News

A apărut aplicația pentru validarea certificatului verde. Cum folosești Check DCC pentru verificarea documentului

Aplicația Check DCC a fost lansată de STS pentru verificarea și validarea certificatelor verzi, iar folosirea e simplă.
21.09.2021 | 18:51
A aparut aplicatia pentru validarea certificatului verde Cum folosesti Check DCC pentru verificarea documentului
A apărut aplicația pentru validarea certificatului verde. Cum folosești Check DCC pentru verificarea documentului. Sursa foto: Fanatik.
ADVERTISEMENT

Serviciul de Telecomunicații Speciale a lansat aplicația Check DCC pentru folosire pe teritoriul țării.

Aceasta a fost disponibilă încă din luna iunie, însă doar pentru verificările de la frontierele României. Acum, oricine are nevoie să verifice veridicitatea unui certificat digital o poate face, fie că vorbim de angajații unei terase sau ai unei săli de sport, sau chiar de persoane de rând.

ADVERTISEMENT

Cu ajutorul Check DCC, vei avea posibilitatea de a verifica instantaneu certificatele verzi electronice.

Aplicația va fi deosebit de utilă tuturor locurilor în care accesul persoanelor ar urma să fie condiționat de existența unui astfel de certificat, fie că vorbim de săli de spectacole, de restaurante sau de alte spații închise.

ADVERTISEMENT

Folosirea aplicației este foarte simplă și nu necesită cunoștințe avansate de utilizare a unui telefon, astfel încât poate fi folosită de oricine.

Aplicația are două butoane, cel de verificare și cel care conține regulile naționale ale mai multor țări cu privire la verificarea de la intrarea în țară. Apar regulile pentru România, dar și pentru alte câteva zeci de state.

ADVERTISEMENT

Odată ce apeși pe butonul ”Verificare”, camera foto a telefonului se va deschide și vei putea scana codul QR al certificatului verde. Verificarea durează mai puțin de o secundă, iar în urma acestui proces, poți afla dacă certificatul este valabil sau nu.

Un certificat verde valabil prezintă informații despre vaccinare, despre rezultatul unui test negativ sau despre faptul că posesorul documentului a trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

ADVERTISEMENT

Prin intermediul aplicației Check DCC pot fi verificate și validate certificatele digitale UE referitoare la Covid-19, fie că au fost generate în România, fie că au fost realizate pe teritoriul altei țări interconectate la sistemul informatic european.

Din păcate pentru posesorii de iPhone-uri, aplicația este disponibilă momentan doar pentru dispozitivele cu Android. Cu toate acestea, cei de la RO Vaccinare spun că aplicația pentru iOS urmează să fie lansată, deoarece STS lucrează deja și la această versiune.

Până atunci, există alternative și pentru posesorii de iOS. Dacă ai iPhone și vrei să scanezi certificate Covid, poți folosi aplicația Scanner for CoronaCheck. Aceasta a fost lansată de către autoritățile olandeze și poate fi descărcată de aici. Principiul de funcționare este similar cu cel al aplicației Check DCC, lansată acum de STS.

Cum obții certificatul verde digital

Desigur, pentru a-ți putea scana certificatul verde, va trebui întâi să îl generezi.

Procesul de generare și descărcare a certificatului durează câteva momente, iar primul pas este să accesezi această adresă.

Va trebui să folosești o adresă de mail pentru autentificare, iar apoi te vei putea loga în contul tău. Poți genera un certificat nou, iar aici va trebui să completezi datele necesare, cum ar fi CNP-ul, seria cărții de identitate sau completarea inițialelor numelui și prenumelui.

Trebuie să știi că certificatul de vaccinare are o valabilitate de un an de zile din momentul în care este generat. Mai mult, valabilitatea la verificare este posibilă doar în prezența unui act de identitate, care să confirme datele de identificare din certificat.

Certificatul poate fi prezentat atât în variantă digitală, pe un dispozitiv mobil, cât și în variantă fizică, tipărit.

Și persoanele care nu au acces la internet pot obține certificatul Covid, apelând numărul de telefon 021.414.44.25, apelând Primăria locală, Direcția de Sănătate Publică sau Serviciul Local Comunitar de Evidență a persoanelor.

ADVERTISEMENT