News

A apărut un nou rival pentru ChatGPT. Google a anunțat când va fi disponibil serviciul

ChatGPT va avea un nou rival, care ar putea fi disponibil în doar câteva săptămâni, conform anunțului făcut de cei de la Google.
07.02.2023 | 09:40
A aparut un nou rival pentru ChatGPT Google a anuntat cand va fi disponibil serviciul
Google pregătește un nou rival pentru ChatGPT. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Google a dezvăluit la începutul acestei săptămâni un nou instrument denumit “Bard”, care va putea concura cu succesul viral al ChatGPT.

Cum va arăta noul instrument Google care va concura cu ChatGPT

Sundar Pichai, CEO al Google și al companiei-mamă Alphabet, a relatat, într-o postare pe blogul său, că ”Bard” va putea fi testat de luni, urmând să fie disponibil publicului “în următoarele săptămâni”.

ADVERTISEMENT

La fel ca ChatGPT, care a fost lansat public la sfârșitul lunii noiembrie de către compania de cercetare în domeniul inteligenței artificiale OpenAI, ”Bard” este construit pe un model lingvistic de mari dimensiuni.

Aceste modele sunt antrenate pe cantități vaste de date online pentru a genera răspunsuri convingătoare la solicitările utilizatorilor.

ADVERTISEMENT

“Bard încearcă să combine amploarea cunoștințelor din lume cu puterea, inteligența și creativitatea modelelor noastre lingvistice mari. (…). Se bazează pe informații de pe web pentru a oferi răspunsuri proaspete și de înaltă calitate”, notează CEO-ul Google.

Anunțul vine în contextul în care se tot zvonește că produsul principal al Google, mai exact căutarea online, se află în fața unui risc imens.

ADVERTISEMENT

În cele două luni de când a fost lansat pentru public, ChatGPT s-a dovedit a fi un real succes. Acesta a fost folosit pentru a genera eseuri, povestiri și versuri de cântece și pentru a răspunde la unele întrebări pe care cineva le-ar fi putut căuta anterior pe Google.

Cum a fost afectat Google de lansarea ChatGPT

Toate aceste lucruri au  determinat conducerea Google să declare o situație de “cod roșu” pentru afacerea sa.

ADVERTISEMENT

Amintim și că anul trecut, într-o postare pe Twitter, Paul Buchheit, unul dintre creatorii Gmail, a avertizat că Google “ar putea fi la doar un an sau doi distanță de o perturbare totală” din cauza creșterii inteligenței artificiale.

În ceea ce privește instrumentul ”Bard”, tehnologia de bază a acestuia există de ceva timp, deși nu este disponibilă pe scară largă pentru public. Google a dezvăluit modelul său lingvistic pentru aplicații de dialog (sau LaMDA) în urmă cu aproximativ doi ani, iar luni a declarat că această tehnologie va alimenta Bard.

Trebuie menționat faptul că LaMDA a ținut prima pagină a ziarelor la sfârșitul anului trecut, când un fost inginer Google a afirmat că robotul de chat era “sensibil”. Afirmațiile sale au fost criticate pe scară largă în comunitatea AI.

Cum va putea fi utilizat ”Bard”

Ce mai trebuie să știm despre ”Bard”? Instrumentul poate fi folosit pentru a planifica petrecerea unui copil sau a unui prieten, pentru a compara două filme nominalizate la Oscar sau pentru a obține idei de prânz pe baza a ceea ce aveți în frigider, potrivit postării de la Google.

De asemenea, Pichai a declarat luni că instrumentele bazate pe inteligență artificială vor începe în curând să fie implementate în instrumentul principal de căutare al Google.

“În curând, veți vedea în ”Căutare” funcții bazate pe inteligență artificială care vor distila informații complexe și perspective multiple în formate simple, astfel încât să puteți înțelege rapid imaginea de ansamblu și să învățați mai mult de pe web”, a scris Pichai.

Totuși, notează CNN, în cazul în care Google se îndreaptă mai mult în direcția încorporării unui instrument de chatbot AI în căutare, acest lucru ar putea veni cu unele riscuri.

Motivul? Aceste instrumente sunt antrenate pe baza datelor online, iar experții au observat că au potențialul de a perpetua prejudecățile și de a răspândi informații false.

Oricum, cei de la Google au în continuare nenumărate instrumente, iar acum, prin intermediul ”Bard” lucrurile ar putea arăta și mai bine. 

ADVERTISEMENT
Tags: