Alegeri 2024

A doua zi de consultări la Palatul Victoria s-a încheiat. Marcel Ciolacu: ”Un demers util şi democratic. Joi vom avea Coaliție”. Update

S-a încheiat a doua zi de consultări la Palatul Victoria pentru finalizarea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale şi parlamentare.
02.07.2024 | 15:17
A doua zi de consultari la Palatul Victoria sa incheiat Marcel Ciolacu Un demers util si democratic Joi vom avea Coalitie Update
Marcel Ciolacu continuă consultările cu partidele pe tema prezidențialelor Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a continuat, marţi, seria de consultări cu reprezentanții partidelor. La discuțiile care au ca scop finalizarea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare au participat reprezentanţii REPER şi partidului Forţa Dreptei.

UPDATE: Ludovic Orban (Forța Dreptei): ”Asistăm la o criză politică şi la o criză guvernamentală”

După discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a transmis că asistăm la o criză politică și una  guvernamentală.

ADVERTISEMENT

”I-am adus aminte premierului despre declaraţiile repetate pe care le-a făcut că îşi va depune mandatul de premier la preşedinte în cazul în care PNL nu îl mai susţine. Din punctul nostru de vedere, asistăm la o criză politică şi la o criză guvernamentală, care sigur nu este încă un război cald dar este un război rece. Practic nu mai avem o coaliţie şi nu mai avem o coeziune în ceea ce priveşte funcţionarea guvernului pentru că realitatea este că premierul şi -a pierdut autoritatea în faţa miniştrilor care reprezintă PNL şi premierul nu a avut capacitatea de a-şi impune autoritatea instituţională, pentru emiterea Hotărârii de guvern conform înţelegerii prealabile din coaliţie, ca alegerile să aibă loc între 15 şi 29 septembrie”, a spus preşedintele Forţa Dreptei.

Mai mult, Ludovic Orban i-a îndemnat pe liderii PNL să rupă coaliția cu PSD pe care o consideră ca fiind una toxică.

ADVERTISEMENT

”Aşteptăm şi îndemn din nou conducerea PNL şi pe penelişti să facă ceea ce este normal şi anume să rupă această coaliţie toxică, care a generat o guvernare submediocră, o guvernare care nu înţelege nimic din economie, o guvernare care a provocat o criză economică, scăderea veniturilor cetăţenilor, astfel încât să scăpăm de Ciolacu”, a mai spus Ludovic Orban.

Fostul premier al României a ținut să precizeze că parlamentarii Forţa Dreptei sunt pregătiţi să susţină o moţiune de cenzură.

ADVERTISEMENT

”Oricând, parlamentarii Forţa Dreptei sunt pregătiţi în cazul în care premierul Marcel Ciolacu nu se ţine de cuvânt şi PNL declanşează practic o moţiune de cenzură, să susţinem prin semnături şi vot o moţiune de cenzură”, a completat Ludovic Orban.

UPDATE: Marcel Ciolacu prezintă joi în Coaliție solicitările partidelor

Premierul va cere partenerilor de Coaliţie să dea curs solicitării exprimate de toţi participanţii la discuţiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, a anunțat Guvernul.

ADVERTISEMENT

„Prim-ministrul Marcel Ciolacu, alături de cei doi viceprim-miniştri Marian Neacşu şi Cătălin Predoiu, va prezenta joi, în Coaliţia de guvernare, variantele propuse de partidele politice în urma dialogului privind stabilirea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an.

Totodată, premierul Marcel Ciolacu va cere partenerilor de Coaliţie să dea curs solicitării exprimate de toţi participanţii la discuţiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, astfel încât competiţia electorală să se desfăşoare în condiţii predictibile şi echitabile pentru toţi candidaţii”, se arată în comunicatul Executivului.

Liderul PSD le-a mulțumit participanților la discuții și și-a exprimat speranța ca PNL să țină cont de opiniile exprimate în cadrul consultărilor.

„Le mulţumesc tuturor partidelor participante pentru dialogul constructiv! Consider că a fost un demers util şi democratic şi îmi doresc ca şi partenerii de Coaliţie să ţină cont de opiniile exprimate”, a precizat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

UPDATE: Ludovic Orban (Forța Dreptei): ”Această consultare ar fi trebuit să aibă loc la începutul anului”

La ieșirea de la discuții, președintele partidului Forța Dreptei a spus că partidul său susține organizarea la termen a prezidențialelor și că aceste consultări ar fi trebuit să aibă loc la începutul anului.

