News

82 de ani de la cel mai negru Paște din istoria României. Rușii au ucis peste 2.000 de români – torturați, executați, îngropați de vii, la Fântâna Albă

82 de ani de la cel mai negru Paște din istoria României, atunci când rușii ucideau peste 2.000 de români la Fântâna Albă.
01.04.2023 | 09:39
82 de ani de la cel mai negru Paste din istoria Romaniei Rusii au ucis peste 2000 de romani  torturati executati ingropati de vii la Fantana Alba
82 de ani de la cel mai negru Paște din istoria României
ADVERTISEMENT

82 de ani de la cel mai negru Paște din istoria României, atunci când rușii au ucis peste 2.000 de români, torturați, executați, îngropați de vii, la Fântâna Albă. Totul se întâmpla pe 1 aprilie 1941, când Armata Roșie a prins aproximativ 2.000 de români care voiau să se întoarcă la patria-mamă, după ce locul unde s-au născut fusese cucerit de ruși.

82 de ani de la cel mai negru Paște din istoria României

După 1940, România a fost nevoită să cedeze Uniunii Sovietice nordul Bucovinei și Basarabia, astfel că aproximativ 3 milioane de români au ajuns să trăiască pe pământ rusesc. Pentru că nu suportau gândul să fie ocupați de o armată străină, peste 2000 de români au deci să plece în România, convinși că acest drum va fi fără prea mari probleme.

ADVERTISEMENT

Istoricii cred că întregul masacru, pus la cale de ruși, a fost alimentat de zvonuri prin care granițele vor fi deschise ca românii din Bucovina să plece liniștiți spre România. Așadar, oamenii s-au îmbrăcat în alb, au luat cu ei preoți, icoane și steaguri, și au ajuns la doi kilometri de graniță, în localitatea Fântâna Albă, unde rușii i-au așteptat cu intenția de a-i ucide.

“Peste sate se abătuse teroare bolşevică. Dacă nu făceai cârdăşie cu noii stăpâni, erai pierdut. În aceste condiţii insuportabile, o parte din populaţia română a ţinutului a hotărât să fugă din ţară ca să scape de prigoană. La 1 aprilie 1941, câteva mii de români, chemaţi de dorul libertăţii, au pornit paşii spre Fântâna Albă, la frontieră.

ADVERTISEMENT

Dar, pentru mulţi acest drum a fost fără întoarcere. Eram şi eu, împreună cu fratele mai mare, printre ei. Am fost martor ocular şi am văzut cum s-au desfăşurat lucrurile. A fost un adevărat masacru, un genocid”, povesteşte Gheorghe Mihailiuc, unul dintre supraviețuitorii masacrului.

Majoritatea românilor surprinși la Fântâna Albă au murit, însă au existat supraviețuitori care să povestească lumii ce au văzut acolo. ”Ucigaşii au aşteptat cu degetul pe trăgaci până când mulţimea a ieşit la luminiş. Era o acalmie prevestitoare de rele. Paşii greoi îi purtau pe oameni spre un sfârşit fatal. Tricolorul din faţa coloanei flutura mândru, demonstrând dragostea de neam şi ţară a românilor bucovineni.

ADVERTISEMENT

Deodată, liniştea a fost spartă de groaznicul glas al armelor. Zgomotul morţii s-a răspândit, hăt, departe peste codri. Cineva din mulţime a strigat: La pământ!. Şuvoiul neîntrerupt de foc ne ţinea culcaţi, cu respiraţia curmată. În acea stare de încremenire, un bărbat din primele rânduri a strigat peste puterile sale: Înainte, fraţilor, ei nu vor cuteza să ne omoare!. Dar chiar atunci a început măcelul. Era un adevărat iad de la pământ până la cer. Întregul câmp era o spaimă, oamenii cădeau ca frunzele de brumă”, mai povestește supraviețuitorul.

Cei care nu au fost uciși de mitraliere au fost legați de cai și târâți până la moarte. Cadavrele oamenilor au fost aruncate în gropi comune, acolo unde au ajuns și oameni îngropați de vii. Alți români au fost prinși și torturați, după care s-au alăturat conaționalilor lor în groapa comună săpată de ruși special pentru masacru.

ADVERTISEMENT

După Fântâna Albă au urmat noi represalii împotriva românilor din Basarabia și Bucovina. În iunie 1941, 13.000 de români erau deportați în Siberia și Kazahstan. Populația românească din Cernăuți scădea cu 75.000 de persoane între recensământul românesc din 1930 și cel sovietic din 1959. Rușii nu au recunoscut niciodată masacrul de la Fântâna Albă.

ADVERTISEMENT