Regula care a devenit obligatorie pentru șoferi începând cu 1 noiembrie 2024. Ce trebuie să cunoască toți cei care pleacă la drum în perioada următoare.
Codul Rutier a suferit din nou modificări. Începând cu data de 1 noiembrie 2024, șoferii vor trebui să respecte o nouă regulă. Cine o încalcă, va fi sancționat.
Șoferi români care ajung în Republica Moldova sunt obligați să circule cu lumina de întâlnire a farurilor pe timp de zi. Cu alte cuvinte, faza scurtă devine obligatorie pe drumurile din Republica Moldova.
Noua regulă impusă de Codul Rutier se aplică atât șoferilor din România care ajung în Republica Moldova, cât și șoferilor care sunt de acolo. Schimbarea este obligatorie temporar, adică se aplică începând cu 1 noiembrie și durează până pe 31 martie inclusiv.
Modificarea trebuie să o respecte toți șoferii, indiferent de tipul de mașină pe care îl conduc sau condițiile de vizibilitate. Regula este stipulată de art. 34, alin.3 din RCR, unde este precizat faptul că lumina de zi trebuie utilizată pentru a semnaliza prezența în trafic a mașinii.
”(3) Pentru atenționarea altor participanţi la trafic şi pentru semnalizarea vehiculelor în cazul deplasării pe timp de zi, trebuie pusă în funcțiune în faruri lumina de întâlnire sau lumina de deplasare pe timp de zi de către conducătorii:
(i) vehiculelor care nu sunt echipate cu lumină de deplasare pe timp de zi, în perioada 1 noiembrie – 31 martie inclusiv.”
Tot articolul 34, însă, de data asta, alineatul 4 prevede condițiile în care pot fi utilizate farurile de ceață. Șoferii le pot folosi în condiții de ploaie torențială, ninsoare abundentă sau ceață densă.
Șoferii care ignoră noua regulă, trebuie să știe că sancțiunile sunt pe măsură. Până acum, șoferii care circulau pe zi fără să aprindă farurile, primeau avertisment. Începând cu 1 noiembrie, sancțiunile sunt mai dure pentru șoferii din Republica Moldova.
Șoferii care nu respectă noua regulă vor fi sancționați cu o amendă de 3-6 unități, adică echivalentul a 150-300 de lei. În plus, se vor alege și cu două puncte de penalizare.