Sport

9 ani fără “Păsărilă”! Filmul tragediei şi ce a urmat pentru cei implicaţi

Marian Cozma a fost ucis de un grup de rromi din Ungaria, în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009. La 9 ani distanţă, doi dintre agresori au fost deja eliberaţi.
08.02.2018 | 18:44
9 ani fara Pasarila Filmul tragediei si ce a urmat pentru cei implicati
Filmul tragediei

21:15 – Începe meciul Veszprem – Balatonfuredi KC, în Cupa Ungariei

21:25 – Marian Cozma întră în joc. Înscrie 4 goluri şi scoate 4 lovituri de la 7 m.

22:30 – Se termină partida Veszprem – Balatonfuredi, scor 42-23.

23:31 – Marian îşi sună mama. Se pregăteşte să iasă în oraş cu iubita sa, Claudia.

Duminică, 8 februarie 2009

00:15 – Marian şi Claudia ajung la clubul „Patriot – Skorpio”, unde coechipierul său Gergo Ivancsik închiriase etajul pentru botezul copilului său.

2:00 – Primul contact între agresori şi handbalişti. Claudia: „Stăteam la masă, cînd un grup de ţigani s-a legat de noi în mod repetat, însă Marian ne-a spus să nu îi băgăm în seamă”.

2:30 – Marian şi Claudia coboară la discotecă.

3:00 – Cuplul se îndreaptă spre toaletă. Marian este lovit de rromi. Claudia: „Prima dată l-au lovit la baie şi apoi au fugit la etaj. Am încercat să aplanăm conflictul, însă din senin cineva l-a lovit cu un scaun în cap”. Este înjunghiat în spate, deasupra şoldului stîng.

3:14 – Marian este scos cu forţa afară din local. Claudia: „L-au tras spre ieşire cu forţa, chiar dacă ceilalţi au încercat să evite acest lucru. În tot acest timp îl loveau cu pumnii şi picioarele, apoi l-au înjunghiat repetat în inimă. Am fost în spatele lui şi am văzut totul”.

3:25 – Apare şi Poliţia maghiară, deşi fusese anunţată încă de la începutul scandalului, iar distanţa se parcurge în cel mult 5 minute…

3:44 – După 30 de minute se aud şi sirenele Salvării. Spitalul este la doar două minute… mult prea tîrziu pentru Marian. Murise în braţele coechipierului său Ferenc Ilyeş.

4:42 – Un telefon sparge sinistru liniştea dimineţii în casa familiei Cozma din Petricani. Rareş Jurcă îi dă, plîngînd, cumplita veste tatălui Petre Cozma.

12:00 – Petre Cozma pleacă în Ungaria să-şi aducă fiul acasă…

“Timpul nu îndulceşte tristeţea. Poate să spună asta cineva în necunostinţă de cauza. Atunci când ţi-e dor, n-ai ce să vezi! E mult mai rău. Durerea macină în interior. Îl visez des pe Marian”, spune tatăl său, Petre Cozma.

La nouă ani de la tragedie, doi dintre cei cinci rromi implicaţi au fost deja eliberaţi. Este vorba despre Pal Gabor şi Bihari Csaba. Primul a fost “premiat” pentru bună purtare, iar cel de-al doilea şi-a ispăşit deja pedeapsa, care a fost cea mai mică, doar patru ani. 

Raffael Şandor şi Nemeth Gyozo, cei care l-au înjunghiat pe Marian Cozma, au fost iniţial condamnaţi la închisoare pe viaţă, dar pedeapsa a fost redusă la doar 18 ani după recurs. Ivan Sztojka a primit iniţial 20 de ani, ulterior a rămas cu doar 8, pentru ca în cele din urmă să i se dicteze o condamnare de 13 ani, după presiunea mediatică din Ungaria.

Uroş Vilovski, unul dintre colegii de la Veszprem care au încercat să îl salveze pe Marian Cozma în dimineaţa tragediei, a semnat la începutul acestui an cu Minaur Baia Mare. Ivan Pesic înjunghiat şi el în acea altercaţie, a fost operat şi a rămas fără un rinichi. Joacă în continuare, pentru francezii de la Brest. În fine, sârbul Zarko Sesum, lovit cu o bâtă, a fost la un pas să-şi piardă vederea.  După operaţie a rămas cu unele deficienţe de vedere, dar joacă în continuare. Joacă în Germania, la Goppingen. 

Claudia Druţu, fostă Ardelean, era iubita lui Marian Cozma atunci când handbalistul a fost înjunghiat mortal. Ea asistat neputincioasă, în clubul “Patriota”, din Veszprem, la uciderea lui ”Păsărilă”. La mai bine de un an după moartea lui Marian, Claudia s-a îndrăgostit de Relu Druţu, coleg de echipă cu Marian Cozma, portar de handbal şi arbitru în această disciplină sportivă. Cei doi s-au căsătorit şi au o fetiţă, născută în 2012.