ADVERTISEMENT
News

A crescut prezența viperelor în Deltă și pe plajele sălbatice. Avertismentul autorităților pentru cetățeni

Prezența viperelor în Deltă și pe plajele sălbatice din zonă a crescut. În acest context, autoritățile transmit un avertisment către cetățeni.
Autor: Adrian Baciu | 13.07.2021 | 21:27
A crescut prezența viperelor în Deltă și pe plajele sălbatice. Avertismentul autorităților pentru cetățeni
A crescut prezența viperelor în Deltă și pe plajele sălbatice. Avertismentul autorităților pentru cetățeni. Sursa foto: fauna.ro

Delta Dunării și plajele sălbatice din apropiere se confruntă cu o nouă problemă. În ultima perioadă, viperele de stepă au ieșit tot mai frecvent la lumină și reprezintă un pericol serios pentru turiști.

ADVERTISEMENT

Prezența viperelor în Deltă și pe plajele sălbatice, tot mai mare. Avertismentul autorităților pentru populație

În aceste condiții, experții le recomandă cetățenilor să respecte traseele care sunt aprobate și verificate. Riscul este foarte mare pentru că viperele sunt active în această perioadă.

Aceste specii de șerpi pot ajunge în apropierea plajelor sălbatice din sudul Rezervației. Chiar în weekendul trecut, în zonă au fost peste 8.000 de persoane. Pe de altă parte, vipera de stepă este cea mai mică și cea mai puțin veninoasă din familia sa.

ADVERTISEMENT

”Este, într-adevăr, o zonă de plajă sălbatică, zona de la Perișor. Este neamenajată, nu există facilități. Este de recomandat să se evite oprirea acolo, să se evite intrarea în zonă. Este zona cu cele mai multe exemplare de viperă.

Trebuie să avertizăm, că până la sosirea unui prim-ajutor durează ceva timp, este o zonă cu lipsă de semnal telefonic sau foarte slab, iar serul antiviperin nu este foarte aproape, nu este la îndemână. Ideal ar fi să se evite zona respectivă.

ADVERTISEMENT

Vipera de stepă este parte a speciilor pentru care a fost desemnată Rezervatia Biosferei. Nu se vor lua măsuri împotriva ei. De aceea, zona respectivă nu a intrat în niciun traseu turistic”, spune Viorica Bîscă, director executiv al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, conform Digi24.

Vipera de stepă este cel mai mic reprezentant al familiei de vipere prezente în România. Este un șarpe veninos, dar este vipera cea mai puțin veninoasă de la noi din țară.

ADVERTISEMENT

La general, în Romania avem doua subspecii: vipera de stepă și vipera de fâneață.

Mai multe mușcături de viperă raportate în 2021 în România

În acest an, în România, mai mulți cetățeni au fost mușcați de vipere. În mai, un bărbat din Iași a făcut șoc anafilactic după ce a fost mușcat de o viperă, într-o localitate din județ. Victima a fost transportată de urgență la spital cu un elicopter SMURD.

Potrivit medicilor, victima ”a avut răspuns favorabil la tratament în UPU”, unde i s-a administrat serul antiviperin. Evoluția a fost lentă, dar bună, spun medicii.

ADVERTISEMENT

Apoi, în iunie, un bărbat în vârstă de 65 de ani, a ajuns de urgență la spital după ce a fost mușcat de o viperă într-un sat din Arad.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!