News

A doua zi de consultări la Cotroceni. Ce au spus membrii partidelor după discuţiile cu preşedintele – Live Update

05.06.2019 | 11:22
A doua zi de consultari la Cotroceni Ce au spus membrii partidelor dupa discutiile cu presedintele  Live Update

Preşedintele Klaus Iohannis va continua în cursul acestei zile de miercuri, 5 iunie, consultările cu partidele parlamentare în vederea aplicării referendumului pnetru justiție care a fost votat de români în duminica de 26 mai. La Palatul Cotroceni se vor prezenta delegații al partidelor PMP, ALDE, Pro România, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi PSD. Este a doua zi de consultări.

Update, ora 15.45: Viorica Dăncilă a făcut primele declaraţii după consultările cu Klaus Iohannis: “Rezultatul votului este foarte important şi trebuie să dăm dovadă de acţiune ăentru a pune în practică rezultatele referendumului consultativ. Trebuie să trecem la lucruri concrete şi am propus formarea unui grup la Camera Deputaţilor condus de Marcel Ciolacu, pentru a face primii paşi, astfel încât această revizuire să fie pusă în practică cât mai repede. Ne dorim ca referendumul să se pună în practică cât mai repede, nu în timp cu alegerile pentru că se încalcă recoandările Comisiei de la Veneţia. Am spus că este necesar echilibru şi consens pentru a obţine un portofoliu cât mai bun pentru România (…) N-am vrut să politizez referendumul“.

Update, ora 15.15: Klaus Iohannis discută cu delegaţia PSD din care face parte şi Viorica Dăncilă. La ora 16.00, preşedintele va face declaraţii.

Update, ora 14.55: Premierul Viorica Dăncilă a făcut o scurtă declarație de presă înainte de a merge la consultările cu Klaus Iohannis: “Avem foarte mare deschidere de a aduce echilibru și consens în societate. Constituția României trebuie respectată. Pentru că tot vorbim de consultări, sper să ajungem la un punct de vedere comun. Îi spun președintelui că și dânsul trebuie să respecte Constituția. Atacurile permanente la PSD nu trebuie să le aibă președintele. El trebuie să se adreseze cetățenilor, indiferent de opțiunile politice. Eu sunt premierul tuturor, cu atât mai mult președintele trebuie să își îndeplinească rolul de mediator”, a spus Dăncilă, care a mai afirmat și că președintele nu ar trebui să cheme partidele la consultări pentru a vedea dacă are majoritate să răstoarne Guvernul.

Update, ora 13.34: Parlamentarii Pro România au avut consultările cu Klaus Iohannis, precizând că susțin implementarea referendumului în Constituție. Totodată, Daniel Constantin, liderul delegație, a spus că mai dorește și alte modificări constituționale: ”În Constituția actuală nu este specificat faptul că România este stat membru UE și NATO. Trebuie să avem această prevedere în Constituție. Avem în vedere garantarea dreptului la vot pentru cetățenii din țară și din străinătate’‘ a spus Daniel Constantin.

Update, ora 12.33: Călin Popescu Tăriceanu a declarat că este de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru corupție, dar că are dubii cu privire la extinderea dreptului de a ataca OUG la CCR. El a mai precizat și că  un referendum pentru aprobarea modificărilor nu ar trebui să aibă loc în aceeaşi zi cu alt tip de alegeri.

”Suntem de acord cu interzicerea amnistiei și grațierea faptelor de corupție, element care a constituit prima întrebare la referendum.În privința celei de-a doua întrebări de la referendum i-am spus că suntem de acord și că avem rezerve foarte serioase în privința extinderii dreptului de a ataca la Curtea Constituțională ordonanțele emise de Guvern, deoarece ar rezulta un Guvern extrem de slăbit care nu ar mai putea exercita funcția de legislativ delegat de către Parlament, cât și transformarea Curții Constituționale într-un arbitru politic. I-am explicat președintelui că nu am fost împotriva temelor referendumului, ci ne-am opus împotriva faptului că Referendumul pe Justiție s-a susținut în aceeași zi cu alegerile europarlamentare”, a adăugat liderul ALDE.

