfetamină și metamfetamină
  • 6 tone de precursori de droguri sintetice
  • 250 de arme de foc
  • 55 de vehicule de lux
  • peste 48 de milioane de dolari, în diverse monede și criptomonede.

Europol transmite că mai multe operațiuni similare vor avea loc și în săptămânile următoare.

Conform organizației, Trojan Shield/Greenlight va permite Europol să îmbunătățească domeniul de intelligence cu privire la crima organizată din Uniunea Europeană, datorită calității informațiilor obținute.

Rețelele de crimă organizată au o nevoie deosebită pentru platforme de comunicare criptată, pentru a-și putea facilita activitățile infracționale.

Platformele criptate care au decăzut și au făcut loc ANOM

Cu toate acestea, piața de platforme criptate este considerată a fi una volatilă.

În iulie 2020, platforma criptată EncroChat a fost desființată de către Operational Taskforce EMMA.

Această operațiune internațională a provocat o adevărată undă de șoc în lumea interlopă europeană și n-a fost ultima de acest fel.

În 2021, un alt grup de autorități și organe judiciare din Belgia, Franța și Olanda a reușit să blocheze folosirea de către interlopi a sistemelor de comunicare criptate oferite de aplicația Sky ECC.

Ambele operațiuni au reușit să ofere autorităților o cantitate impresionantă de informații provenite direct de la sursă.

După ce Sky ECC a fost închisă, în martie 2021, o mulțime de organizații criminale au căutat o soluție rapidă care să le ajute să-și continue operațiunile clandestine și să comunice în siguranță, la distanță. Astfel, o parte din foștii utilizatori ai Sky ECC au migrat către platforma ANOM, controlată în secret de autorități.

Cum a funcționat, mai exact, ANOM?

După ce FBI a creat această rețea criptată, a început să distribuie în secret dispozitive care aveau această aplicație instalată către infractori, folosindu-se de informatori.

Ideea a luat naștere după ce compania Phantom Secure a fost închisă de autorități. Această firmă oferea dispozitive personalizate și criptate către infractori.

Spre deosebire de un device clasic, aceste telefoane nu puteau efectua apeluri și nici nu se puteau conecta la internet pentru activități obișnuite, dar puteau oferi o platformă sigură de mesagerie. 

În timpul pregătirii operațiunii, FBI a recrutat un colaborator care lucra la o platformă nouă de mesagerie pentru infractori, ANOM. Colaboratorul a adaptat sistemul astfel încât agenția să aibă acces la toate mesajele trimise.

ANOM n-a prins tracțiune încă de la bun început, dar a profitat masiv de pe urma doborârii altor platforme criptate pentru interlopi. În plus, aplicația a devenit din ce în ce mai populară pe măsură ce s-a dus vorba că este sigură.

Unul dintre cei care au facilitat popularizarea aplicației a fost Hakan Ayik, fugar australian și presupus traficant de droguri. Acesta a început să laude aplicația în cercurile sale de prieteni, după ce a primit un telefon cu ANOM de la un ofițer sub acoperire.

Acum, poliția îi recomandă că e mai bine să se predea, deoarece e posibil să fie în pericol, după ce i-a ajutat pe cei de la FBI fără să știe.

ADVERTISEMENT