News

A doua dezbatere Donald Trump – Joe Biden, un duel plin de contraste, pe canale de televiziune diferite

16.10.2020 | 17:34
A doua dezbatere Donald Trump  Joe Biden un duel plin de contraste pe canale de televiziune diferite
ADVERTISEMENT

Ceea ce trebuia să fie a doua dezbatere dintre principalii candidați la președinția Statelor Unite ale Americii s-a transformat într-un duel al evenimentelor electorale televizate, după ce Donald Trump a refuzat o dezbatere în format online cu Joe Biden.

Trump și Biden trebuiau să petreacă joi seara pe aceeași scenă din Miami. Dar această confruntare a fost eliminată după ce președintele american a fost diagnosticat cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Trump nu a spus a avut un test negativ în ziua primei sale dezbateri cu Biden, pe 29 septembrie, ci doar doar „Poate că da, poate că nu”. Regulile dezbaterii impuneau ca fiecare candidat să fi fost testat negativ înainte de evenimentul de la Cleveland, iar organizatorii i-au crezut pe cuvânt pe cei doi candidați,bazându-se pe onoarea fiecăruia. Donald Trump o ocolit răspunsul la întrebarea când a avut ultima dată rezultat negativ la test.

Donald Trump la NBC, Joe Biden la ABC, la aceeași oră

Cei doi candidați au participat individual la două evenimente electorale de tip „Town Hall”, în care votanții le-au pus întrebări.

ADVERTISEMENT

Rivalii prezidențiali au răspuns la întrebări în orașe la diferite rețele media: Trump la NBC în Miami, Biden la ABC în Philadelphia.

Duelurile televizate au prezentat diferențe izbitoare de temperament, opinii asupra justiției rasiale și abordări ale unei pandemii care a remodelat națiunea.

ADVERTISEMENT

Venind cu doar două săptămâni și jumătate înainte de ziua alegerilor, evenimentele de joi seară au oferit contraste cristalizante și o audiență națională divizată. Puțin probabil să fi produs schimbarea necesară pentru un președinte care a rămas fără timp sau oportunități să apeleze dincolo de baza sa suporteri.

După încheierea oficială a evenimentului de 90 de minute lui Biden, candidatul a mai petrecut o jumătate de oră răspunzând întrebărilor din public de la cei care nu au avut ocazia să le adreseze în timpul programului televizat.

ADVERTISEMENT

Joe Biden a anunțat că intenționează să participe la dezbatea de săptămâna viitoare, dar îi va cere lui Trump să facă un test COVID-19 înainte de a ajunge. „Este o chestiune de decență” pentru toți cei din jur, inclusiv pentru cei care nu sunt candidați, precum cameramanii, a spus Biden.

5 chestiuni de reținut după duelul evenimentelor lui Biden și Trump

Problema evenimentelor televizate ale celor doi candidați, drastic diferite prin ton și substanță: americanii nu puteau alege decât unul pe care să îl urmărească.

CNN a realizat un rezumat ale celor mai importante cinci chestiuni de reținut:

Realitatea alternativă a lui Trump

Nicio oră nu a ilustrat mai bine realitatea alternativă în care există Trump decât cele 60 de minute ale evenimentului de joi.

Trump a susținut că oamenii de știință încă sunt hotărâți în legătură cu purtarea măștilor de protecție, în ciuda punctului de vedere universal al experților în sănătate – inclusiv în cadrul propriei sale administrații – că poate atenua răspândirea coronavirusului.

El a refuzat să spună dacă crede sau nu că democrații conduc un rețea pedofilă satanică, ridicând din umeri și spunând doar: „habar n-am”.

Trump a susținut deși nu are dovezi că buletine de vot cu numele său pe ele au fost găsite în coșurile de gunoi.

Și a refuzat să spună dacă un tweet conspirativ pe care l-a distribuit, care susține că Osama Bin Laden este încă în viață, este fals, spunând doar: „Oamenii pot decide singuri”.

Trump vs. jurnalista Savannah Guthrie, moderatorul evenimentului

Avocat de formație, Guthrie nu a renunțat când Trump a evitat întrebările legate de diagnosticul său de COVID, dacă a fost testat în ziua ultimei dezbateri, poziția sa față de supremația albă, opiniile sale cu privire la QAnon sau punctul de vedere referitor la votul prin corespondență.

Fără un rival pe scenă, Trump a fost singurul în fața întrebărilor. Și nu a avut niciun oponent către care să devieze atacurile. În schimb, Trump s-a trezit în defensivă și din ce în ce mai supărat.

Trump a apărut mai moderat când a răspuns la întrebările publicului. Dar cei patru ani de interviuri la posturile prietenoase s-au văzut când a venit timpul pentru întrebarea finală: De ce ar trebui alegătorii să-i acorde un al doilea mandat? În loc să expună ce ar face altfel, Trump a enumerat doar ceea ce a realizat până acum și a concluzionat cu: „Anul viitor va fi mai bun ca niciodată”.

Contrastul abordării axată pe politici a lui Joe Biden

Contrastul dintre abordările candidaților și subiectele din cadrul evenimentelor a fost dramatic – mai ales când s-au confruntat cu observații controversate pe care le făcuseră în trecut.

Tactica lui Biden în această confruntare directă cu întrebările alegătorilor a fost de a se a se concentra asupra modului în care planurile sale vor afecta americanii obișnuiți.

Este contrastul implicit pe care Biden dorește să-l ofere alegătorilor: sobrietatea în fața unui Trump bombastic și o legătură cu preocupările americanilor cu venituri mici și medii despre care spune că au fost ignorați de președintele în funcție.

Poziția lui Biden în ce privește suplimentarea numărului de judecători de la Curtea Supremă

Joi seară, Biden nu și-a clarificat poziția cu privire la apelul unor progresiști ​​de a adăuga locuri la Curtea Supremă.

Candidatul democrat a anunțat că va adopta o poziție mai clară pe acest subiect înainte de alegeri, în funcție de cum se desfășoară procesul de confirmare a judecătoarei Amy Coney Barrett, propusă de Donald Trump pentru a ocupa locul vacant după decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg.

Un oarecare răspuns la întrebările legate de infectarea cu coronavirus a lui Trump

De la internarea lui Donald Trump la Centrul Medical Militar Național Walter Reed, două dintre întrebările persistente fără răspuns despre diagnosticul său au fost ceea ce a arătat imagistica pulmonară și dacă a avut un test negativ înainte de prima dezbatere prezidențială.

Confruntat joi cu aceleași întrebări, Trump a fost la fel de evaziv. Întrebat direct dacă a fost diagnosticat cu pneumonie, Trump a spus că nu, dar a recunoscut că plămânii săi au fost afectați.

Întrebat mai târziu când a fost ultimul său test negativ înainte de diagnosticul de COVID, Trump a încercat să evite întrebarea, spunând că a fost testat foarte des. Întrebat din nou dacă a a avut un test negativ în ziua primei dezbateri prezidențiale, a răspuns: „Nu știu, nici măcar nu-mi amintesc”.

Cei doi contracandidați sunt programați să ocupe aceeași scenă pentru o dezbatere săptămâna viitoare la Nashville.

ADVERTISEMENT
Tags: