News

Rețeaua de afaceri a șefilor din Romsilva. Directorul companiei de stat, împrumuturi de sute de mii de euro de la un patron din industria lemnului. Update: reacția Romsilva

Noul director al Romsilva, Daniel Nicolăescu, a primit aproape jumătate de milion de euro împrumut de la un om de afaceri din industria lemnului
27.03.2023 | 09:33
Reteaua de afaceri a sefilor din Romsilva Directorul companiei de stat imprumuturi de sute de mii de euro de la un patron din industria lemnului Update reactia Romsilva
Afaceri impresionante pentru șefii Romsilva. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În luna septembrie a anului trecut, Consiliul de Administrație al Romsilva l-a numit pe Daniel Nicolăescu în funcția de director general pentru un mandat provizoriu de patru luni, mandat provizoriu ce a fost prelungit până în clipa de față.

Împrumuturi uriașe pentru noul director Romsilva

Potrivit ultimei declarații de avere, depuse la începutul anului 2023, Daniel Nicolăescu a avut anul trecut venituri de 177.135 de lei, echivalentul a 35.000 de euro. Cu economii în conturile sale de 16.000 de euro, acesta a primit un împrumut de două milioane de lei de la Octavian Dumitru Păunescu, împrumut scadent în anul 2050. Acest împrumut se adaugă la alți 100.000 de lei, primiți tot ca împrumut de la același Octavian Păunescu și scadent tot în anul 2050. În total, noul șef al Romsilva are să-i dea returneze o sumă de 420.000 de euro.

ADVERTISEMENT

împrumuturi sef romsilva

Octavian Dumitru Păunescu este un om de afaceri din Vâlcea, localitate de unde este și Daniel Nicolăescu, fost consilier local în comuna Mălaia din același județ. Agenția Națională de Integritate avea să-l acuze de incompatibilitate pentru faptul că în perioada 2012-2016 a semnat un contract de prestări servicii cu propria firmă. Acesta avea să acuze un atac politic în acest caz, susținând că e vorba de un contract de deszăpezire de doar 3.200 de lei.

Firma în cauză este Padoprod SRL, acolo unde Octavian Dumitru Păunescu este asociat unic. Compania are ca domeniu de activitate „tăierea şi rindeluirea lemnului”, iar în anul 2021 a avut o cifră de afaceri de peste opt milioane de lei și un profit net de 1,3 milioane. În același an, compania deținea active de 8,8 milioane de lei și avea 1,4 milioane în conturile din bănci.

ADVERTISEMENT

În declarația de avere depusă în septembrie 2022, acesta menționa un împrumut de doar 50.000 de lei luat de la Octavian D. Păunescu, scadent tot în 2050, însă suma crește odată cu începutul noului an și prelungirea mandatului său în fruntea Romsilva. Tot anul trecut, noul director al Romsilva a reușit să-și vândă mașina pe care o deține din 2010, o Honda Accord fabricată în 2009, pentru suma de 25.000 de lei.

Update: În urma publicării acestui material, Romsilva a transmis că suma reală împrumutată este de 200.000 de lei. „Dintr-o regretabilă eroare, în declarația de avere a directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, este trecut un împrumut de 2.000.000 de lei, în loc de 200.000 de lei, cât este suma reală. De asemenea, împrumutul a fost acordat de o rudă, fiind unul acordat legal și transparent, în mai multe tranșe, prin virament bancar”, a transmis Romsilva.

ADVERTISEMENT

Controverse din cariera lui Daniel Nicolaescu

În vârstă de 53 de ani, Daniel Nicolăescu a absolvit în 1994 Facultatea de Silvicultură a Universității din Brașov, lucrând apoi până în 1998 ca inginer silvic. Toată cariera acestuia s-a concentrat în domeniul silvic, fiind șef de ocol până în 2003 la mai multe ocoale silvice din Vâlcea. Între 2004 și 2021 este șef de ocol la Ocolul Silvic Săliște aflat în sistemul forestier privat. În plus, între 2016 și 2018 acesta a fost membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor, iar apoi consilier al secretarului de stat pe probleme de păduri în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Un episod notabil se petrece în perioada în care a condus Ocolul Silvic Săliște. Obștea Săliște l-a acuzat de management defectuos și de faptul că ar fi cheltuit zeci de mii de lei din fondurile companiei pentru achiziționarea de îmbrăcăminte și alte bunuri personale. În anul 2020 l-a acționat în instanță, cerând despăgubiri de 250.000 de lei. Jurnalistul Andrei Ciurcanu susține, citând un raport al Comisiei de Cenzori a Obștii Săliște că Nicolaescu ar fi înregistrat în contabilitatea ocolului deplasări în valoare de peste 150.000 lei, deplasări asupra cărora există suspiciunea că ar fi fictive.

ADVERTISEMENT

Apoi, există acuzații că ar fi cheltuit 32.000 de lei pentru achiziționarea unor produse Apple, haine de firmă (Stefanel Brașov, Steilman, dar și o geantă roșie de femei) – obiecte care nu se regăsesc în inventarul ocolului. „Cheltuielile nejustificate au ieşit în urma unui control al Comisiei de Cenzori. Asta a fost pe la începutul lui 2021. Apoi, un an ne-am chinuit să-l dăm afară. Devenise stăpân peste ocol, nu angajat! Dacă la noi a dat o gaură de 2 miliarde de lei vechi, vă daţi seama ce o să fie la Romsilva?”, declara Traian Comşa, membru în obştea Sălişte.

director romsilva
Bunuri achiziționate de Daniel Nicolăescu. Sursa foto: Andrei Ciurcanu

În octombrie 2020, Obștea Săliște a făcut o cerere de renunțare la judecată după ce Nicolaescu a returnat bunurile cumpărate din fondurile Obștii Săliște și sumele de bani solicitate în instanță de asociația de proprietari de pădure. Ion Marinescu, președintele organizației din Săliște, a precizat că bunurile au fost recuperate după ce Poliția i-a pus sechestru pe avere actualului director Romsilva.

Afaceri în domeniul silvic

O altă acuzație la adresa lui Daniel Nicolăescu este că acesta, în calitate de șef al ocolului, ar fi încheiat mai multe contracte cu o firmă de prestări servicii în domeniul silvic, Raniprod SRL. Firma, înființată în anul 2005, îi are ca acționari chiar pe Daniel Nicolăescu și Nicolae Olteanu. În anul 2021 firma avea pierderi de peste 100.000 de lei, însă valoarea activelor firmei era de peste 700.000 de lei în anul 2019.

Revenind la veniturile realizate anul trecut de către Daniel Nicolăescu, acesta a fost plătit cu 5.672 lei de către firma de construcții din Vâlcea, SC Covamar SR. În anul 2021, firma a avut o cifră de afaceri de 13,6 milioane de lei și un profit de 1,8 milioane. Firma a reușit de-a lungul anilor să câștige 31 de contracte publice în valoare totală de 40,9 milioane de lei.

O sumă similară de 5.600 de lei a primit și de la firma SC Chimpromet SRL, firmă de construcții tot din Vâlcea. Societatea a avut în anul 2021 o cifră de afaceri de 8,5 milioane de lei și un profit de 235.000 lei. De-a lungul anilor firma a reușit să câștige 43 de contracte publice în valoare totală de 27,3 milioane de lei.

O altă firmă care îl plătește pe actualul director Romsilva la începutul anului 2022 este și SC Ache Ena Forest SRL. Firma este înregistrată în Gorj și activează în domeniul silviculturii, având o cifră de afaceri de 1,8 milioane de lei și un profit uriaș de 600.000 de lei. Firma a avut 18 contracte publice în valoare totală de 3,2 milioane de lei. Patronul firmei Ena Forest, Adrian Valentin Enache, mai deține o companie în domeniul activităților forestiere, Bradenval Forest 2020, firmă care la o cifră de afaceri de un milion de lei a realizat un profit de 450.000 de lei.

venituri salarii sef romsilva

Salariul net lunar al directorului general este de 22.642 de lei.

Cine a fost numit în Consiliul de Administrație al Romsilva

În februarie 2022, ministrul mediului Tanczos Barna i-a numit pe cei șapte membri ai Consiliului de Administrație al Romsilva, care sunt remunerați cu câte 7.292 de lei net. Președintele CA este Adrian Bănuț Apostu, fost șef al ocolului silvic Brașov, director al Direcției Silvice Brașov și, începând cu 2016 până în prezent, manager general al Dino Parc Râșnov. Societatea care are în proprietate acest parc de distracții (construit în urma unei investiții de 5 milioane de euro, din care 70% fonduri europene), ce în anul 2021 a avut aproape jumătate de milion de vizitatori, este administrată de Adrian Apostu, care deține și 33% din acțiuni.

În 2021 firma HCR Srl avea o cifră de afaceri de 17 milioane de lei și un profit de 7,7 milioane. Asociat în această firmă este și Árpád Sárkány, cel care deține și firma Abies Hunting SRL, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața europeană în domeniul organizării partidelor de vânătoare. Publicația Press One îl numea „vânătorul alfa din pădurile României”. Cel de-al treilea asociat în firmă este Gabriel Rozorea, unul dintre cei care au participat alături de Liviu Dragnea la mai multe partide de vânătoare.

În anul 2021, Adrian Apostu a încasat 2,1 milioane de lei dividende de la firma HCR, firmă de la care în 2022 a încasat un salariu de aproape 300.000 de lei. Anul trecut soții Apostu i-au donat fiicei aproape 600.000 de lei. Adrian Apostu este asociat în șase firme și administrator al ocolului silvic al orașului Râșnov.

Tot în CA al Romsilva a fost numit și Nedelcu Corvin, reprezentantul Ministerului Mediului, acolo unde ocupă funcția de secretar de stat. Acesta este pensionar MApN, unde spune că a lucrat între 1989 și 1991, iar apoi, timp de zece ani a fost ofițer SPP. Absolvent al Colegiului Național de Apărare (2004), acesta are studii în drept (licență și master) la Academia de Poliție și, pe lângă Romsilva, mai este în CA al Administrației Naționale de Meteorologie, Romatsa, Exploatare Sistem Zonal Prahova SA și în Comitetul Interministerial de Finanțări al Eximbank. Veniturile sale salariale de la stat depășesc suma de 540.000 de lei. Acesta a fost numit la Ministerul Mediului în iulie 2022, de către premierul Nicolae Ciucă.

nedelcu corvin

Din partea UDMR în CA Romsilva a fost numit Sandor Balogh, consilier județean la Satu Mare, șeful ocolului silvic Codrii Satmarului și director al asociației de vânătoare Valea Bercului. Alături de acesta este numit în CA Romsilva, ca reprezentant al Ministerului Finanțelor, Valentin Orșa, directorul ANAF Buzău, fost director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate.

Alături de aceștia în CA Romsilva au mai fost numiți alți doi ingineri silvici: Sorin Călin Ciobanu, șeful Direcției Silvice Suceava, și Armand Chiriloiu, cel care din 2012 conduce Direcția Silvică Argeș. Cu o carieră exclusiv în domeniul silvic, ce începe din 1997, acesta a reușit să strângă o avere impresionantă, cu 21 de terenuri cumpărate până în 2019 și alte 15 primite moștenire. Doar anul trecut și doar la Eximbank și-a deschis nouă conturi noi, patru în euro a câte 25.000 de euro fiecare, și alte cinci în lei în valoare totală de 430.000 de lei. În anul 2023 își deschide alte câteva conturi însumând aproape jumătate de milion de lei.

declaratie de avere romsilva
Declarație de avere Armand Chiriloiu

Ultimul în lista celor șapte membri ai Consiliului de Administrație al Romsilva este Gabriel Vasile Oltean, economist, licențiat la Universitatea din Petroșani la vârsta de 38 de ani, membru și în Consiliul de Administrație al Eximasig, compania de asigurări a Eximbank. Cu un CV în care nu menționează niciun loc de muncă înainte de anul 1990, acesta își trece însă toate cursurile la care participă, inclusiv cursul „Introducere în buddhism şi adevărurile nobile, emoţie, sentiment, iluzie, meditaţie”, urmat în anul 2020. Potrivit declarației de avere, acesta este și în CA al companiei de salubritate, Supercom SA. Pachetul majoritar de acțiuni la această companie, cu o cifră de afaceri de peste 300 de milioane de lei, este deținut de fostul senator PSD, Ilie Ionel Ciuclea.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva are în administrație 3,13 milioane de hectare de păduri aflate în proprietatea statului, ceea ce reprezintă aproape jumătate din întreaga suprafață a pădurilor țării. La această  suprafață se adaugă alte aproape un milion de hectare, aflate în diverse forme de proprietate, pentru care asigură servicii silvice. În anul 1990, fondul forestier al statului era de 6,34 milioane de hectare.

ADVERTISEMENT