Au crezut că și-au luat casa visurilor, dar s-a dovedit o mare țeapă. Ce a pățit o familie de români care locuiește lângă Brașov și care spera că se mută în ”Paradis”. Atrași de aerul curat și liniștea de la marginea Brașovului, mai mulți oameni au ajuns să regrete decizia de a-și cumpăra locuințe aici.
Comunele-dormitor sunt o modă în România, fiind vorba de localități de lângă marile orașe ale României, unde s-au construit multe blocuri, iar oamenii trăiesc acolo la prețuri mai mici. Partea proastă e că în fiecare dimineață se nasc cozi kilometrice și ore de mers bară la bară, deși localitățile respective sunt la distanță mică de oraș. Practic, lipsa infrastructurii le dă mari bătăi de cap oamenilor, care ajung să regrete că s-au mutat acolo.
Observatornews.ro oferă exemplul comunei Sânpetru, la 8 kilometri de Brașov. Locul e ”ușor” de găsit, pentru că acolo e aglomerația mai mare. Ruxandra locuiește de cinci ani aici, însă lucrează în Brașov, acolo unde își duce și copilul la creșă. Orele petrecute la volan par să o facă să regrete că a ales să locuiască într-o oază de verdeață
”Nervii sunt întinşi la maxim şi ajungi la limita răbdării. Casa noastră a fost pusă la vânzare, acesta este principalul motiv pentru care, dacă pot spune așa, dăm o viață cât de cât liniștită, în afara orașului, pe una probabil la fel de agitată. Vom reveni la agitația din oraș”, explică Ruxandra, locuitoare în Sânpetru.
Un alt localnic din Sânpetru spune că situația e cu adevărat ”jenantă”. ”Este foarte aglomerat tot timpul, la orice oră. Nu mai e un interval în care să zici că poți merge cât să ajungi în timp util oriunde ai avea. Sper să se întâmple ceva, s-a mărit localitatea, nu cred că e vina noastră. E jenant, jenant. Ar trebui să se ia măsuri cât mai repede, că toți avem de suferit, și noi, cei mari, și copiii”, a completat bărbatul pentru sursa citată.
Oficial, Sânpetru avea în 2011 sub 5.000 de locuitori, însă în doar 10 ani numărul localnicilor a crescut cu peste 150%, doar pe hârtie. Pentru că în realitate sunt mult mai mulți care locuiesc acolo. ”Scriptic, avem undeva la 11 mii de locuitori, iar în realitate, noi estimăm aproximativ 20 de mii de locuitori. Dacă este să calculăm întregul volum de puz-uri aprobate, care se întinde pe 520 de hectare, este posibil ca populația comunei Sânpetru să tindă spre 50 de mii de locuitori, în următoarea perioadă”, explică Marian Arhire, primarul din Sânpetru.
În Sânpetru sunt sute de case amestecate cu blocuri, ridicate într-un ritm alert. În doar 15 ani au fost aprobate peste 250 de planuri urbanistice zonale, iar dezvoltatorii imobiliare au noi proiecte ambițioase: 600 de apartamente la ieșirea din Brașov și un cartier cu blocuri de 8 etaje în Sânpetru. Autoritățile locale vor acum să amâne aprobarea acestor proiecte până când rezolvă problemele de infrastructură.
Problema reală e că această comună se dezvoltă mai rapid decât anticipau politicienii, care nu găsesc momentan soluții pentru a rezolva problema. ”Felul în care sunt vândute aceste apartamente, sunt prezentate ca fiind la zece minute de mers, față de centrul orașului. Ei bine, zece minute de mers, poate au fost valabile aceste informații în urmă cu zece ani de zile, dar, în momentul în care aduci două mii de apartamente, două mii de mașini, evident, aceste intervale de timp cresc”, transmite primarul din Brașov, Allen Coliban.
Autoritățile au lărgit deja un bulevard în Brașov și au ridicat un pod peste centura ocolitoare, însă creșterea din Sânpetru e agresivă și aceste măsuri nu par îndeajuns. În această comună, remarcă Observatornews.ro, e valabil un plan urbanistic general vechi de 21 de ani, însă va mai dura până când noul plan va fi aprobat.