Update, ora 12.03: Delegația ALDE a ajuns la Cotroceni, condusă de Călin Popescu-Tăriceanu. Din ea mai  fac parte şi secretarul general, Daniel Chiţoiu, vicepreşedintele Graţiela Gavrilescu, deputatul Varujan Vosganian şi senatorul Ionuţ Sibinescu.

Update, ora 11.23: Eugen Tomac a spus că este de acord ca rezultatul referendumui să fie transpus în lege și că reprezentanții PMP vor vota o moțiune de cenzură contra Guvernului Dăncilă. El a mai spus că toate forțile anti PSD din Parlament să vină cu propunere de prim-ministru și miniștrii. “PMP cere vot în două zile pentru Diaspora. Considerăm că alegerile prezidențiale trebuie bine pregătite și să se voteze anticipat (…) La Palatul Victoria am văzut o nouă OUG criminală, prin care se instituie pensii speciale pentru aleșii locali. Președintele să analizeze dacă nu ar fi bine ca cetățenii să se exprime prin referendum dacă sunt de acord cu pensii speciale pentru politicieni”, a mai spus Tomac la finalul consultărilor cu președintele.

Update, ora 11.05: Delegația PMP a ajuns la Cotroceni, dar fără Traian Băsescu. La consultările cu președintele au sosit Eugen Tomac, Marius Pașcan, Petru Movilă, Ioana Constantin și Robert Turcescu.

A doua zi de consultări se anunță tensionată. La ce oră va vorbi președintele Klaus Iohannis

Miercuri continuă consultările cu partidele parlamentare PMP, ALDE, Pro România, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi PSD în vederea aplicării referendumului pentru justiție convocat de președintele țării, Klaus Iohannis și votat de români în dara de 26 mai, diminică, adtă cu alegerile europarlamentare. Este a doua zi de cosultări de la Palatul cotroceni, iar Klaus Iohannis va discuta și el.

Cosultările pe tema referendumului pentru justiție încep la ora 11.00, iar delegația Partidului Mişcarea Populară (PMP) va fi prima care va lua cuvântul. De la ora 12.00 vor intra în sala de consultări reprezentanții Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE). De la ora 13.00, reprezentanţii Grupului parlamentar Pro Europa își vor spune cuvântul, iar penultimii vor fi de la ora 14.00, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Delegația social- democraților va fi condusă de premierul și președintele PSD, Viorca Dăncilă. Alături de premier vor mai lua cuvântul preşedintele interimar al PSD şi premierul României, Paul Stănescu, preşedintele executiv interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, începând cu ora 15.00.

Ciolacu elaborează un proiect de revizuire a Constituției în privința aplicării rezultatului de la referendum.
Miercuri, 5 iunie are loc a doua zi de consultări de la Palatul Cotroceni. La ce oră va lua cuvântul Klaus Iohannis
Sursa foto: hepta.ro

Tensiunile dintre PSD și Klaus Iohannis s-au adâncit

Discuţiile preşedintelui cu reprezentanții social-democraţi se anunţă tensionate din cauza faptului că, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru  alegerea uninominală a preşedinţilor de consilii judeţene. În plus, aceste tensiuni mai sunt determinate și de declarațiile preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, afirmați referitoare la punerea în aplicare a referendumului pe justiție. „PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut în mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului în chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inacceptabil”, a transmis Klaus Iohannis, prin vocea purtătorului său de cuvânt Mădălina Dobrovolschi.

Totodată, Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu două zile, luni, 3 iunie că elaborează un proiect de revizuire a Constituției în privința aplicării rezultatului de la referendum. Noi o să venim cu un proiect de lege de revizuire a Constituţiei, un proiect al PSD”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, la începutul ședinței Biroului Permanent.