News

A apărut prima imagine cu racheta chineză scăpată de sub control. Când se va prăbuși pe pământ

07.05.2021 | 17:17
A aparut prima imagine cu racheta chineza scapata de sub control Cand se va prabusi pe pamant
ADVERTISEMENT

Astronomii italieni au dat publicității prima imagine cu racheta chineză scăpată de sub control a cărei reîntoarcere pe Pământ este așteptată cu îngrijorare în lumea întreagă, aceasta urmând să se prăbușească necontrolat.

A apărut prima imagine cu racheta chineză scăpată de sub control. Când se va prăbuși pe pământ

Virtual Telescope Project cu sediul în Italia a capturat racheta, care apare ca o lumină strălucitoare, când trecea deasupra telescopului robotic „Elena” al grupului.

ADVERTISEMENT

Racheta chineză a ținut primele pagini ale publicațiilor din întreaga lume când s-a aflat că masivului vehicul de 21 de tone se va reîntoarce necontrolat pe Pământ, cu posibilitatea aterizării în zonele locuite.

Racheta se mișca „extrem de repede” când a urcat miercuri seara la 435 de mile (circa 700 de kilometri) deasupra telescopului, au spus cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Gianluca Masi, astronom în cadrul Virtual Telescope Project, care a realizat imaginea, a declarat că „Soarele era la doar câteva grade sub orizont, deci cerul era incredibil de luminos: aceste condiții au făcut ca imaginea să fie destul de extremă, dar telescopul nostru robotizat a reușit în capturarea acestor resturi uriașe.

Acesta este un alt succes strălucit, care arată capacitățile uimitoare ale instalației noastre robotice în urmărirea acestor obiecte. După cum puteți vedea, în partea de jos a imaginii luminoase a rachetei există efectul tipic de înflorire CCD, datorită strălucirii extreme a obiectului”, a explicat el potrivit Daily Mail.

ADVERTISEMENT

CCD înseamnă dispozitiv cuplat încărcat, care se referă la telescop, iar efectul de înflorire are loc atunci când încărcarea într-un pixel depășește nivelul de saturație și încărcarea începe să umple pixelii adiacenți.

Agențiile spațiale și astronomii din întreaga lume urmăresc traiectoria rachetei Long March 5B cu speranța de a se pregăti mai bine pentru momentul în care va reveni pe Pământ.

ADVERTISEMENT

Cele mai recente informații arată că se așteaptă să se prăbușească înapoi pe Pământ sâmbătă, 8 mai, posibil într-o zonă locuită, avertizează guvernul SUA.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării a dezvăluit data reintrării preconizate în atmosfera Pământului, dar a spus că punctul său de intrare exact nu poate fi stabilit în prezent

Racheta Long March 5B a fost lansată pentru trimiterea săptămânii trecute a primului modul al viitoarei stații spațiale chineze, numit Tianhe.

Tianhe a fost lansat de la Centrul de Lansare Spațială Wenchang din Hainan, China, pe cea mai mare rachetă de transport din China, joi (29 aprilie). Statul chinez afirma atunci că lansarea a fost un succes total.

ADVERTISEMENT
Tags: