News

A dus pandemia de Covid-19 la creșterea numărului de români cu alergii? Ce spun medicii

Unii medici din România atrag atenția asupra faptului că infecția Covid-19 pare a crește sensibilitatea anumitor persoane în fața alergiilor. Cu toate acestea, sunt necesare studii științifice extinse.
15.04.2022 | 10:32
A dus pandemia de Covid19 la cresterea numarului de romani cu alergii Ce spun medicii
Unii specialiști asociază creșterea numărului de cazuri de alergii cu pandemia Covid-19. Credit foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

La mai bine de doi ani de la declararea pandemiei de Covid-19, medicii practicanți și cercetătorii mai au multe de aflat despre modul în care această infecție afectează organismul uman pe termen lung.

O posibilă legătură între Covid-19 și alergii

Unii specialiști din România atrag atenția asupra faptului că, în ultima perioadă, numărul pacienților care sunt diagnosticați cu alegerii este în creștere. Ei suspectează că acest lucru poate fi pus pe seama unei infecții Covid-19 anterioare, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

Medicii mai atrag atenția asupra faptului că există posibilitatea ca unele persoane să nu fie conștiente de faptul că suferă de alergii, punând simptomele pe seama unei viroze de sezon.

“Această perioadă înseamnă o adresabilitate crescută a pacienţilor cu afecţiuni alergice. Pe lângă pacienţii care se cunosc cu afecţiune alergică de mai mulţi ani, apar tot mai multe cazuri de pacienţi la vârste mai înaintate cu afecţiuni clar documentate de etiologie alergică.

ADVERTISEMENT

Am observat că pacienţi care au avut infecţie cu SARS-CoV-2, fără antecedente patologice alergice, au dezvoltat anumite sensibilizări alergice într-un număr destul de mare”, a declarat dr. Camelia Ciacli, specialist în alergii și imunologie.

Specialista a vorbit și despre simptomele la care persoanele cu alergii ar trebui să fie atente și din cauza cărora ar trebui să se prezinte la un medic.

ADVERTISEMENT

“Pacienţii au de cele mai multe ori simptome precum strănut în salbe, rinoree apoasă, nas înfundat, prurit nazal, prurit ocular, tuse seacă iritativă. Orice simptome care persistă mai mult de cinci-şapte zile pun problema unui diagnostic diferenţial cu o boală alergică la debut. Există nenumărate cazuri în care boala se agravează şi poate să apară o criză de astm”, mai adaugă dr. Camelia Ciacli.

Ce spune știința?

După cum explică prof.dr. Carmen Panaitescu, președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, momentan, nu poate fi stabilită o legătură clară între infecția Covid-19 și creșterea numărului de cazuri de alergii.

ADVERTISEMENT

“Concluzia este că îţi trebuie un număr foarte mare de pacienţi ca să poţi să emiţi o părere relevantă statistic”, subliniază aceasta.

Dr. Marius Geantă atrage atenția asupra faptului că în cazul creșterii numărului de alergii trebuie să luăm în calcul mai mulți factori, nu doar infecția Covid-19, printre aceștia numărându-se condițiile de mediu, dar și tipul alergiilor diagnosticate.

“Trebuie văzut însă dacă este mai mare incidenţa comparativ cu anii anteriori şi despre ce tipuri de alergii vorbim”, explică acesta.

ADVERTISEMENT