News

A ajuns în România al doilea tren electric Alstom Coradia Stream. Poate circula cu 200 de kilometri pe oră

Al doilea renumit tren electric Alstom Coradia Stream a ajuns în România, fiind tractat pentru a se face testele necesare înainte ca trenul să fie pus în funcțiune.
31.05.2024 | 20:58
A ajuns in Romania al doilea tren electric Alstom Coradia Stream Poate circula cu 200 de kilometri pe ora
A ajuns în România al doilea tren electric Alstom Coradia Stream. Poate circula cu 200 de kilometri pe oră. Foto: Observatorul Prahovean
ADVERTISEMENT

Trenul poate circula cu 200 de kilometri la oră, însă nu o va face pe rețeaua existentă în țara noastră. Chiar și așa, un astfel de tren poate fi introdus pe noua rețea de cale ferată care leagă Oradea de Cluj-Napoca. Momentan acest tronson de peste 90 de kilometri este în lucru, însă la finalizarea lucrărilor pe aici se va putea circula cu peste 160 de kilometri la oră.

A ajuns în România al doilea tren electric Alstom Coradia Stream

Lucrările vizează creșterea vitezei la maximum 120 km/h pentru trenurile de marfă și 160 km/h pentru trenurile de călători, mărirea capacității de transport și implementarea normelor STI, în special în ceea ce privește sarcina pe osie de 22,5 tone, gabaritul de încărcare, lungimea liniilor din stații și facilitățile pentru persoanele cu dizabilități în stații”, transmitea CFR Călători.

ADVERTISEMENT

Statistic, în România se poate circula pe infrastructura existentă cu o medie de 68,8 kilometri pe oră, iar în urmă cu doi ani se înregistrau peste 1.200 de restricții de viteză permanentă cu o lungime totală de peste 1.300 de kilometri. Cel puțin asta arată raportul Corpului de control al primului-ministru efectuat la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

Cert e că, momentan, al doilea tren electric Alstom Coradia Stream a ajuns în țară, la punctul de frontieră Episcopia Bihor. De acolo va ajunge la centrul de testări feroviare de la Făurei. Acest tren face parte din comanda de 37 de unități comandate de Autoritatea pentru Reforma Feroviară. Țara noastră încearcă să recupereze ultima jumătate de secol și să facă investiții în sectorul feroviar, deși extrem de timid.

ADVERTISEMENT

“Al doilea tren electric Alstom Coradia Stream a ajuns tractat în România, la punctul de frontieră Episcopia Bihor. Această ramă a fost special echipată pentru teste, iar culoarea finală se va aplica integral numai după finalizarea procedurilor de testare.

Trenul a parcurs deja un program complex de teste la Centrul de testări feroviare de la Velim, Republica Cehă, iar acum merge la Centrul de testări feroviare de la Făurei, pentru o serie de teste dinamice specifice Căilor Ferate Române”, a transmis compania, conform Ziare.com.

ADVERTISEMENT

CFR Călători se întărește cu 37 de trenuri moderne

Gigantul Amstom a transmis în aprilie că a finalizat deja primul depou modern din București, depoul Alstrom Grivița. Aici vor fi testate, validate și menținute toate trenurile. Orice tren, înainte de a ajunge pe piață, trebuie să urmeze un program complex de teste obligatorii. Conform Economica.net, primul tren Coradia Stream ar trebui să intre în circulație în decembrie 2024.

Restul de trenuri ar trebui să fie funcționale cândva până la finele anului 2025. ”Am vizitat depoul de mentenanță și primul Coradia Stream ajuns în țară din cele 37 care vor deservi multiple rute InterRegio. Când vom circula cu ele? Cum sunt scaunele? Producătorul estimează că în iunie 2024 va trimite către ONFR-AFER documentația testelor, iar autoritățile române ar avea nevoie de 5 luni pentru a da OK-ul final.

ADVERTISEMENT

Deci în decembrie ar trebui să ne plimbăm cu toții. Alstom promite că livrează 12 rame până în iunie 2025 și restul până la sfârșit de 2025”, au transmis reprezentanții API pe pagina proprie de Facebook. Aceste trenuri noi ar trebui să recâștige încrederea românilor în CFR Călători, un sistem falimentar evitat de majoritatea oamenilor în 2024.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Transfăgărăşanul în 2024 trasee, obiective turtistice, atracţii
Transfăgărăşanul în 2024 trasee, obiective turtistice, atracţii
Irinel Columbeanu a ajuns în sapă de lemn, uitat într-un azil, iar fiica...
Irinel Columbeanu a ajuns în sapă de lemn, uitat într-un azil, iar fiica lui a provocat un moment uluitor în România
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Sistemul medical din România, luat cu asalt. Hackerii încearcă un blocaj total
Sistemul medical din România, luat cu asalt. Hackerii încearcă un blocaj total
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO