News

A apărut motivarea Tribunalului Giurgiu după eliberarea lui Liviu Dragnea: ”A avut un comportament exemplar”

Tribunalul Giurgiu a prezentat motivarea decizie de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea din închisoare.
23.07.2021 | 16:11
A apărut motivarea Tribunalului Giurgiu după eliberarea lui Liviu Dragnea: ”A avut un comportament exemplar”
A apărut motivarea Tribunalului Giurgiu după eliberarea lui Liviu Dragnea: ”A avut un comportament exemplar”. Sursa foto - INQUAM Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

La mai bine de o săptămână de când Liviu Dragnea a fost eliberat condiționat din închisoare, magistrații de la Tribunalul Giurgiu au dat publicității motivarea deciziei.

În ciuda faptului că prima cerere de eliberare condiționată făcută de fostul lider PSD a fost respinsă, magistrații Tribunalului Giurgiu au considerat că fostul lider social-democrat a avut un comportament exemplar în penitenciar.

ADVERTISEMENT

Din document reiese că, pe durata detenției, Liviu Dragnea a avut un comportament exemplar, o atitudine decentă şi civilizată faţă de personalul unităţii şi nu a stabilit relaţii conflictuale cu ceilalţi deţinuţi.

Tribunalul Giurgiu motivează eliberarea condițională a lui Liviu Dragnea: ”Comportament exemplar în detenție”

În motivarea deciziei de eliberare condiționată, cele două judecătoare din cazul lui Liviu Dragnea, au înlăturat susţinerile instanţelor din Capitală şi au apreciat că Dragnea a avut un comportament exemplar în închisoare.

ADVERTISEMENT

”Tribunalul reţine, contrar celor menţionate de prima instanţă, faptul că pe durata detenţiei petentul-condamnat a avut un comportament exemplar.

Astfel, pe parcursul executării pedepsei şi-a îndeplinit recomandările educaţionale din Planul de intervenţie educativă şi terapeutică, a avut o atitudine decentă şi civilizată faţă de personalul unităţii, nu a stabilit relaţii conflictuale cu celelalte persoane private de libertate, a fost recompensat de 8 ori, recompense obţinute în mod constant (aproape lunar sau la două luni) şi nu doar la momentul când s-a apropiat de analiza comisiei pentru liberare condiţionată”, se arată în motivare, conform Agerpres.

Tribunalul Giurgiu: ”Faptul că Dragnea nu şi-a recunoscut faptele pentru care a fost condamnat nu poate fi reţinut ca un aspect negativ”

De asemenea, judecătorii Tribunalului Giurgiu nu au considerat relevante declarațiile publice făcute anterior Dragnea, potrivit cărora ”a fost condamnat pe nedrept” și că a fost ”deținut politic”,

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, instanța a apreciat susţinerile acestuia în faţa judecătorilor, atunci când a spus că ”a dus pedeapsa cu decenţă şi demnitate”.

”Cu privire la afirmaţiile făcute de petentul condamnat în spaţiul public, după liberarea condiţionată, Tribunalul reţine că nu prezintă relevanţă ieşirile publice ale acestuia, ci are în vedere strict conduita procesuală din timpul executării pedepsei şi atitudinea manifestată în faţa instanţei, cu ocazia ultimului cuvânt, când acesta a solicitat a se observa că ”a dus pedeapsa cu decenţă şi demnitate, a ieşit la muncă când i s-a permis, a participat la cursuri, a primit recompense în fiecare lună, inclusiv în luna iulie”.

Faptul că petentul nu şi-a recunoscut infracţiunea pentru care a fost condamnat, nu poate fi reţinut ca un aspect negativ de natura a împiedica admiterea prezentei contestaţii”, se menționează în motivarea magistraților de la Tribunalul Giurgiu.

ADVERTISEMENT

Instanţa din Giurgiu a apreciat faptul că Dragnea a participat la activităţi cu caracter religios, la activităţi de grup și activităţi sportive

Judecătoarele din Giurgiu au apreciat faptul că Liviu Dragnea a fost angrenat în activităţi cu caracter religios, la activităţi de grup, activităţi sportive, o serie de concursuri tematice şi, nu în ultimul rând, la nenumărate programe având ca obiect redactarea de reviste.

”Atâta timp cât, din caracterizarea înaintată de penitenciar, rezultă că petentul a avut o atitudine pozitivă faţă de activităţile şi programele de educaţie şi asistenţă psihosocială, reuşind să-şi ridice şi sancţiunea disciplinară, natura infracţiunii nu poate conduce la concluzia că scopul preventiv educativ al pedepsei nu a fost atins.

În plus, Tribunalul reţine că orientarea europeană în această materie este de a reglementa acordarea liberării condiţionate ţinând cont exclusiv de conduita condamnatului pe durata executării pedepsei, pentru că numai în acest fel poate fi influenţată şi modelată mai eficient conduita condamnatului care dobândeşte astfel o motivare în plus cunoscând că o bună conduită îl aduce mai aproape de punerea în libertate”, precizează cele două judecătoare.

ADVERTISEMENT

Pe data de 15 iulie, Tribunalul Giurgiu a admis cererea de eliberare condiţionată din închisoare depusă de Liviu Dragnea. Fostul lider PSD a ispășit peste doi ani din pedeapsa de trei ani şi jumătate primită în 2019, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri