News

A 13-a pensie: cine sunt românii care ar putea beneficia de ea și cât vor primi în plus, în ianuarie

Pensionarii din România ar putea primi un ajutor nesperat din parte autorităților. Este vorba despre o sumă de bani care s-ar putea acorda în luna ianuarie.
13.11.2022 | 17:44
A 13a pensie cine sunt romanii care ar putea beneficia de ea si cat vor primi in plus in ianuarie
Majoritatea pensionarilor din România ar putea primi un ajutor nesperat, în luna ianuarie / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Autoritățile iau în calcul acordarea unei ”a 13-a pensii”, măsură de care s-ar putea bucura un procent de aproximativ 95% dintre bătrânii României.

Aproape toți pensionarii ar putea să primească 4.000 de lei, în luna ianuarie

Mai exact, peste 4 milioane de pensionari ar putea primi pe card suma de 4.000 de lei, în luna ianuarie, dacă propunerea președintelui PSD Marcel Ciolacu va fi pusă în aplicare.

ADVERTISEMENT

În esență, ar fi vorba despre un ajutor one-off, care s-a mai acordat, la începutul acestui an, celor care aveau o pensie mai mică de 1.600 de lei.

Noutatea ar fi crelterea acestui plafon de 4.000 de lei, care să fie atins de toți cei care au pensii mai mici decât această valoare. Spre exemplu, pensionarii care au un venit de 2.200 de lei, ar primi în plus 1.800 de lei, iar cei cu 1.900 de lei, ar primi un ajutor 2.100 de lei, astfel încât să ajungă la un total de 4.000 de lei, doar în luna ianuarie.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii: ”Pensiile nu se majorează la fel pentru toată lumea!

Tot în luna ianuarie, sunt așteptate alte creșteri de pensii, care ar putea fi mărite cu 15%. De asemenea, alocațiile vor fi cu 5,1% mai mari.

„Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent”, a explicat Ministrul Muncii, Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu vrea creșteri diferențiate, în funcție de de venituri

În această săptămână, coaliția ar trebui să se pună de acord în legătură cu creșterea punctului de pensie și să identifice resursele bugetare din care această majorare să poată fi susținută.

„Stabilim împreună o anvelopă, respectiv de 15% efortul bugetar, care reprezintă 15 miliarde de lei, şi în această anvelopă venim şi mărim diferenţiat, în funcţie de venituri.

ADVERTISEMENT

Mi se pare foarte corect, pentru că în momente de criză, în momente speciale, nu putem să rămânem captivi ai unui şanţ sau unui cerc restrâns şi să avem aceeaşi abordare”, a declarat Marcel Ciolacu, care susține varianta unor creșteri mai mari pentru pensionarii cu venituri mai mici.

ADVERTISEMENT
Tags: