Ultima mare competiţie din sport în 2024 a fost Campionatul Mondial de înot în bazin de 25 de metri, desfăşurat la Budapesta, în perioada 10-15 decembrie. Fără îndoială, Gretchen Walsh a fost numele care a ieşit în evidenţă, înotătoarea din SUA întorcându-se acasă cu 11 noi recorduri mondiale, dar şi cu o căruţă de bani.
Gretchen Walsh are 21 de ani şi a început să obţină rezultate notabile abia anul trecut, la Mondialele de la Fukuoka. La Jocurile Olimpice de la Paris, unde românul David Popovici a câştigat aurul la 200 de metri liber şi bronzul la 100 de metri liber, Walsh a cules două medalii de aur, ambele în probe de ştafetă, iar consacrarea sa definitivă s-a produs acum, la Mondialul în bazin scurt din Ungaria.
Seria formidabilă realizată de Gretchen Walsh a început încă din prima zi, de dimineaţă, în seriile probei de 50 de metri fluture. Timpul de 24.02 secunde a însemnat un nou record mondial şi a anunţat o ediţie fantastică a Campionatelor Mondiale.
Seara, în aceeaşi zi, Gretchen Walsh a mers şi mai bine în semifinala de la 50 de metri fluture, 23,94, iar ulterior a făcut parte din ştafeta 4×100 a Americii, care a bifat un nou record mondial. După prima zi de concurs, Gretchen Walsh stabilise deja trei recorduri planetare.
Gretchen Walsh ş-a continuat defilarea în semifinalele probei de 100 de metri mixt, apoi în seriile şi semifinalele probei de 100 de metri fluture, pentru ca al şaptelea său record mondial de la Budapesta să vină în finala de la 100 de metri mixt.
Sâmbătă, în penultima zi a competiţiei, Gretchen Walsh s-a bucurat de noi recorduri mondiale în finala de la 100 de metri fluture, iar apoi în semifinala de la 50 de metri liber. Duminică, americanca a încheiat Mondialul cu ultimele sale recorduri, în finala de la 50 de metri liber, dar şi cu ştafeta mixtă de 4×100 a Americii.
Totalul de 11 recorduri mondiale, 9 în probe individuale, completate de 7 medalii de aur, toate la o singură competiţie, e fără precedent în istoria nataţiei. Performanţa a fost mai bună decât cele 7 recorduri realizate de Mark Spitz la Olimpiada din 1972 şi de Michael Phelps, la Jocurile din 2008.
Dacă Gretchen Walsh s-a oprit la 11 recorduri, Campionatul Mondial în bazin scurt a consemnat nu mai puţin de 30 de asemenea reuşite de anvergură. Din acest motiv, a fost de departe cea mai reuşită ediţie a competiţiei care are loc din doi în doi ani.
Şi pentru că reuşitele excepţionale sunt plătite pe măsură în lumea sportului, Gretchen Walsh s-a întors acasă mai bogată cu aproape 300.000 de dolari. Fiecare record mondial a fost recompensat la Budapesta cu 25.000 de dolari, însă Walsh a mai strâns bani şi din alte bonusuri oferite de organizatori.
Dacă americanii au dominat categoric Mondialul de la Budapesta, adunând un total de 18 medalii de aur, România e printre naţiunile care n-au urcat pe podium. În absenţa lui David Popovici, delegaţia României a fost compusă din şase băieţi şi două fete, însă niciunul dintre aceştia n-a reuşit să se califice în finalele probelor la care au participat.