Life

91 de ani de la naşterea lui Amza Pellea. Ce nu s-a ştiut despre familia legendarului actor

Astăzi, 7 aprilie 2022, se împlinesc 91 de ani de la nașterea lui Amza Pellea, unul dintre cei mai mari actori români. A murit în decembrie 1983, la doar 52 de ani.
07.04.2022 | 08:00
91 de ani de la nasterea lui Amza Pellea Ce nu sa stiut despre familia legendarului actor
Se împlinesc 91 de ani de la naşterea lui Amza Pellea. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Amza Pellea ar fi împlinit 91 de ani astăzi, 7 aprilie 2022. Interpretul celebrului personaj Nea Mărin s-a stins din viață pe 12 decembrie 1983, la doar 52 de ani.

Amza Pellea se trăgea dintr-o familie numeroasă

Marele actor Amza Pellea s-a născut pe 7 aprilie 1931 la Băilești, județul Dolj, într-o familie numeroasă, cu cinci copii. Tatăl său, care se numea tot Amza Pellea, a fost directorul cooperativei Munca Noastră din Băilești, în 1933.

ADVERTISEMENT

Talentul său actoricesc a fost descoperit încă din copilărie. A apărut pe scenă în clasa I, atunci când a interpretat rolul lupului în Scufița Roșie. Amza Pellea ar fi ales acest rol din cauza faptului că era foarte timid, așa că ar fi preferat să se ascundă în spatele măștii, notează Radio România Cultural.

Regretatul actor a absolvit cursurile Colegiului Național Nicolae Bălcescu (în prezent Carol I) din Craiova. Ulterior, Amza Pellea a urmat o școală electrotehnică, obținând diploma de „specialist în aparate de calcul de înaltă şi joasă tensiune“.

ADVERTISEMENT

Amza Pellea a ales cariera în lumea artistică, aceasta fiind marea sa pasiune. A fost admis la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București la actorie, deși ar fi preferat regia. A absolvit în 1956.

Este un reprezentant de seamă al Promoției de Aur a teatrului românesc. De-a lungul carierei artistice a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București. A fost profesor la IATC.

ADVERTISEMENT

În același timp, Amza Pellea a avut roluri remarcabile și în zeci de filme românești. Printre cele mai cunoscute roluri se numără cele din filmele Mihai Viteazul (1971), Osînda (1976) sau Nea Mărin miliardar (1979).

Cum a avut de suferit familia lui Amza Pellea din cauza comuniştilor

Comunismul a fost o perioadă dificilă pentru România, iar familia lui Amza Pellea nu face excepție. Într-un interviu de acum câțiva ani, Oana Pellea, fiica marelui actor, a mărturisit că și-a dat seama de ceea ce a însemnat perioada comunistă abia după Revoluția din 1989.

ADVERTISEMENT

Membrii familiei i-au explicat actriței anumite detalii din acea perioadă, dar la școală și la televizor se vorbea cu totul altfel despre comunism.

„Exact cum spun în mărturisirea mea, adevărul este că abia după Revoluție am avut o imagine chiar clară a ceea ce a însemnat comunismul și pentru familia mea și pentru toată țara. Pentru că, altfel, am trăit într-un cocon, într-o bulă de iubire oferită de familia mea.

Da, știam despre Regele Mihai, exilul regelui mi-a fost explicat de bunici în adevărul său, dar… cu timpul au început să fie rupturi între ceea ce auzeam acasă și tăcerea care era în manuale.

Acasă se vorbea altfel decât se vorbea la televizor și toate fisurile astea mi-au pus întrebări. Dar imaginea reală a ceea ce trăiam am căpătat-o după 1989.”, a declarat Oana Pellea cu ceva timp în urmă, potrivit zileșinopți.ro.

Oana Pellea a vorbit și despre ce însemna perioada comunistă pentru un artist. Tinerii nu aveau atât de mult acces la informație la vremea respectivă, cărțile fiind foarte greu de găsit.

Marea actriță a mai spus că a traversat această perioadă datorită umorului și inteligenței, la fel și regretatul său tată. Inteligența și prietenia au salvat-o atunci pe Oana Pellea, care a făcut parte dintr-un colectiv unit la Piatra Neamț și la Teatrul Bulandra.

„Sigur că umorul, în ceea ce mă privește și în ceea ce îl privește pe tata era un colac de salvare. Inteligența era un mare colac de salvare. Prietenia era un colac de salvare.  (…)

Eu am avut privilegiul și de Piatra Neamț și de Bulandra unde, într-adevăr, trupele erau foarte unite și ne agățam unii de alții. Îți dădea încredere că nu ești singur.”, a adăugat Oana Pellea.

Cum a murit Amza Pellea

Amza Pellea a murit pe 12 decembrie 1983 la București, din cauza unei boli incurabile. Interpretul lui Nea Mărin suferea de cancer pulmonar, boală care l-a răpus, în cele din urmă. Este înmormântat la cimitirul Bellu.

Au existat și alte speculații în legătură cu moartea lui Amza Pellea. De exemplu, s-a vorbit despre posibilitatea ca actorul să fi fost ucis prin iradieri de Securitate. Această ipoteză nu a fost confirmată până acum.

În aprilie 2011, Amza Pellea a primit o stea, in memoriam, pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame, din Piața Timpului din Capitală. Spațiul este dedicat marilor valori ale filmului și scenei românești. Steaua a fost dezvelită de fiica sa, Oana Pellea.

ADVERTISEMENT