„Le-am spus reprezentanților Guvernului că această consultare ar fi trebuit să aibă loc la începutul anului și nu acum, pentru că la începutul anului, coaliția a ignorat complet voința societății și voința formațiilor politice de poziție și a stabilit cu de la sine putere, fără niciun fel de consultare, un calendar electoral profund neconstituțional, care deja a provocat efecte nocive pentru democrația din România prin comasarea alegerilor locale cu europarlamentare printr-o ordonanță de urgență neconstituțională.

Dorim ca alegerile să se organizeze atunci când este normal să se organizeze alegerile, și anume aproape de terminarea mandatului Parlamentului și președinte. Opțiunile ținând cont de prevederile constituționale sunt relativ limitate.

Din cauza asta punctul nostru de vedere a fost acela de a organiza alegerile prezidențiale, simultan cu turul unu al alegerilor prezidențiale, simultan cu cu alegerile parlamentare fie pe data de 1 decembrie, fie pe data de 8 decembrie, urmând ca al 2-lea al alegerilor prezidențiale să fie organizat fie pe data de 15 decembrie, fie pe data de 22 decembrie”, a spus Ludovic Orban

UPDATE: REPER susține alegeri la termen

Liderii partidului REPER, fondat de Dacian Cioloş, au mers la discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu având un mandat clar: susținerea organizării alegerilor prezidențiale la termen, în noiembrie.

„Partidul REPER a mers cu un mandat foarte clar, de organizare a alegerilor la termen în primul rând şi ăsta a fost cel mai direct mesaj pe care l-am transmis: nu facem jocul electoral al unui partid politic sau al celuilalt, ci să mergem pe ce spune legea şi pe un calendar care să respecte legislaţia în vigoare.

Am subliniat în acelaşi timp că legislaţia în vigoare este deficitară şi avem foarte mare nevoie de o reformă electorală şi trebuie discutată cât mai repede cu putinţă”, a declarat copreşedinta formaţiunii politice, Ramona Strugariu.

Aceasta a mai precizat că i-a semnalat premierului gestiunea „defectuoasă” a procesului electoral, iar REPER a solicitat ca următoarele alegeri să fie monitorizate internațional și ca o comisie care să analizeze felul în care s-au desfășurat alegerile locale

„Am sugerat foarte clar prim-ministrului că noi nu vrem niciun fel de comasare pentru alegerile care urmează acum, prezidenţiale, parlamentare.

Nu există în acest moment, din partea Guvernului, un plan de suprapunere (a alegerilor n.r.)”, a declarat copreşedintele REPER, Dragoş Pîslaru.

A doua zi de consultări la Palatul Victoria

Potrivit programului oficial anunțat de Guvern, la ora 9:00 va avea loc discuţia cu reprezentanţii REPER, iar la ora 10:00, cu cei ai partidului Forţa Dreptei.

„Din partea Guvernului, vor participa la întâlniri alături de premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacşu şi vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu”, a transmis Executivul.

Marcel Ciolacu a demarat, luni, consultările cu partidele pe tema calendarului alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, prima delegație programată la discuții fiind cea a  USR, formată din preşedintele USR Elena Lasconi, Dominic Fritz şi Lucian Viziteu.

La ieșire, Lasconi a declarat că rămâne de văzut dacă doar s-a mimat o consultare sau dacă Marcel Ciolacu a fost sincer. Președinta USR a mai precizat că premierul are în vedere ca, după ce va avea dialog cu toate partidele, să mai organizeze încă o întâlnire în care să tragă concluziile.

Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, a anunțat, după consultările de la Palatul Victoria, că formațiunea din care face parte a pledat pentru necesitatea separării alegerilor prezidențiale de cele parlamentare, el precizând că alegerile pentru cea mai înaltă funcție în stat pot fi stabilite pentru luna octombrie.

La rândul său, liderul AUR George Simion a declarat, după discuţiile cu reprezentanţii Guvernului, că a văzut un premier slab, un premier care nu e propriul lui stăpân şi la care au ajuns diferite grupuri de interese.

ADVERTISEMENT