A apărut un nou sistem de plăți în România. Ce este și cum funcționează Blik. În curând, compania originară din Polonia va începe operațiunile și în plus, va continua pregătirile pentru lansarea sistemului.
A fost introdus un nou sistem de plăți pe teritoriul țării noastre. Ce reprezintă și cum funcționează Blik pentru clienți. Fintech-ul polonez de sisteme de plăți s-a lansat în România, la 1 octombrie 2024 primind autorizația de funcționare din partea Băncii Naționale a României (BNR).
Obținerea acestei autorizații vine la șase luni de la depunerea cererii. Acest lucru va permite începerea operațiunilor și continuarea pregătirilor pentru lansarea sistemului la care s-a lucrat intens în ultima perioadă.
Conducerea companiei poloneze vrea să-și adapteze sistemul la toate cerințele legale și de reglementare locale. De asemenea, și-a propus să construiască o strategie de dezvoltare bazată pe specificul pieței românești.
Cei care aleg această variantă nu vor fi nevoiți să folosească cardul fizic și nici pe cel virtual. Blik România, care se lansează în țara noastră, va dezvolta un sistem de plăți digitale în lei, fiind vorba de un sistem de plăți disponibil în aplicațiile de mobile banking.
Sistemul de plăți Blik este conectat la un cont bancar pentru care utilizatorul nu trebuie să aibă asupra sa cardul fizic sau virtual. Mai mult decât atât, clienții vor putea face plăți în magazine online, precum și la terminale de plată tradiționale, cum ar fi retragerea numerarului de la bancomate.
În aceeași notă, compania transmite că plata presupune generarea unui cod de șase cifre unic și valabil timp de două minute în aplicația băncii. Acesta trebuie introdus online, la un terminal sau la un bancomat, pentru a iniția tranzacția.
Mai apoi, fiecare tranzacție făcută de utilizator va fi confirmată în aplicația mobilă a băncii. Metoda de plată rapidă le permite oamenilor să plătească online și la terminalele tradiționale (POS) folosind codul Blik.
De asemenea, aceștia pot retrage bani de la bancomatele din România. În altă ordine de idei, compania poloneză, care va avea sediul la București, este deținută de Polish Payment Standard și co-deținută de câteva bănci din Polonia.