News

A devenit oficial. Elevii nu mai au voie cu telefoane la școală. De când se aplică regula și unde

Elevii, fără telefoane mobile la ore. Este o regulă impusă de autorități școlilor dintr-o țară a Uniunii Europene. Ce excepții sunt prevăzute?
06.07.2023 | 09:29
A devenit oficial Elevii nu mai au voie cu telefoane la scoala De cand se aplica regula si unde
Cu ce excepții vor putea folosi elevii telefoanele în timpul orelor. Sursa foto: Portal Învățământ
ADVERTISEMENT

Elevii nu vor mai avea voie să folosească telefonul mobil în timpul orelor de la școală. Cu anumite excepții, aceștia vor putea utiliza dispozitivul. Această regulă a fost impusă de către autoritățile dintr-o țară a Uniunii Europene. De când se va aplica?

În ce țară din Europa elevii nu vor mai putea folosi telefoane la ore, cu mici excepții

De asemenea, școlarii nu vor mai putea folosi nici tablete sau ceasuri inteligente în țara vizată. Reprezentanții din Educație spun că scopul este acela ca elevii să nu mai fie distrași de la cursuri, fiindcă s-a observat că pierd informații esențiale din cauză că se uită pe aceste dispozitive tehnologice.

ADVERTISEMENT

În Olanda, de anul viitor va intra în vigoare interdicția conform căreia elevii vor putea fi prezenți la ore doar cu pixul, caietele și cărțile, în instituțiile de învățământ secundar. Guvernul de la Haga cere directorilor școlilor să adopte până în luna octombrie un regulament intern în care să fie menționată noua normă.

Totuși, dacă telefoanele mobile, tabletele sau ceasurile inteligente vor fi cerute de către dascăli la ore sau dacă este vorba despre o urgență medicală, atunci elevii le vor putea folosi fără nicio problemă. ”Există tot mai multe probe care arată că telefoanele mobile au un efect nociv în timpul cursurilor”, spun autoritățile locale.

ADVERTISEMENT

”Elevii se pot concentra mai puţin, iar performanţele lor scad”, potrivit unui comunicat al guvernului olandez. De altfel, ministrul educației, Robert Djkgraaf, a transmis o scrisoare camerei inferioare a parlamentului olandez în care și-a exprimat speranța îmbunătățirii învățământului.

”Chiar dacă telefoanele mobile sunt aproape împletite cu viețile noastre, ele nu se folosesc în clasă. Aici, elevii trebuie să fie capabili să se concentreze și să aibă suficient spațiu pentru a învăța bine. Telefoanele mobile perturbă acest lucru, știm din cercetări științifice. Trebuie să-i protejăm de asta”, apare în scrisoarea ministrului educației din Olanda, scrie Dutchreview.

ADVERTISEMENT

Regula s-ar putea aplica și elevilor de la școlile din România

În luna aprilie, Comisia de învățământ a Camerei Deputaților a adoptat un amendament depus la Legea Educației, în care este menționat că elevii din învățământul preșcolar, primar și gimnazial nu vor mai putea folosi telefonul mobil în timpul orelor de curs.

Amendamentul prevede și confiscarea telefoanelor, de către profesori, de la elevii care refuză să se opună regulii. Totodată, ea se aplică și activităților educaționale din afara sălii de clasă. Abaterea de la norme se acceptă doar în scop educativ sau în cazul unor situații urgente.

ADVERTISEMENT

Pentru elevii de liceu, însă, nu s-a decis încă nimic sigur despre utilizarea dispozitivelor inteligente. O reglementare este prevăzută în ROFUIP. Din categoria lucrurilor interzise precizate în amendament sunt și: armele, drogurile, fumatul, alcoolul, cărțile de joc de noroc sau obiectele contondente.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”