News

A apărut plasturele care depistează simptomele coronavirus. Cum funcționează dispozitivul 

16.05.2020 | 08:12
A aparut plasturele care depisteaza simptomele coronavirus Cum functioneaza dispozitivul
ADVERTISEMENT

A apărut plasturele care depistează simptomele coronavirus, un dispozitiv extrem de util atât pentru pacienți, cât și pentru medicii care se luptă cu această boală.

A apărut plasturele care depistează simptomele coronavirus

Recent, un raport al oamenilor de știință ai Universității din Minnesota au constatat că, mai mult ca sigur, coronavirusul va rămâne o amenințare serioasă încă doi ani! Asta înseamnă că trebuie să învățăm să trăim cu virusul.

ADVERTISEMENT

Tocmai din această cauză, monitorizarea oamenilor pentru simptomele precoce ale COVID-19 devine crucială în încercarea medicilor de a readuce viața la o aparentă de normalitate.

În acest sens, cercetătorii de la Universitatea Northwestern și Shirley Ryan AbilityLab din Chicago, Statele Unite, au dezvoltat un senzor wireless purtabil, sub forma unui plasture, care monitorizează tusea, febra și activitatea respiratorie, adică simptomele COVID-19, scrie Deccan Chronicle.

ADVERTISEMENT

În paralel cu monitorizarea, echipa de cercetători din SUA plănuiește să folosească aceste date pentru a înțelege mai bine traseul de dezvoltare al bolii și capacitatea de răspândire a virusului. Dispozitivul este în prezent utilizat pe 25 de pacienți și cadre medicale din cadrul spitalului Shirley Ryan AbilityLab.

Cum funcționează dispozitivul

Acest plasture este pus la baza gâtului și poate fi purtat în permanență. În tot acest timp, el transmite date despre starea de sănătate a pacientului pentru a asigura o monitorizare constantă.

ADVERTISEMENT

Datele oferite de acest sistem sunt menite să monitorizeze pacientul și să trimită un semnal de alarmă dacă sunt detectate simptome caracteristice virusului COVID-19.

Plasturele vizează parametrii ca: temperatura, mișcările toracelui, activitatea cardiacă și felul în care tușește persoana respectivă. Ulterior, informațiile recoltate sunt transmise wireless către un server protejat, unde datele sunt interpretate pentru a detecta prezența unei infecții.

ADVERTISEMENT

”Un avantaj important pentru acest dispozitiv este că el o să observe semnele și simptomele de COVID-19 din datele preluate de la pacienți chiar înainte ca pacienții să le perceapă.

Acești senzori au potențialul de a proteja atât pacienții, cât și personalul medical deoarece ne vor informa din timp despre cine este potențial infectat, pentru a preveni răspândirea virusului și pentru a permite tratarea rapidă a infecției”, a spus Arun Jayaraman, unul din cercetătorii care au lucrat la dezvoltarea algoritmilor utilizați.

ADVERTISEMENT