News

9 mai, ziua decisivă pentru viitorul României în NATO şi UE. Ce s-a întâmplat în urmă cu 28 ani

9 mai a fost ziua decisivă pentru viitorul României în NATO şi UE. Ce s-a întâmplat în urmă cu 28 ani și cum a reușit clasa politică să bifeze două borne importante
09.05.2022 | 08:33
9 mai ziua decisiva pentru viitorul Romaniei in NATO si UE Ce sa intamplat in urma cu 28 ani
9 mai a fost ziua decisivă pentru viitorul României în NATO şi UE. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

9 mai a devenit ziua decisivă pentru viitorul României în NATO şi UE. S-a întâmplat lucrul acesta după ce americanii au decis să răspundă favorabil solicitărilor țării noastre. Vorbim despre o perioadă destul de tulbure, una în care clasa politică încă se mai așeza după momentul Revoluției.

Pe 9 mai 1994, Senatul SUA dă undă verde aderării României la NATO

România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul NATO de la Praga din noiembrie 2002. La acel moment, aliaţii au lansat invitaţii de aderare pentru 7 state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia. doar că, toate acestea au fost posibile după ce la data de 9 mai 1994, Senatul SUA și-a dat ok-ul pentru aderarea României la NATO

ADVERTISEMENT

Au urmat câțiva ani dificili, ani în care România a fost nevoită să răspundă multor provocări. De remarcat că România a avut în mod constant contribuţii substanţiale la misiunile și operațiunile NATO, în anumite teatre de operaţiuni implicându-se încă din perioada de pre-aderare.

Mai mult decât atât, chiar și în prezent, România participă cu efective și mijloace militare la eforturile comunităţii internaţionale şi ale NATO în cadrul misiunii din Kosovo (KFOR), dar și în misiunea NATO din Irak.

ADVERTISEMENT

România a devenit partener asociat al Uniunii Europene în urmă cu 28 de ani

Dacă ne raportăm la apartenența la NATO, alături de Parteneriatul Strategic cu SUA și de apartenența la UE vorbim despre dimensiuni fundamentele ale politicii externe ale României.

Concret, Alianța Nord-Atlantică reprezintă în acest moment garantul principal al securității României, un garant care s-a văzut din plin chiar și în acest moment, unul în care există un adevărat război între Ucraina și Rusia.

ADVERTISEMENT

De asemenea, relația transatlantică înseamnă un liant strategic care conferă coerență și consistență acțiunilor NATO. În acest sens, România are în vedere consolidarea profilului țării noastre, de aliat responsabil și de încredere, în cadrul NATO,  prin participarea activă la dezvoltarea politicilor NATO, precum și prin contribuții la misiunile și  operațiunile Alianței.

Vă readucem aminte că pe 1 februarie 1993 România a semnat Acordul European, ce instituie o asociere între țara noastră, pe de o parte, şi Comunităţile Europene şi statele lor membre, pe de altă parte. abia pe 17 decembrie 2004, la Consiliul European de la Bruxelles, România a primit confirmarea politică a încheierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană

ADVERTISEMENT

Când a devenit România stat cu drepturi depline în UE şi NATO

Pe 25 aprilie 2005, în cadrul unei ceremonii oficiale, desfăşurate la Abaţia de Neumunster din Luxemburg, preşedintele României de atunci, Traian Băsescu a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

Pe 1 ianuarie 2007, țara noastră a devenit stat membru al Uniunii Europene. Tratatul de aderare prevede că, dacă există deficienţe grave în transpunerea şi punerea în aplicare a acquis-ului în domeniile economic, piaţa internă şi, respectiv, justiţie şi afaceri interne, pot fi adoptate măsuri de salvgardare într-un termen de până la trei ani de la data aderării.

Aderarea României a fost insoţită şi de o serie de măsuri de acompaniere specifice, instituite pentru a preveni sau pentru a remedia deficienţele în domeniile siguranţei alimentelor, fondurilor agricole, reformei sistemului judiciar şi luptei impotriva corupţiei.

Pentru ultimele două componente a fost stabilit un mecanism de cooperare şi verificare cu scopul de a îmbunătăţi funcţionarea sistemului legislativ, administrativ şi judiciar şi de a remedia deficienţele grave în lupta împotriva corupţiei.

La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO. Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, “Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

ADVERTISEMENT